Menținerea unui nivel optim al glicemiei este esențială pentru prevenirea și gestionarea diabetului zaharat, precum și pentru reducerea risuclui de complicații asociate.
Ficatul și mușchii produc o parte din zahărul din sânge, dar cea mai mare parte provine din alimente și băuturi care conțin carbohidrați.
Organismul are nevoie de insulină pentru a menține nivelul zahărului din sânge într-un interval normal. Insulina este un hormon care dirijează celulele organismului să preia glucoza și să o stocheze. Dacă nu există suficientă insulină sau dacă aceasta nu funcționează corect, zahărul din sânge se acumulează. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot cauza probleme de sănătate.
Alegerea corectă a băuturilor poate juca un rol semnificativ în controlul glicemiei.
Înainte de toate, haideți să vă prezentăm simptomele hiperglicemiei sau glicemiei ridicate:
- Sete
- Dureri de cap
- Probleme de concentrare
- Vedere încețoșată
- Urinare frecventă
- Oboseală (senzație de slăbiciune, oboseală)
- Pierdere în greutate
- Glicemie mai mare de 180 mg/dL
- Hiperglicemia continuă poate provoca:
- Infecții vaginale și ale pielii
- Tăieturi și răni cu vindecare lentă
- Înrăutățirea vederii
- Afectarea nervilor, cauzând picioare dureroase, reci sau insensibile; pierderea părului de pe membrele inferioare; sau disfuncție erectilă
- Probleme stomacale și intestinale, cum ar fi constipația cronică sau diareea
- Afectarea ochilor, a vaselor de sânge sau a rinichilor
În ceea ce privește băuturile care scad glicemia, cea mai simplă și sigură alegere pentru menținerea nivelului glicemiei este apa. Studiile arată că hidratarea adecvată ajută la diluarea zahărului din sângeși la îmbunătățirea funcției renale, facilitând eliminarea excesului de glucoză prin urină.
Un studiu publicat în Diabetes Care a demonstrat că persoanele care beau mai multăapă au un risc de adezvolta hiperglicemie.
Apoi, ceaiurile din plante, în special ceaiul verde și ceaiu de mușețel, sunt recunoscute pentru efectele lor benefice asupra glicemiei.
Ceaiul verde, bogat în antioxidanți, a fost asociat cu îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea nivelului de glucoză în sânge.
Un studiu din Journal of Nutritional Biochemistry a arătat că polifenolii din ceaiul verde pot reduce nivelul glicemiei prin stimularea secreției de insulină și îmbunătățirea funcției celulelor beta pancreatice.
Ceaiul de mușețel areși el proprietăți antiinfalamtoare și antioxidante, contribuind la reducerea glicemiei și a complicațiilor diabetice.
Conform unui studiu publicat în Journal of Endocrinological Investigation, consumul de ceai de mușețel poate scădea semnificativ nivelul glucozei în sânge după mese.
O altă băutură bună este cafeaua, care a fost asociată cu un risc redus de diabet de tip 2 în mai multe studii epidemiologice. Un studiu realizat de Universitatea Harvard a arătat că persoanele care consumă mai multe cești de cafea pe zi au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, datorită compușilor bioactivi din cafea care îmbunătățesc metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină.
Dar, aceste beneficii sunt valabile pentru cafeaua neîndulcităși fără adaos de lapte sau frișcă, care pot crește aportul caloric și glicemia.
Laptele este o altă alegere bună. Deși alternativele la lapte pot fi la modă, proteinele din laptele de vacă pot ajuta la scăderea răspunsului glucozei din sânge după consumarea unei mese la persoanele care au diabet și la cele care nu au diabet, conform unei revizuiri din 2018 din Diabetes/Metabolism Research and Reviews. Aceste proteine, inclusiv cazeina și zerul, încetinesc digestia și îmbunătățesc răspunsul insulinei, având astfel un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge.
Asociația Americană pentru Diabet recomandă alegerea laptelui degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi (care ține sub control grăsimile saturate).
Într-un mic studiu controlat randomizat publicat în 2020 în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, care a evaluat 25 de femei sănătoase, cele care au băut aproximativ 2,5 litri de suc de roșii cu 30 de minute înainte de a lua un mic dejun bogat în carbohidrați au prezentat un nivel mai scăzut al zahărului din sânge după masă, comparativ cu consumul de apă înainte de masă. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă sucul de roșii a adăugat calorii suplimentare. Fibrele din roșii pot ajuta la încetinirea digestiei, încetinind astfel creșterea glicemiei care apare după masă.
Puteți adăuga țelină în sucul de roșii.
Și alte sucuri de legume, precum sucul de castraveți, țelină și spanac sunt alegei excelente pentru persoanele cu glicemie ridicată. Aceste sucuri sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, care ajută la stabilizarea nivelului glicemiei. Un studiu publicat în Diabetes Care a evidențiat că fibrele solubile din legume pot încetini absorbiția glucozei și pot îmbunătăți controlul glicemiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.