5 măsuri ca să nu faci boală alimentară, mai ales când călătorești

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Înainte să pleci într-o țară străină e bine să știi cum să te protejezi de o boală alimentară
Înainte să pleci într-o țară străină e bine să știi cum să te protejezi de o boală alimentară

În fiecare zi, oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc din cauza alimentelor pe care le mănâncă. Boala alimentară este cauzată de microorganisme periculoase și / sau produse chimice toxice. Iată ce faci ca să te ferești de boala alimentară, mai ales când călătorești:

Alimentele nesigure sunt o problemă de sănătate umană de la începuturile istoriei și multe probleme de siguranță alimentară întâlnite astăzi nu sunt noi. Deși guvernele din întreaga lume fac tot posibilul pentru a îmbunătăți siguranța alimentară, a preveni apariția bolilor date de alimentele stricate au contaminate continuă să reprezinte o problemă importantă de sănătate atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, notează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Se estimează că în fiecare an 1,8 milioane de persoane mor în urma bolilor diareice, iar cele mai multe dintre aceste cazuri pot fi atribuite alimentelor sau apei contaminate. Pregătirea adecvată a alimentelor poate preveni majoritatea afecțiunilor alimentare.

Simptomele bolilor date de alimente

OMS a compus un ghid cu măsuri esențiale pe care oricine le poate lua astfel încât să nu facă o boală alimentară, mai ales atunci când călătorește în altă țară.

În fiecare an, miliarde de oameni se confruntă cu unul sau mai multe episoade de boală alimentară, fără să știe că afecțiunea lor a fost cauzată de alimente.

Cele mai frecvente simptome ale bolii alimentare sunt:

- Dureri de stomac;

- Vomitat și

- Diaree.

Simptomele bolii și gravitatea lor depinde și de alimentul care a provocat îmbolnăvirea. Simptomele pot apărea foarte repede după consumul alimentelor sau pot să dureze zile sau chiar săptămâni. Pentru majoritatea afecțiunilor alimentare, simptomele apar 24 - 72 de ore după ce mâncarea a fost consumată.

Conform Ghidului OMS, boala alimentară poate duce la probleme de sănătate pe termen lung. „Bolile foarte severe, inclusiv cancerul, artrita și tulburările neurologice pot fi cauzate de alimentele contaminate", se arată în document.

Ce faci ca să te protejezi

Mesajele principale ale acestui ghid pentru o alimentație mai sigură sunt:

- Spălați-vă pe mâini înainte de a manipula / consuma alimente.

- Separați hrana crudă de cea gătită.

- Gătiți bine mâncarea.

- Păstrați alimente la teperaturi sub 5C și gătiți la peste 60C.

Evitați apă de la robinet și fructe / legume nespălate când sunteți în alt oraș sau în altă țară.

Înainte de a pleca de acasă într-o călătorie, OMS recomandă, de asemenea, să discutați cu medicul dumneavoastră despre bolile frecvente în țara de destinație, mai ales dacă este o țară tropicală sau una în care se știe că circulă o abunită boala transmisibilă. Medicul poate recomanda măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel