"Avem alimente românești foarte, foarte sănătoase, trebuie să mâncăm mâncare cât mai românească, mai curată, cât mai de aici", subliniază prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, director medical la Spitalul Clinic SANADOR.
Întrebat care sunt alimentele românești cele mai sănătoase, medicul a enumerat nucile, afinele, ceapa, usturoiul și multe altele pe care le veți găsi în declarația sa.
"Nucile fac bine creierului.
Pe locul doi afinele, toate fructele de pădure, ceapa, usturoiul, pătrunjelul, toate legumele. După care apă multă, multă apă cât mai alcalină, aerul cât mai curat, carnea de pește slab, dar şi carnea slabă de curcan. Toate aceste alimente ne păstrează creierul sănătos", a declarat medicul neurochirurg Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Nucile, 8 beneficii pentru sănătate
Nucile sunt un aliment foarte popular, sunt gustoase, convenabile și pot fi savurate în toate tipurile de diete. În ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, acestea au o serie de beneficii impresionante pentru sănătate și greutate.
1. Sunt bogate în nutrienți
Nucile sunt bogate în grăsimi, sărace în carbohidrați și o sursă excelentă de mai multe substanțe nutritive, inclusiv vitamina E, magneziu și seleniu.
2. Încărcate cu antioxidanți
Nucile conțin antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli, care vă pot proteja celulele și colesterolul LDL "rău" de daunele provocate de radicalii liberi.
3. Poate ajuta la pierderea în greutate
S-a demonstrat că nucile promovează pierderea în greutate, mai degrabă decât să contribuie la creșterea în greutate. Mai multe studii indică faptul că organismul nu absoarbe toate caloriile din nuci.
4. Pot scădea colesterolul și trigliceridele
Nucile au efecte impresionante asupra nivelului de colesterol și trigliceride.
Nucile pot ajuta la scăderea colesterolului total și a colesterolului LDL "rău" și a trigliceridelor, în timp ce sporesc nivelul colesterolului HDL "bun".
5. Benefice pentru diabetul de tip 2 și sindromul metabolic
Diabetul de tip 2 este o boală comună care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume.
Sindromul metabolic se referă la un grup de factori de risc care pot crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Prin urmare, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic sunt strâns legate.
Mai multe studii au arătat că glicemia, tensiunea arterială și alți markeri de sănătate se îmbunătățesc atunci când persoanele cu diabet de tip 2 și sindrom metabolic includ nuci în dieta lor.
6. Pot reduce inflamația
Nucile au proprietăți antiinflamatorii puternice.
Inflamația este modul în care organismul dumneavoastră se apără de leziuni, bacterii și alți agenți patogeni potențial dăunători.
Cercetările sugerează că fructele cu coajă lemnoasă pot reduce inflamația, în special la persoanele cu diabet, boli de rinichi și alte afecțiuni grave de sănătate.
7. Bogate în fibre benefice
Multe nuci sunt bogate în fibre, care pot reduce riscul de îmbolnăvire, ajută la menținerea senzației de sațietate, reduc absorbția caloriilor și îmbunătățesc sănătatea intestinală.
8. Pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral (AVC)
Nucile sunt extrem de bune pentru inima ta.
Nucile pot reduce semnificativ riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. Consumul de nuci crește dimensiunea particulelor LDL "rele", crește colesterolul HDL "bun", îmbunătățește funcția arterială și are diverse alte beneficii.
Afinele, 10 beneficii pentru sănătate
1. Afinele sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienți și în fibre, vitamina C și vitamina K.
2. Afinele sunt regele alimentelor antioxidante
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele și legumele populare. Flavonoidele par a fi antioxidantul din fructe de pădure cu cel mai mare impact.
3. Afinele reduc deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva îmbătrânirii și a cancerului
Mai multe studii sugerează că afinele și sucul de afine reduc deteriorarea ADN-ului, care este unul dintre principalii factori de îmbătrânire și cancer.
4. Afinele protejează colesterolul din sângele tău de deteriorare
S-a demonstrat că antioxidanții din afine reduc un factor de risc predominant pentru bolile de inimă prin prevenirea deteriorării oxidative a colesterolului LDL "rău".
5. Afinele pot scădea tensiunea arterială
Consumul regulat de afine este legat de scăderea tensiunii arteriale în numeroase studii.
6. Afinele pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă
Unele dovezi indică faptul că consumul de fructe bogate în antociani - cum ar fi afinele - este asociat cu un risc redus de atac de cord.
7. Afinele pot ajuta la menținerea funcției cerebrale și la îmbunătățirea memoriei
Antioxidanții din afine par să fie benefici pentru creierul dumneavoastră, ajutând funcția cerebrală și întârziind declinul mental.
8. Antocianinele din afine pot avea efecte antidiabetice
Mai multe studii demonstrează că afinele au efecte antidiabetice, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și scăzând nivelul de zahăr din sânge.
9. Poate ajuta la combaterea infecțiilor urinare
La fel ca afinele, afinele conțin substanțe care pot împiedica anumite bacterii să se lege de peretele vezicii urinare, ceea ce poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare.
10. Afinele pot reduce deteriorarea mușchilor după exerciții fizice intense
Un studiu sugerează că afinele pot ajuta la recuperarea musculară după exerciții fizice intense, deși sunt necesare mai multe cercetări.
Ceapa, 9 beneficii pentru sănătate
1. Plin de nutrienți
Ceapa este săracă în calorii, dar bogată în nutrienți, inclusiv vitamina C, vitaminele B și potasiu.
2. Poate fi benefică pentru sănătatea inimii
Cercetările arată că consumul de ceapă poate ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat al trigliceridelor și inflamația.
3. Încărcată cu antioxidanți
Ceapa roșie este bogată în antociani, care sunt pigmenți vegetali puternici care pot proteja împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și a diabetului.
4. Conțin compuși care luptă împotriva cancerului
O dietă bogată în legume allium, precum ceapa, poate avea un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer.
5. Ajută la controlul zahărului din sânge
Datorită numeroșilor compuși benefici care se găsesc în ceapă, consumul acesteia poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge.
6. Poate stimula densitatea osoasă
Studiile arată că consumul de ceapă este asociat cu îmbunătățirea densității minerale osoase.
7. Au proprietăți antibacteriene
S-a demonstrat că ceapa inhibă dezvoltarea bacteriilor potențial dăunătoare, precum E. coli și S. aureus.
8. Poate stimula sănătatea digestivă
Ceapa este o sursă bogată de prebiotice, care ajută la stimularea sănătății digestive, îmbunătățește echilibrul bacterian din intestin și aduce beneficii sistemului imunitar.
9. Ușor de adăugat în dieta dvs.
Ceapa poate fi adăugată cu ușurință la mâncăruri savuroase, inclusiv ouă, guacamole, preparate din carne, supe și produse de patiserie.
Usturoiul, 8 beneficii pentru sănătate
1. Usturoiul ajută la stimularea sistemului imunitar al organismului
2. Usturoiul ajută la reducerea tensiunii arteriale ridicate
3. Usturoiul ajută la reducerea nivelului de colesterol
4. Usturoiul poate ajuta la prevenirea cancerului
5. Usturoiul are proprietăți antibiotice
Usturoiul conține alicină. Allicina este un antibiotic bioactiv care poate ajuta la combaterea infecțiilor și a bacteriilor din cățeii tăiați în felii, striviți sau tăiați în cubulețe. S-a demonstrat că extractele de usturoi suprimă creșterea de:
- elemente fungice
- elemente de protozoare
- infecții virale
- numeroase bacterii, de exemplu, Salmonella
Se crede că alicina este un înlocuitor viabil al antibioticelor. De asemenea, ajută atunci când este utilizat împreună cu antibioticele prescrise convențional.
6. Usturoiul poate preveni Alzheimer și demența
7. Usturoiul poate îmbunătăți performanța sportivă
8. Usturoiul ajută la detoxifierea organismului tău
Pătrunjelul, 7 beneficii pentru sănătate
1. Conține mulți nutrienți importanți și este deosebit de bogat în vitaminele K, A și C.
2. Este bogat în antioxidanți
Pătrunjelul conține mulți antioxidanți puternici, care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor și la scăderea riscului de apariție a anumitor boli.
3. Susține sănătatea oaselor
Pătrunjelul este bogat în vitamina K, care este un nutrient esențial pentru o sănătate optimă a oaselor. Consumul de alimente bogate în acest nutrient a fost asociat cu un risc redus de fracturi și cu îmbunătățirea densității minerale osoase.
4. Conține substanțe care luptă împotriva cancerului
Pătrunjelul conține diverși antioxidanți - cum ar fi flavonoidele și vitamina C - care pot oferi beneficii de combatere a cancerului.
5. Bogat în substanțe nutritive care îți protejează ochii
Pătrunjelul conține luteină, zeaxantină și betacaroten, compuși vegetali care protejează sănătatea ochilor și pot reduce riscul anumitor afecțiuni oculare legate de vârstă, cum ar fi AMD.
6. Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Pătrunjelul este bogat în folat, o vitamină B care vă protejează inima și poate reduce riscul de boli de inimă.
7. Extractul de pătrunjel are proprietăți antibacteriene
Extractul de pătrunjel s-a dovedit a avea proprietăți antibacteriene în studiile în eprubetă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.