5 lucruri pe care să nu le spui niciodată unei persoane care trece prin depresie, anxietate, atacuri de panică

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
depresie anxietate atacuri de panica Foto: Freepik @standret
depresie anxietate atacuri de panica Foto: Freepik @standret

Pentru a sprijini pe cei cu depresie și alte tulburări mintale, avem nevoie de empatie și sensibilitate, evitând clișeele și oferind susținere reală.

Depresia este o afecțiune medicală care nu poate fi ameliorată fără tratament, iar printre cauzele sale se numără genetica, factorii de mediu și stresul. Nu este o afecțiune pe care cineva alege să o aibă, iar recomandarea de a schimba stilul de viață poate să nu fie de ajutor. Este important să nu fii apatic, deoarece aceasta poate duce la sentimente de vinovăție și rușine.

Acest articol ce face parte din campania DC Medical de educare și informare "Sănătatea mintală: lupta noilor generații cu depresia și anxietatea, dar și cu prejudecățile lumii".

De asemenea, este important să nu rușinezi sau să umilești pe cineva pentru sentimentele sale, deoarece acest lucru alimentează sentimentele de vină și vinovăție. Este esențial să fii deschis și dispus să înveți din experiențele lor și să eviti să creezi situații care ar putea să nu ofere speranță. În schimb, asigură persoana respectivă că îți pasă de ea și oferă-le răbdare și sprijin.

Atunci când discuți despre sănătatea mintală cu o persoană cu depresie, evită să faci comentarii negative sau să simplifici prea mult sentimentele. Depresia se dezvoltă din cauza incapacității organismului de a produce suficiente substanțe pentru o funcționare corectă.

Poate fi necesară intervenția și sprijinul medical, cum ar fi medicația pentru dezechilibrele chimice. Simplificarea excesivă a sentimentelor nu este suficientă pentru a vindeca depresia. Exprimarea îndoielii sau a neîncrederii poate face ca persoana să se simtă nesigură sau reticentă în a căuta tratament.

Evită să compari durerea cu cea a unei persoane cu anxietate de înaltă funcționare, deoarece este subiectivă și relativă. Depresia nu are nevoie de o justificare, iar experiența este extrem de personală.

Încearcă să eviți să faci comparații sau să transformi conversația o competiție pentru cine se simte cel mai rău, deoarece aceasta poate face ca persoana să simtă că își minimalizează experiența.

Psihologul Ecaterina Bănică evidențiază 5 lucruri pe care sa nu le spui niciodată unei persoane care trece prin depresie, anxietate, atacuri de panică:

- "Ești puternic, nu te lasă copleșit"

- "Nu mai fi așa. Fii pozitiv"

- "Ai tot ce îți trebuie"

- "Lasă că oricum o să treacă"

- "Bine că nu ești mai rău"

Este esențial să abordăm subiectul depresiei și al sănătății mintale cu empatie, înțelegere și sensibilitate. Sprijinul adecvat poate face o diferență semnificativă în viața celor care se confruntă cu ea. Este foarte important să fim deschiși la ascultare, să oferim sprijin fără a judeca și să încurajăm pe cei afectați să caute ajutorul de specialitate atunci când este nevoie.

Prin aceste acțiuni, putem contribui la promovarea unei comunități mai sănătoase și mai solidare, în care fiecare individ să se simtă înțeles și susținut în lupta sa împotriva depresiei și a altor afecțiuni de sănătate mintală.

Parte din campanie fac și articole precum:

"N-am vorbit cu ai mei două săptămâni, aveam nervi pe ei". Tânără, despre mersul la terapie: A fost incomod să aflu cât bagaj emoțional aveam de la părinți

Diferența simplă dintre anxietate si depresie. Cum recunoști cele două afecțiuni

Primele semne că ești obosit psihic. Ecaterina Bănică: Toate îți arată că ai o serie de valori greșite. Ai nevoie sa le schimbi

Tranziția spre maturitate și independență pentru tineri. Ecaterina Bănică, despre presiunea de a reuși: Este nevoie să te cunoști pe tine, să știi cine ești

Cum poți să ajuți pe cineva cu probleme de sănătate mintală. Ecaterina Bănică: Renunțați la prejudecata că sunt nebun dacă merg la un psihoterapeut sau psihiatru!

Mituri și concepții greșite despre terapie. Ecaterina Bănică: Trăim într-o societate care are încă o mentalitate mecanicistă asupra omului

Semne și simptome ale unei stări mentale delicate. Când să mergem la psiholog. Ecaterina Bănică: Putem identifica setarea greșită a minții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel