Flora intestinală reprezintă totalitatea microorganismelor - bacterii, fungi, virusuri - de la nivelul tubului digestiv.
Unele dintre aceste microorganisme sunt benefice sănătății noastre, altele sunt nocive, astfel, calitatea florei intestinale este influențată de o serie de factori, printre care dieta zilnică.
Trebuie menționat faptul că este necesar să existe un echilibru între bacteriile bune și cele rele, deoarece o floră intestinală dezechilibrată poate duce la riscul apariției sindromului intestinului iritabil, a bolilor inflamatorii intestinale, a obezității și chiar a cancerului.
Vezi și: Activitatea care tratează insomnia. Este remediul suprem împotriva stresului. Are și alte beneficii
5 băuturi de consumat dimineața
Cum ”ziua bună se cunoaște de dimineață”, trebuie să acordăm o atenție mărită în privința sănătății florei intestinale încă de la primele ore și putem face acest lucru prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase legat de consumul de băuturi, care pe lângă faptul că ne ajută să ne menținem hidratați, ne ajută și să dăm intestinelor ceea ce au nevoie pentru promovarea sănătății intestinale.
Consumați chefir
Chefirul este un produs lactat fermentat, cu un conținut bogat de probiotice, mai mare decât cel al iaurtului, motiv pentru care poate contribui la un microbiom intestinal sănătos.
Probioticele din chefir ajută intestinul prin introducerea de noi specii de bacterii în tractul intestinal, precum și prin faptul că ajută bacteriile bune din intestin să se dezvolte într-un ritm mai sănătos, arată EatThis.
Mai mult decât atât, chefirul are un conținut redus de lactoză, ca urmare a procesului de fermentație, ca urmare este potrivit și pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză.
Consumați apă, din plin
Este cunoscut faptul că dimineața, la trezire, suntem deshidratați, un motiv în plus să ne începem ziua cu un pahar de apă.
”Deshidratarea poate cauza constipație, deoarece fibrele au nevoie de apă pentru a-și face treaba.
Consumul de apă de dimineață este cel mai bun mod de a ne începe ziua pentru a avea o bună sănătate intestinală și o stare bună de sănătate, în general”, afirmă Jen Bruning, de la Academia de Nutriție și Dietetică.
Bucurați-vă de cafeaua de dimineață
Iubitorii de cafea au o veste bună în acest sens, deoarece cafeaua consumată cu regularitate ajută microbiomul intestinal.
”O ceașcă de cafea te poate ajuta activitatea intestinală. Și din moment ce se consumă dimineața, putem considera că aceasta îți merită locul pe lista de băuturi care să ajute flora intestinală”, spune Bruning.
De asemenea, aceasta susține că inclusiv cafeaua decofeinizată ajută.
”Consumul de cafea poate să influențeze, în mod favorabil, compoziția microbiomului nostru intestinal”, mai spune Bruning, subliniind că nu este cazul să se exagereze cu consumul de cafea, ”de dragul sănătății intestinale”.
Mai mult, un consum exagerat de cafea poate avea efecte pe care nu și le dorește nimeni, precum anxietate sau nervozitate, durere de cap, ritm cardiac crescut sau iritabilitate.
Consumați băuturi cu fibre
Un alt mod de a îmbunătăți sănătatea intestinală este acela de a consuma băuturi cu un conținut mai ridicat de fibre, fibre care sunt importante în ceea ce privește digestia, dar și starea de sănătate în general.
”Unele sucuri conțin o doză importantă de fibre, cum este sucul de prune sau sucurile pe bază de roșii.
Un supliment de fibre amestecat cu apă sau cu suc vă pot ajuta să începeți ziua cu o doză de fibre”, mai spune Bruning.
Fibrele ajută sistemul digestiv prin menținerea bacteriilor bune ale florei intestinale, iar o dietă bogată în fibre reduce riscul de boli de inimă, cancer de colon și obezitate.
Introduceți smoothie-urile
Smoothie-urile sunt o modalitate foarte bună de a introduce fructele în dietă atunci când suntem pe fugă în timpul zilei. Iar consumate dimineața ne dau doza de energie, fibre, minerale și vitamine.
”Folosiți fructe bogate în fibre, cum ar fi amestecurile de fructe de pădure, și includeți semințe de in sau de chia măcinate pentru un plus de nutrienți și fibre.
Vă pot oferi un pumn de fibre, dar și lichidul de care aveți nevoie pentru a vă ajuta să mențineți un intestin sănătos”, mai spune Bruning.
Și în cazul consumului de smoothie, la fel ca și la cafea, nu este indicat să exagerați. Încercați să consumați fructele ca atare, cât de des se poate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.