5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe de Florii. Tudor Ciuhodaru: Atenție cum ”dezlegați” peștele

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
dezlegare la peste foto:freepik@rizwana
dezlegare la peste foto:freepik@rizwana

Care sunt cele mai importante sfaturi de urmat în această zi, dată fiind Dezlegarea la pește, potrivit medicului Tudor Cuhodaru.

Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis un mesaj important, pe pagina sa de Facebook, cu privire la sărbătorirea zilei de Florii și a avertizat asupra riscurilor asociate consumului de pește, dată fiind Dezlegarea la pește de astăzi. Pentru a evita urgențele medicale, este important să fim conștienți de caracteristicile produselor alimentare pe care le consumăm, să respectăm regimul igienodietetic și să nu neglijăm simptomele digestive. De asemenea, medicul evidențiază necesitatea introducerii educației pentru sănătate în școli pentru a promova un stil de viață sănătos și a preveni astfel de situații.

Mesajul medicului:

”La mulți ani tuturor sărbătoriților zilei!

Atenție cum ,,dezlegați” peștele. Riscuri și recomandări.

5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.

A. Riscuri:

1. Colicile biliare, ulcerele criză, colecistitele acute, gastritele sunt declanşate de consumul de peşte prăjit, asociat adesea consumului de usturoi.

2. Cele mai afectate sunt în special persoanele de peste 40 de ani, care au ţinut postul şi care au o patologie asociată de tip digestiv.

3. În general sunt forme clinice uşoare ce beneficiază în urgenţă de evaluare clinică, imagistică şi biologică şi terapie simptomatică aşa că, atunci când starea clinică se ameliorează, pacientele solicită

externarea pentru a putea continua sărbătoare în familie.

4. Întotdeauna există şi o a doua categorie de pacienţi, cei ce consumă pe lângă peşte şi cantităţi importante de alcool. Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat în cantități prea mari la pește.

5. Comele alcoolice nu lipsesc nici în această perioadă.

B. Recomandări - 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe:

1. Verificaţi caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peştele fiind unul din alimentele care se alterează cu uşurintă.

a) În special în cazul peştelui proaspăt este esențială păstrarea la gheaţă şi prepararea rapidă. Dacă îl ţineți în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriţi în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renuntaţi să consumaţi peştele cu aspect ,,ceţos”.

Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lăsaţi păcăliţi de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va dispărea după spălare.

Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzaţia de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioşi şi bine ataşati de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine ataşati de oase.

b) Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii străine. ,,Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelor negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi şi E-uri cu potenţial alergen.

2. Respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic - mai ales dacă sunteţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive.

3. Nu întrerupeți medicația pentru patologia de bază doar pentru a putea mânca sau bea.

4. Nu utilizaţi alcoolul ca ,,medicament" pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;

5. Nu neglijați simptomele digestive și nu subestimați aceste afecţiuni. Multe pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicaţii.

Rețineți:

1. Verificați caracteristicile oricărui produs alimentar.

2. Alegeți un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente.

3. Nu uitaţi că dezlegarea la peşte nu o include şi pe cea la alcool.

4. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educației pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!

Rețineți:

Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat în cantități prea mari la peşte şi comele alcoolice nu lipsesc nici în această perioadă. Aşa că, nu uitaţi că dezlegarea la peşte nu o include şi pe cea la alcool”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel