Știm cu toții că trebuie să avem o greutate normală, o dietă sănătoasă și să facem exerciții fizice în mod regulat, chiar dacă nu toți respectăm asta. Însă bărbații, în particular, fac anumite greșeli vizavi de propria sănătate. Pe unele dintre ele, femeile nu le pot înțelege. Iată care:
1) Refuză să meargă la doctor sau la stomatolog
Nu, nu e o glumă, ci e dovedit științific că bărbații sunt în stare să găsească orice scuză numai să nu meargă la doctor. Un sondaj realizat la prestigioasa Cleveland Clinic, din SUA, a arătat că doar jumătate din cei 1.174 de bărbați adulți chestionați fac controale medicale regulate, iar 72% dintre respondenți au spus că ar prefera să facă treburile casnice, cum ar fi curățarea băii, decât să meargă la medicul lor, la control (link direct sondaj). Bărbații în vârstă intervievați au stat mai bine la capitolul controale medicale: 74% dintre cei peste 65 de ani fac controale anuale, comparativ cu doar 43% la sută din rândul celor de 35-54 de ani.
Culmea e, că nici măcar nu simt atât de tare durerea cum o fac femeile. Un studiu a arătat în mod clar că epidemiologic și clinic vorbind, femeile prezintă un risc crescut de durere cronică și unele dovezi sugerează că femeile pot prezenta dureri clinice mai severe decât bărbații (link direct studiu).
Nici la stomatolog nu prea vor să meargă, chiar și atunci când sunt vanitoși și țin la aparențe. Poate ajută dacă le spunem că la stomatolog pot fi detectate și alte probleme de sănătate decât cele orale. Spre exemplu, pot fi observate simptome de diabet, boală Crohn, lupus și chiar leucemie.
2) Ignoră faptul că sforăie
Dormi buștean noaptea, dar sforăi de se zguduie pereții? Conform statisticilor, aproximativ jumătate dintre bărbații care sforăie au apnee obstructivă de somn. Iar această boală nu doar că enervează cumplit persoana de lângă tine și nu o lasă să se odihnească, ci pur și simplu își oprește respirația, fiind legată de bolile de inimă și hipertensiunea arterială.
„Sforăitul se tratează diferit, dacă este vorba de sforăitul asociat apneei în somn sau sforăitul simplu. Sforăitul asociat apneei în somn dispare odată cu tratamentul apneei. Dacă pacientul poartă un dispozitiv CPAP, nu mai sforăie, pe lângă faptul că nu i se mai oprește calea respiratorie. Dacă e vorba de un sforăit simplu, el se poate trata sau ameliora prin soluții chirurgicale. Scopul este să încercăm să stabilizăm căile respiratorii care vibrează. O să pornim cu un tratament de permeabilizare a nasului (e vorba de o deviație de sept etc.), urmând un tratament, de cele mai multe ori, la nivelul vălului palatin, zona amigdalelor.
Pentru sforăitul simplu, în general se folosesc tehnici minim-invazive, adică radiofrecvență, laser sau tot felul de implanturi la nivelul vălului palatin, ca primă intenție și abia apoi soluții chirurgicale mai invazive.
Există soluții, dar trebuie să știm că nu există un singur tratament, o singură intervenție și apoi scăpăm complet de sforăit. Scopul nostru este să ameliorăm pe cât posibil sau să anulăm sforăitul, asta ar fi ideal”, a precizat dr. Ioan Bulescu, într-o ediție a emisiunii DICȚIONAR DC MEDICAL.
3) Ignoră problemele urinare
De câte ori ați fost astăzi la toaletă ca să urinați? Poate că ar trebui să numărați de câte ori faceți asta!1 Dacă mergi de mai mult de opt ori pe zi sau de mai mult de două ori noaptea, s-ar putea să fie vorba de o afecțiune urinară!
Ar putea fi un semn al unei probleme medicale: poate fi vorba de o infecție urinară, de o prostata mărită, de o vezica urinară hiperactivă sau de chiar unele forme de cancer.
„Termenul de „infecții urinare” este unul mai general. Infecțiile urinare pot cuprinde vezica urinară, (...) se pot localiza la nivelul prostatei la bărbați, adică se pot duce oriunde la nivelul aparatului urogenital. Sau, mai grav, pot urca către rinichi și pot da ceea ce se numește pielonefrită, adică infecții localizate la nivelul rinichilor. Factorul favorizant pentru (...) infecțiile la nivelul prostatei, de exemplu, pot fi chiar și infecții cu transmitere sexuală care pot merge către prostată. Pentru cele de la rinichi, pot fi ca și cauze, fie o malformație, adică prezența unui calcul de exemplu, sau prezența unei ștrangulări a canalului urinar, favorizând infecțiile, fiindcă staza favorizează infecțiile. Poate fi o infecție la nivelul rinichiului prin transmiterea prin sânge a unei infecții de altundeva: de exemplu poate să apară un abces renal prin transmiterea unui abces de la nivelul unui dinte, iar pe cale hematogenă, microbii se pot crampona la nivelul rinichiului, deci cauzele infecțiilor pot fi multiple”, a dr Gheorghe Niță, medic primar urolog și doctor în științe medicale, la DICȚIONAR DC MEDICAL.
Vezi în video DE CE APAR TUMORILE VEZICII URINARE
4) Își beau depresia
Statisticile arată că mai multe femei decât bărbați sunt afectate de depresie. Dar asta nu înseamnă că bărbații nu fac depresie! Se estimează că doar în SUA circa 6 milioane de bărbați au această afecțiune, numai că în loc să caute ajutor bărbații apelează deseori la alcool, unii chiar la droguri, pentru a-i ajuta să se simtă mai bine. Iar asta face depresia mult mai greu de detectat și de tratat.
Apoi, mai e o problemă: chiar dacă bărbații și femeile suferă deopotrivă de depresie, simptomele lor pot fi foarte diferite. Spre exemplu, bărbații care sunt deprimați pot părea supărați sau agresivi în loc să fie triști și să evite să socializeze, cum fac femeile. În astfel de cazuri, familiile lor, prietenii și chiar și medicii lor pot să nu recunoască întotdeauna mânia sau agresivitatea ca simptome de depresie.
În plus, bărbații sunt mai puțin probabil decât femeile să recunoască faptul că au o problemă, să vorbească despre depresie și să caute tratament pentru depresie, arată experții de la Institutul Național american de Sănătate (link direct sursa informației).
5) Refuză să ceară ajutor pentru impotență
Mulți bărbați au probleme de orgoliu în a recunoaște că au probleme în acest departament, chiar și atunci când înțeleg că acestea nu au nimic de-a face cu masculinitatea lor. Principala cauză a impotenței este, de obicei, lipsa fluxului de sânge către penis.
Alte cauze cunoscute ale impotenței sunt: afecțiuni cardiovasculare precum ateroscleroza; afecțiuni endocrine, cum este diabetul cronic; Tulburări neurologice și nervoase precum Boala Alzheimer, Boala Parkinson, tumori ale creierului sau ale coloanei vertebrale, scleroza multiplă, un accident vascular cerebral, epilepsia lobului temporal. Sau poate fi ceva banal, precum pățesc bicicliștii pe distanțe lungi, care pot experimenta impotență temporară.
De asemenea, sunt medicamente care o pot provoca, precum: blocante alfa-adrenergice, inclusiv tamsulosin; beta-blocante, cum ar fi carvedilol și metoprolol; medicamente pentru chimioterapie pentru cancer, cum ar fi cimetidina; depresive ale sistemului nervos central, cum ar fi alprazolam, diazepam și codeina; stimulanți ai sistemului nervos central, cum ar fi cocaina și amfetaminele; diureticele, cum ar fi furosemid și spironolactonă; inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, cum ar fi fluoxetina și paroxetina; dar și hormonii sintetici, inclusiv ca leuprolidă (link direct sursa informației).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.