5 cauze posibile ale presiunii pelvine la femei

Indiferent dacă se simte în baie sau în acel moment special al lunii, presiunea pelvină este o durere destul de comună în rândul femeilor și poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni.

 

Odată ce ești mamă, sarcina - și fiecare afecțiune care o însoțește - este o cauză majoră a presiunii pelvine.

Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), poate fi dificil de identificat cauza exactă a presiunii pelvine.
"Presiunea pelvină este un simptom foarte frecvent în timpul sarcinii și crește pe măsură ce sarcina se mărește", confirmă Martha Rac, MD, profesor asistent de ob / gyn la Baylor College of Medicine.

Dar și femeile care nu au fost niciodată gravide pot avea simptome. Indiferent dacă este constantă sau intermitentă, ascuțită sau ușoară, femeile ar trebui să raporteze întotdeauna presiunea pelvină sau durerea medicilor, notează Livestrong

Iată mai multe despre motivele comune ale durerii și presiunii pelvine în timpul sarcinii și în momentele în care nu te aștepți.

1. „luminare"

Spre sfârșitul sarcinii, de obicei copilul se aruncă mai adânc în pelvis, în așteptarea nașterii. Aceasta se numește „luminare" și în schimbul creșterii presiunii pelvine, femeile pot constata că în sfârșit sunt capabile să respire mai bine, deoarece plămânii au mai mult spațiu.

Dacă acest lucru se întâmplă mult mai devreme decât cea de-a 37-a săptămână de sarcină, cu toate acestea, femeile ar trebui să se adreseze imediat medicului obstetrician. Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, o senzație de apăsare ar putea fi un semn al travaliului prematur.

„Această senzație mai ușoară apare aproape de sfârșitul celui de-al treilea trimestru și poate fi asociată cu o schimbare a formei abdomenului mamei", spune dr. Rac. "Nu este neapărat previzibil, dar nașterea urmează adesea la câteva săptămâni după aceea."

2. Disfuncție pubiană simfizică

Disfuncția pubiană simfizică, sau SPD, este o afecțiune în care o femeie însărcinată produce un relaxin suplimentar, hormonul responsabil de slăbirea articulațiilor pentru naștere, de către Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor. Aceasta poate provoca presiune pelvică și stres, deoarece ligamentele și oasele se întind spre exterior.

SPD, numită și durere de brâu pelvin, este așteptată în sarcină și este de obicei ceva ce femeile trebuie să suporte pur și simplu până la nașterea copilului, potrivit unui studiu din 2013 din jurnalul _Facts, Views & Visions din ObGyn. În același raport al jurnalului s-a constatat, de asemenea, că aproximativ 20 la sută din cazurile de dureri la brâu pelvin sunt severe, ceea ce provoacă niveluri ridicate de disconfort și dizabilitate.

Durerea cauzată de SPD este de obicei localizată în osul pubian, dar alte zone de disconfort includ partea inferioară a spatelui, șoldurile, inghinala și picioarele - iar unele femei descriu un „clic" auzit sau simțit în mers, spune Dr. Rac. „Dacă sunteți diagnosticat cu SPD, medicul dumneavoastră poate să vă purtați un dispozitiv de susținere pelvin sau să folosiți cârje, deși majoritatea cazurilor se rezolvă cu management conservator în perioada postpartum", adaugă ea.

3. Sarcina ectopică

Sarcina ectopică este o afecțiune care pune în pericol viața în care un embrion se implantează pe un tub uterin și nu în uter, conform ACOG. Pe măsură ce embrionul crește, presiunea pelvină și durerea cresc, de obicei doar pe o parte. Durerea este considerabilă și trebuie remediată prin intervenție chirurgicală înainte ca tubul uterin să izbucnească și să sângereze în abdomen.

Factorii de risc obișnuiți pentru o sarcină ectopică includ un istoric de infecție cu clamidie sau gonoree; infecții pelvine anterioare, inclusiv boala inflamatorie pelvină (mai mult pe cea de mai jos); și un istoric de chirurgie abdominală, fertilizare in vitro sau rămânând gravidă cu un dispozitiv intrauterin (sau DIU) în loc, explică Dr. Rac.

4. Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină, sau PID, este o infecție a organelor reproducătoare feminine din regiunea pelvină inferioară, potrivit Clinicii Mayo. Presiunea pelvină crescută a PID determină adesea femeile să creadă că trebuie să urineze mai frecvent, chiar și atunci când au puțină urină.

PID poate fi tratat cu ușurință cu antibiotice atât timp cât este prins mai devreme. Dacă femeile așteaptă să raporteze simptome, infecția poate răspândi în rinichi, ceea ce poate fi periculos. Consultați-vă medicul cât mai curând posibil dacă bănuiți că puteți suferi de PID.

5. Fibroame uterine

Prezența fibroamelor non-canceroase în uter poate provoca presiune pelvină. Potrivit ACOG, cauza acestor fibroame nu este cunoscută, deși se suspectează un exces de estrogen și sunt cele mai frecvente la femeile afro-americane cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Deoarece fibroamele cresc rapid și se pot răsuci, acestea sunt adesea îndepărtate chirurgical înainte ca presiunea pelvină să se agraveze. "Există multe moduri în care fibroamele uterine pot fi îndepărtate în funcție de dimensiune și locație, variind de la rezecția histeroscopică a fibroamelor pe interiorul uterului, până la chirurgie laparoscopică sau deschisă pentru a elimina fibroamele mai mari de pe suprafața uterului", spune Dr. Rac .

In 1 - 2 la suta din cazuri, aceste fibroame sunt cauza infertilitatii, dar majoritatea femeilor cu fibroame uterine vor obtine o sarcina de succes, remarca ea.

Dacă se confruntă cu infertilitate și se constată că are fibroame uterine, medicul dumneavoastră le poate elimina pentru a vă îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată, adaugă ea.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel