De ce ne pișcă țânțarii
Specialiștii susțin că ţânţarii nu pişcă la întâmplare, ci îşi aleg victimele cu atenţie. Persoanele care elimină mult dioxid de carbon (CO2) şi cele cu grupa sanguină 0 sunt vizate. Asta din pricina substanțelor chimice eliminate de pielea noastră.
Pe pielea umană există până la 400 de compuşi chimici care ar putea juca un rol în atragerea, eventual respingerea ţânţarilor. Acidul lactic, de exemplu, îi atrage foarte mult, ceea ce explică de ce sportivii sunt mai „apetisanţi” pentru ţânţari.
Rata metabolică sau cantitatea de dioxid de carbon (CO2) pe care corpul nostru o eliberează în timp ce arde energie este unul dintre principalii factori de atracţie pentru ţânţari. CO2 îi ajută să identifice ţintele. Cu cât expirăm mai mult, cu atât devenim mai atrăgători. Şi pentru că emitem dioxid de carbon prin nas şi pe gură, ţânţarii sunt atraşi de capul nostru, ceea ce explică de ce îi auzim bâzâind în jurul urechilor toată noaptea.
Un studiu realizat de Institutul Pest Control Technology, ţânţarii preferă sângele cu grupa 0. Îl preferă grupei B şi mult mai mult grupei A. Ţânţarii pot percepe mirosul de acid lactic, care se formează în muşchi după activitatea sportivă. Potrivit unor studii, suplimentele care măresc cantitatea de amoniac şi acid uric pe care le eliminăm prin transpiraţie le pot atrage, de asemenea.
De ce dormitorul atrage țânțarii
Ții ferestrele deschise
Se știe că țânțarii pătrund în casă pe la geamuri sau uși. Dacă nu ai plase anti-țânțari, mai mult ca sigur vor pătrunde în dormitor.
Ai mâncat usturoi sau banane
Mirosul puternic de usturoi, precum și aroma de banană atrag țânțarii în camera în care dormi. Deci, nopțile vor fi un coșmar, după o masă copioasă cu mujdei de usturoi.
Bei bere
Un studiu din 2002 a examinat efectele consumului de alcool asupra atractivităţii acestor insecte sâcâitoare. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau bere erau mai expuse înţepăturilor de ţânţari.
Acest lucru se datora faptului că cei care consumă alcool produc mai multă acetonă, etanol şi metanol prin transpiraţie, dar rezultatul are nevoie de mai multe studii, pentru a fi acceptat ştiinţific.
Este mult prea mult parfum în cameră
Țânțarii se simt foarte atrași de aromele florale, așa că nu vor ezita să te bâzâie noaptea, dacă deodorantul de cameră sau parfumul tău preferat este floral.
Lenjeria de pat este neagră
Țânţarii sunt atraşi de negru. Moticul este simplu: având dificultăţi în zbor chiar şi când vântul bate uşor, ţânţarii se păstrează aproape de sol, unde îşi identifică prada comparând silueta cu linia orizontului. Iar culorile întunecate ies în evidenţă.
Ce remedii anti-țânțari există
Deși există multe remedii pe piață pentru ameliorarea simptomelor cauzate de înțepăturile de țânțari, rezultate bune pot fi obținute și cu remedii casnice și total naturale.
Unul dintre cele mai simple tratamente naturale este aplicarea de aloe vera, o substanță care provine din planta cu același nume și este recomandată pentru mai multe afecțiuni ale pielii, cum ar fi arsuri, mușcături de țânțari și alte probleme. Aloe vera are proprietăți antiinflamatorii, deci este perfectă pentru a calma durerile, mâncărimile și usturimile provocate de țânțari.
De asemenea, ori de câte ori vorbim despre remedii casnice pentru corp sau ten, apare în discuție bicarbonatul. Amestecă bicarbonat cu puțină apă și aplică pasta pe înțepăturile de țânțari, pentru a ameliora disconfortul.
Busuiocul este un alt remediu perfect pentru mușcăturile de țânțari, nu numai pentru a ameliora simptomele cauzate de pișcături, ci și pentru a îndepărta țânțarii. Pur și simplu fierbe apă și adaugă busuiocul, apoi aplică lichidul rece pe mușcătură cu o lavetă.
Săpunul cu un pH neutru este, de asemenea, un alt remediu perfect pentru pișcăturile de țânțari. Este suficient să speli locul inflamat cu apă și săpun, clătind după aceea.
O altă modalitate simplă de a pune capăt usturimii este de a aplica gheață pe pișcătura de țânțari. Înfășoară gheața într-o cârpă și aplic-o în acest fel pe mușcătură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.