5 beneficii ale cafelei. Adevărul despre cofeină. De ce ar trebui să o incluzi în alimentația ta zilnică

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
5 beneficii ale cafelei Foto: Freepik
5 beneficii ale cafelei Foto: Freepik

5 beneficii ale cafelei. Află care sunt efectele consumul zilnic de cofeină și care este doza zilnică recomandată.

Cafeaua face mai mult decât să vă stimuleze energia. Câteva cești de cafea pe zi pot, de asemenea, să vă reducă riscul de diabet de tip 2 și de depresie, să vă ajute în gestionarea greutății și să vă ajute să trăiți o viață mai lungă. Rețineți doar că experții recomandă să limitați cafeina dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Cafeaua este o băutură îndrăgită, cunoscută pentru capacitatea sa de a vă regla fin concentrarea și de a vă stimula nivelul de energie.De fapt, mulți oameni depind de ceașca lor zilnică de cafea chiar când se trezesc pentru a-și începe ziua și pentru a ajunge mai repede într-o stare alertă.

Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer

De ce ne enervăm. Cum să ne gestionăm furia și care sunt cauzele care determină starea de nervozitate

În plus față de efectele sale energizante, cafeaua a fost asociată cu o listă lungă de potențiale beneficii pentru sănătate, ceea ce vă dă un motiv în plus pentru a include cafeaua în dieta voastră.

Cele mai importante beneficii ale consumului de cafea includ:

1. Stimulează nivelul de energie

Cafeaua conține cofeină, un stimulent al sistemului nervos central, cunoscut pentru capacitatea sa de a combate oboseala și de a crește nivelul de energie 

Acest lucru se întâmplă deoarece cofeina blochează receptorii unui neurotransmițător numit adenozină, iar acest lucru crește nivelul altor neurotransmițători din creier care îți reglează nivelul de energie, inclusiv dopamina, potrivit NIH.

Un studiu de mici dimensiuni a constatat că administrarea de cofeină a crescut marja de epuizare în timpul unui exercițiu de ciclism cu 12% și a redus semnificativ nivelurile subiective de oboseală la participanți.

2. Poate micșora riscul de diabet de tip 2

Unele cercetări sugerează că un consum regulat de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai mic de apariție a diabetului de tip 2 pe termen lung.

De fapt, o analiză a 30 de studii a constatat că fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic a fost asociată cu un risc cu 6% mai mic de apariție a diabetului de tip 2.

Se crede că acest lucru se datorează capacității cafelei de a păstra funcția celulelor beta din pancreas, care sunt responsabile de producerea de insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.

În plus, cafeaua este bogată în antioxidanți și poate afecta sensibilitatea la insulină, inflamația și metabolismul - toate acestea fiind implicate în dezvoltarea diabetului de tip 2.

3. Poate susține sănătatea creierului

Deși studiile au dat rezultate mixte, unele cercetări sugerează că doza recomandată de cafea ar putea ajuta la protejarea împotriva anumitor tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.

O altă trecere în revistă a 11 studii observaționale efectuate pe mai mult de 29.000 de persoane demonstrează cu cât oamenii consumau mai multă cafea, cu atât era mai mic riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Un consum moderat de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai mic de demență și declin cognitiv.

4. Contribuie la păstrarea greutății

Potrivit unor cercetări, cafeaua ar putea modifica stocarea grăsimilor și susține sănătatea intestinelor, ambele putând fi benefice pentru gestionarea greutății.

Mai mult, persoanele care beau una până la două cești de cafea pe zi aveau cu 17% mai multe șanse de a respecta nivelurile recomandate de activitate fizică, în comparație cu cele care beau mai puțin de o ceașcă pe zi. Prin urmare, nivelurile mai ridicate de activitate fizică ar putea contribui la promovarea gestionării greutății.

5. Protejează împotriva afecțiunilor hepatice

Cafeaua s-a dovedit a fi un element pozitiv pentru sănătatea ficatului. Aceasta poate ajuta la protejarea împotriva cirozei hepatice la persoanele cu risc de boală, cum ar fi cele cu tulburări de consum de alcool sau cu boli ale ficatului gras.

Acestea fiind spuse, boabele de cafea nu sunt un element care vindecă miraculos orice și trebuie consumate cu măsură. Cofeina în exces poate provoca deshidratare. Dar merită menționat faptul că o cantitate moderată de cafea nu este deshidratantă, contrar opiniei populare.

Unii oameni pot găsi că cafeina îi face nervoși sau anxioși. Și prea multă cofeină poate, de asemenea, să interfereze cu un somn bun, mai ales dacă o beți târziu în timpul zilei.

Cafeaua poate avea un impact și asupra tensiunii arteriale. Dacă o va face sau nu depinde de cantitatea pe care o beți și de constituția dumneavoastră genetică. 

Care este doza zilnică recomandată

Pentru populația generală, experții recomandă să se limiteze la mai puțin de 400 de miligrame de cofeină pe zi. O ceașcă de cafea de 240 ml conține de obicei între 80 și 100 mg de cofeină. Așadar, încercați să consumați cel mult trei sau patru cești pe zi.

Cofeina din cafea poate rămâne în organism timp de câteva ore după ultima înghițitură. Așadar, o cafea la sfârșitul după-amiezii sau o cafea cu lapte după cină vă poate face să vă răsuciți noaptea. Iar privarea de somn nu este ceva de neglijat. Pentru a fi în siguranță, rămâneți la cafea decofeinizată seara.

Ce îndulcitori ar trebui sa folosim

Cafeaua - în special preparatele pe care le obțineți la o cafenea - poate merge mână în mână cu adaosuri care nu sunt atât de nutritive. (Gândiți-vă la siropuri aromate dulci, zahăr, frișcă și altele asemenea.) Unele băuturi de cafea sunt adesea renumite pentru caloriile goale. Iar unele dintre ele sunt într-adevăr mai puțin ca o cafea și mai mult asemănătoare cu milkshake-uri cu aromă de cafea. 

Dacă vă plac băuturile pe bază de cafea, cea mai sigură cale de urmat este să cereți siropuri fără zahăr și fără frișcă cu lapte degresat.

Există diferențe mari în ceea ce privește implicațiile pentru sănătate ale diferiților îndulcitori. Dacă preferați îndulcitorii artificiali, cum ar fi sucraloza zaharina sau aspartam medicii recomandă să renunțați încet la aceștia și să optați pentru zaharuri mai naturale.

Dacă vă luați cafeaua cu zahăr obișnuit, dar doriți să evitați caloriile inutile, încercați să treceți la o cantitate mică de miere sau îndulcitori din ștevie.

Ce fel de lapte să punem în cafea

Poate vă întrebați dacă este mare lucru să folosiți lapte integral în cafea dacă sunt doar câteva linguri? Dacă ați folosit două linguri de lapte integral în patru cești de cafea pe zi, aceasta este echivalentul unei jumătăți de ceașcă de lapte integral, ceea ce înseamnă 75 de calorii. Pe parcursul unui an, asta ar însemna că ați ingerat 27.000 de calorii în plus. (Pentru a avea o perspectivă, aceasta este cam câte calorii ar trebui să consume majoritatea oamenilor pe parcursul a două săptămâni).

Dacă doriți o alternativă mai sănătoasă pentru a vă albi cafeaua, încercați laptele de vacă 1% sau degresat. De asemenea, puteți opta pentru lapte de soia, de migdale sau de orez cu conținut scăzut de grăsime, care sunt toate alternative bune, dar sunt mai sărace în proteine decât laptele de vacă.

Cafeaua este o băutură populară pe care cercetătorii au studiat-o pe larg pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea sa de a crește nivelul de energie, de a promova controlul greutății, de a îmbunătăți performanța atletică și de a proteja împotriva bolilor cronice.

Rețineți că este posibil ca unele persoane să trebuiască să își limiteze consumul, inclusiv persoanele însărcinate sau care alăptează, copiii și adolescenții și persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate.

Cu toate acestea, consumul de cafea cu moderație - aproximativ trei până la patru cești pe zi - a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate și este, în general, considerat sigur pentru majoritatea adulților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel