Această pierdere de masă și forță musculară legată de vârstă se numește sarcopenie, potrivit unui studliu (link direct),din noiembrie 2018 publicat în Best Practice & Research: Reumatology Clinical, și, din păcate, se întâmplă aproape tuturor. În general, pierderea musculară începe în jurul vârstei de 50 de ani, potrivit clinicii Cleveland (link direct), iar aproximativ 50 la sută dintre adulți o vor experimenta până la vârsta de 80 de ani.
5 Cauze ale Sarcopeniei
Oamenii pierd aproape 5% din masa musculară în fiecare deceniu, după ce au împlinit vârsta de 30 de ani, potrivit publicației Harvard Health (link direct).
Iată cinci motive pentru care se produce aceasta.
1. Inactivitate
2. Nutriție slabă
3. Scăderea fibrelor musculare
4. Schimbari hormonale
5. inflamație crescută
Sarcopenia poate fi periculoasă
Sarcopenia vă poate face mai fragil și poate crește riscul de căderi sau de alte răni.
Un studiu (link direct),din octombrie 2012 publicat în Clinical Nutrition a descoperit că 27% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani, cu sarcopenie, au căzut în timpul studiului de doi ani, comparativ cu mai puțin de 10 la sută dintre cei trecuți de 80 de ani, fără sarcopenie.
Mai multe căderi și rănniri cresc riscul de invaliditate, ceea ce poate duce la o pierdere a independenței dacă devine periculos să trăiești singur.
În cazul bărbaților mai în vârstă, sarcopenia este legată și de dezvoltarea diabetului, potrivit unui studiu (link direct), din aprilie 2020 din Jurnalul Societății Endocrine. Cercetătorii remarcă faptul că mușchii joacă un rol esențial în reglarea zahărului din sânge, deși nu au reușit să concluzioneze de ce femeile nu par a fi afectate la fel.
Potrivit unui studiu (link direct),din iunie 2015 publicat în The American Journal of Medicine, cantitatea de mușchi pe care o persoană mai în vârstă o poate prezice riscul de a muri, un indice de masă musculară fiind legat de riscul de mortalitate mai mic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.