Uleiul de susan este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri și este extrem de benefic pentru piele, păr, dar pentru sănătate în general. Iată 5 beneficii pentru sănătate ale acestui ulei care sunt dovedite științific:
1) Antioxidanți care opresc inflamația
Uleiul de susan conține sesamol și sesaminol, doi antioxidanți care pot avea efecte puternice asupra sănătății tale (link direct studiu). Antioxidanții sunt substanțe care ajută la reducerea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. O acumulare de radicali liberi în celulele tale poate duce la inflamație și boli (link direct studiu). Un studiu de laborator realizat pe cobai a constatat că administrarea de suplimente cu ulei de susan protejează împotriva deteriorarii celulelor inimii (link direct studiu).
2) Bun pentru inimă
Numeroase studii au arătat, până acum, că o dietă bogată în grăsimi nesaturate este bună pentru sănătatea inimii, or uleiul de susan conține 82% acizi grași nesaturați (link direct sursa informației).
În special, este bogat în acizi grași omega-6, iar aceștia sunt un tip de grăsime polinesaturată care este esențială pentru dieta dumneavoastră și joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă (link direct studiu).
Un studiu realizat în laborator, pe cobai, a arătat că uleiul de susan poate ajuta la prevenirea bolilor cardiace și chiar poate încetini dezvoltarea plăcilor de aterom (colesterol) în artere (link direct studiu).
Un studiu de o lună pe 48 de adulți a constatat că cei care au consumat 4 linguri (echivalentul a 59 ml) de ulei de susan consumate zilnic au dus la scăderi mai mari ale nivelului colesterolului „rău” LDL și ale trigliceridelor, în comparație cu cei care au consumat ulei de măsline (link direct studiu).
3) Bun la diabet
Un studiu efectuat pe 46 de adulți cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că administrarea de ulei de susan timp de 90 de zile a redus semnificativ glicemia și hemoglobina A1c (HbA1c), comparativ cu un grup placebo. Nivelurile de HbA1c sunt un indicator al controlului pe termen lung al zahărului din sânge (link direct studiu).
Un alt studiu tot de laborator a arătat că șoarecii cu diabet zaharat care au consumat o dietă care conținea 6% ulei de susan de timp de 42 de zile au înregistrat scăderi semnificative ale nivelului zahărului din sânge, în comparație cu șobolanii care nu au consumat o astfel de dietă (link direct studiu).
4) Oase și articulații
Osteoartrita afectează aproape 15% din populație și este o cauză frecventă a durerilor articulare și mai multe studii de laborator au arătat că un consum regulat de ulei de susan ameliorează simptomele artritei (link studiu 1, link studiu 2).
Spre exemplu, într-un studiu care a durat doar 28 de zile, cobaii care au consumat doze zilnice de 1 ml pe kg de greutate corporală de ulei de susa au prezentat markeri reduși ai stresului oxidativ și simptomelor artritice ameliorate, cum ar fi atenuarea durerilor articulare (link direct studiu).
De asemenea, uleiul de susan este o sursă bogată de calciu, care ajută la menținerea oaselor puternice.
5) Alte potențiale beneficii
Deși cercetările sunt limitate, unele dovezi sugerează că uleiul de susan poate:
- Crește imunitatea, pentru că este bogat în vitamina E, zinc, cupru și fier (link direct studiu). Acești nutrienți ajută la îmbunătățirea imunității și la furnizarea de globule albe care previn infecțiile și bolile;
- Îmbunătăți calitatea somnului atunci când este masat în piele (link direct studiu);
- Aplicarea locală poate ameliora durerea – tot prin masaj (link direct studiu);
- Poate îmbunătăți sănătatea părului (link direct studiu);
- Uleiul de susan poate fi folosit ca apă de gură și poate ajuta la eliminarea toxinelor și la prevenirea plăcii dentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.