5 alimente ușor de digerat pentru o stare de bine a sistemului gastrointestinal. Ușurează procesul digestiv al organismului

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
digestie Foto: Freepik
digestie Foto: Freepik

Descoperă o serie de mese sănătoase care nu necesită multă energie din partea sistemului digestiv pentru a fi transformate în nutrienți.

Simptomele intoxicației alimentare pot fi ameliorate prin consumul de alimente simple, ușor de digerat. Aceste alimente sunt sărace în fibre alimentare și grăsimi, au o aromă mai blândă și sunt mai ușor de digerat decât alimentele uscate sau tari. Energia digestivă este necesară atât pentru procesele mecanice, cât și pentru cele chimice, cum ar fi mestecatul, acidul din stomac și enzimele digestive din intestinul subțire.

Atunci când te simți prost dispus sau te confrunți cu indigestie sau alte simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea, alegerea alimentelor ușor de digerat poate ajuta la odihna tractului gastrointestinal, făcând organismul să lucreze mai puțin pentru a efectua procesele digestive.

Iată cinci grupe de alimente ușor de digerat atunci când stomacul sau intestinele tale îți dau o stare de disconfort.

Produse din făină albă

Aportul de fibre poate fi crescut, dar alegerea temporară a unor alimente mai puțin bogate în fibre poate fi benefică pentru cei care se confruntă cu tulburări digestive. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, pot crește alimentele nedigerate și pot accelera motilitatea intestinală, ceea ce le face mai mult dăunătoare decât utile pentru simptome precum balonarea abdominală și diareea.

Produsele din cereale rafinate, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și pastele albe, au componentele lor de fibre eliminate, astfel încât optarea temporară pentru aceste alimente cu conținut mai scăzut de fibre poate oferi ușurare pentru intestine în timpul disconfortului digestiv.

Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale lămâii. Vitamina C scade riscul de formare a pietrelor la rinichi și ajută inima

Fructe decojite, conserve sau compoturi de fructe

Fructele proaspete sunt bogate în fibre, ceea ce le face greu de digerat. Majoritatea fibrelor alimentare se găsesc în coaja și semințele acestora, cum ar fi zmeura. Fructele mai puțin bogate în fibre, cum ar fi bananele coapte sau pepenele galben, pot fi de ajutor pentru cei cu probleme digestive, cum ar fi greața sau diareea.

Îndepărtarea cojii de la mere și pere este, de asemenea, recomandată, în ciuda faptului că aceasta conține deseori vitamine. Fructele mai moi, cum ar fi prunele în compot sau piersicile la conservă sunt, de asemenea, alegeri bune.

Atunci când cumperi fructe conservate, alege sortimentele ambalate în apă pentru a reduce conținutul de zahăr adăugat.

Vezi și: Carnea de curcan, una dintre cele mai sănătoase surse de proteine. Temperatura ideală la care se prepară

Legume bine gătite

Legumele crude sunt mai greu de digerat decât cele gătite, datorită pereților celulari mai moi și accesului mai ușor la enzimele digestive. Printre legumele ușor de digerat se numără dovleceii și zucchini, spanacul, cartofii (fără coajă), fasolea verde, sfecla și morcovii. Legumele gătite sunt mai blânde pentru sistemul digestiv.

Foto: Freepik @weyo

Proteine ușoare

Proteinele de origine animală, în ciuda lipsei de fibre, pot fi dificil de digerat din cauza durității, a capacității de mestecat sau a conținutului ridicat de grăsimi. În schimb, optează pentru proteine fragede, ușor de mestecat, cum ar fi ouăle omletă și carnea macinată slabă, sau proteine vegetale, cum ar fi unt de nuci și tofu, care sunt în general bine tolerate de către sistemul tău digestiv.

Supe, smoothie-uri și piureuri

Pregătirea alimentelor poate afecta cât de ușor digerabile sunt acestea. Amestecarea poate reduce dimensiunea particulelor de fibre din alimentele vegetale, făcându-le mai blânde pentru sistemul digestiv.

De exemplu, varza kale crudă este voluminoasă și dură, în timp ce varza kale gătită este moale și mai ușor de digerat. În mod similar, amestecarea fructelor fibroase, cum ar fi fructele de pădure în smoothie-uri, poate ajuta la demararea procesului de digestie mecanică, deoarece procesarea semințelor în blender nu diminuează conținutul de fibre, ci ajută la inițierea procesului de digestie, conform Health.

Ce alimente sunt greu de digerat

Alimentele greu de digerat pot varia în funcție de cauza simptomelor, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau o ușoară tulburare de stomac sau greață. Alimentele comune greu digerabile includ legume bogate în fibre dure, leguminoasele, nucile integrale, popcornul, alimentele acide, alimentele picante, alcoolul, cafeaua, alimentele prăjite, carnea procesată, carnea uscată, fructele uscate și îndulcitorii artificiali.

Deși unele dintre elementele menționate îți pot agrava simptomele, nu toate o vor face. Mesele pe care le poți consuma vor varia în funcție de motivele pentru care suferi de probleme gastrointestinale în primul rând.

Cine ar putea avea nevoie de alimente care sunt ușor de digerat?

Consumul de alimente ușor de digerat poate fi benefic din diverse motive, inclusiv pentru recuperarea post-chirurgicală, pentru simptomele post-chirurgicale și pentru cei care suferă de afecțiuni medicale precum diverticulita (un tip de inflamație la nivelul intestinului subțire), gastrita activă, ulcerul gastro-duodenal, gastropareza, crize ale bolii inflamatorii intestinale și cancerele care necesită radioterapie.

Aceste alimente pot ajuta la diminuarea stresului asupra sistemului digestiv și la promovarea vindecării post-chirurgicale. În plus, persoanele cu disconfort digestiv pot beneficia de consumul temporar de alimente ușor digerabile.

Colaborarea cu un dietetician autorizat poate ajuta la crearea unei diete mai echilibrate și mai eficiente pentru cei care se confruntă cu disconfort digestiv.

Ameliorarea simptomelor gastrointestinale poate fi obținută prin consumul temporar de alimente ușor de digerat, cum ar fi alimentele bine gătite, cu conținut scăzut de fibre și grăsimi.

Cu toate acestea, este important să nu restricționezi grupuri întregi de alimente pentru perioade lungi, deoarece acest lucru poate duce la deficiențe nutriționale și la obiceiuri alimentare dezordonate.

Cu toate acestea, este esențial să consulți un gastroenterolog pentru a identifica cauza principală a simptomelor și un dietetician autorizat pentru a găsi o dietă variată, completă din punct de vedere nutrițional și bine tolerată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel