5 greșeli pe care să le eviți când gătești în friteuza cu aer. Își pierd calitățile nutritive și îți deteriorează aparatul

Monika Baciu |
Data publicării:
friteuza - FOTO: Freepik@vecstock
friteuza - FOTO: Freepik@vecstock

Friteuza cu aer a câștigat rapid popularitate în bucătăriile moderne, fiind apreciată pentru capacitatea de a găti rapid și uniform cu mult mai puțin ulei decât metodele tradiționale. Cu toate acestea, există anumite alimente pe care ar trebui să le eviți să le prepari în acest aparat, pentru a nu ajunge la rezultate nesatisfăcătoare sau chiar pentru a preveni deteriorarea friteuzei.

Vezi și: Un nou test de urină detectează 92% dintre cancerele agresive de prostată

Friteuza cu aer a devenit rapid un aparat esențial în bucătăriile moderne. De obicei, este recomandată ca o metodă mai sănătoasă de a pregăti mesele, având un design asemănător unui mic cuptor și folosind aer cald pentru a găti rapid și uniform, cu mult mai puțin ulei decât un cuptor convențional. În plus, friteuza cu aer este, în general, mai eficientă din punct de vedere energetic decât un cuptor obișnuit.

Poți să o folosești pentru a prepara aproape orice, de la cartofi prăjiți perfecți până la pui fript. Dar știai că există unele alimente pe care ar trebui să le eviți când le gătești în coșul acesteia? Am întrebat-o pe Poppy O'Toole, autoarea cărții Poppy Cooks: The Actually Delicious Air Fryer Cookbook și cunoscută drept "Regina Cartofului", despre greșelile frecvente în utilizarea friteuzei cu aer.

Alimentele cu aluat umed

Acesta este un lucru destul de evident, dar Poppy a învățat-o pe propria piele în timp ce testea rețete pentru cartea sa: niciodată nu găti alimente care au fost învelite într-un aluat umed în friteuza cu aer, inclusiv pește cu aluat de bere sau aripioare de conopidă.

"Este nevoie de căldura directă a uleiului fierbinte pentru a le găti, nu de căldura indirectă a friteuzei cu aer. Altfel, vei avea doar un haos și un aluat ușor crocant", explică ea, potrivit Daily Mail. 

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu verigheta pe deget. Ce trebuie să știi despre acest obicei

Alimentele prea sărate sau cu sosuri lichide

Mediul uscat al friteuzei cu aer nu este potrivit pentru nimic care conține sosuri sau lichide, chiar și atunci când folosești un vas rezistent la cuptor. Poppy avertizează că încercarea de a găti un sos bolognese sau o supă în friteuza cu aer ar putea chiar să deterioreze aparatul, deoarece lichidul va produce aburi și condens.

Totuși, ea recunoaște că îi place să folosească friteuza pentru "chifteluțe de tip tapas" pentru a obține o ușoară caramelizare și culoare.

"Asta este perfect, pentru că pun totul într-un vas mic de tapas și am doar un strat subțire de sos, nu lichid pur", mai spune Poppy.

5 greșeli pe care să le eviți când gătești în friteuza cu aer - FOTO: Freepik

Orez și paste necoapte

Ar trebui să fie evident, dar alimentele precum orezul și pastele se vor crăpa și vor arde dacă sunt gătite uscate. Ambele ingrediente au nevoie de apă (sau alt lichid) pentru a se "găti", lucru pe care, așa cum subliniază Poppy, nu ar trebui să-l faci în friteuza cu aer.

Totuși, poți folosi friteuza pentru a încălzi lasagna rămasă din seara precedentă. Sau, dacă ai risotto rămas, spune ea că "absolut poți prăji bile de arancini în friteuza cu aer".

Vezi și: Traumatismele cerebrale, asociate cu demența. Duc la degradarea vaselor de sânge

Alimente pe bețe (cu țepușe metalice)

În loc să eviți să gătești frigărui pe bețe metalice, Poppy te sfătuiește să fii mai atent.

"Când scoți ceva din cuptor, trebuie să folosești un prosop de bucătărie. Dar când scoți ceva din friteuza cu aer, doar ții de mâner. Uneori uităm că totul este fierbinte acolo, așa că trebuie să te asiguri că folosești echipamentele corecte", spune ea.

Vezi și: Nivelurile normale de vitamina B12 ar putea să nu fie suficiente pentru sănătatea creierului. Ghidurile, actualizate

Alimente cu prea mult ulei

Nu poți folosi friteuza cu aer ca pe o friteuză cu ulei.

"Este prea puternică pentru atâta grăsime. Uleiul va ajunge în partea de jos a coșului și va începe să fumege și să ardă", explică Poppy.

În loc de asta, ea sugerează să folosești un spray cu ulei sau o mică farfurie cu ulei și o pensulă pentru a aplica un strat subțire și uniform de ulei. Friteuza cu aer este un aparat deosebit de util, dar este important să înțelegi care sunt limitele sale pentru a o folosi corect și eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel