5 alimente autohtone care reduc riscul de boli cronice și de moarte prematură. Laura Ene: Cât mai multe culori în farfurie, un plus atât de savoare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
5 alimente. FOTO: Freepik @poringdown
5 alimente. FOTO: Freepik @poringdown

Care sunt alimentele autohtone ce ne pot ajuta să reducem riscul de boli cronice și de moarte prematură.

Un expert american în nutriție și longevitate, dr. Mark Hyman  a explicat care sunt cele cinci alimente pe care ar trebui să le consumăm pentru a îmbătrâni bine, a trăi mai mult și a reduce riscul de boli cronice. Acestea sunt: legumele crucifere, uleiul de măsline, nucile, fructele de pădure și ceaiul verde. 

De altfel, cele cinci produse sunt considerate ”medicamente”, potrivit dr. Hyman de la Cleveland Clinic, dar și a altor experți în nutriție.

”Acestea sunt alimentele despre care cu toții știm că ne ajută la sănătate, numai că sunt foarte restrictive. Ce ne facem cu restul alimentelor pe care le dorim?

Eu aș face mai degrabă un top 5 al alimentelor noastre românești, pe care le găsim le găsim la noi, dar și cu care suntem obișnuiți”, a declarat dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, la Digi 24.

Astfel, în locul cruciferelor care ocupă primul loc în topul lui Hyman, medicul român afirmă că ar alege varza.

”În loc de broccoli și conopidă care sunt și mai scumpe, dar și greu de digerat, greu de dat copiilor, dar varza noastră, fie ea murată, proaspătă, făcută mâncare, salată de varză și să nu uităm de varza roșie, care are în plus mai mulți antioxidanți și antocianine decât varza verde.

Pe de altă parte, mai mult decât un aliment în sine care nu poate să susțină sănătatea și nutriția singur, este nevoie de diversitate. Cu cât mai multe culori în farfurie, cu atât mai mulți antioxidanți, mai multe vitamine și minerale”, a mai spus medicul.

Vezi și: Cum facem diferența între alergia la polen și viroze. Leru: Sistemul imunitar o ia razna

În ceea ce privește uleiul de măsline și nucile din topul expertului american, nutriționistul afirmă că ”personal aș alege condimentele, pentru un plus atât de savoare, cât și de vitamine, minerale și antioxidanți”.

În ceea ce privește fructe de pădure care au conținutul cel mai mare de antioxidanți, nutriționistul a ținut să sublinieze că dacă acestea sunt în afara sezonului ”este foarte posibil ca acestea să își fi pierdut din  beneficiile nutriționale.

Cel mai bine se păstrează fructele congelate și avem o paletă mare de fructe congelate.

Dar eu vă recomand să mâncați fructele și legumele de sezon, fructele românești, fructele colorate, să fie culoare în farfurie pentru a beneficia de toată bogăția de vitamine și minerale”, a mai spus  medicul.

”Pe locul 5 în acest top era ceaiul verde. Cât ceai putem să bem, cu adevărat, pe zi ca să fie protector? Mai mul de 1-2 căni nici nu este recomandat, pentru că poate crește tensiunea, poate da palpitații,poate da insomnii.

V-aș recomanda ceaiurile noastre românești, făcute din plante, și apa, pentru că până la urmă, mai mult decât ceaiul verde, important este să bem apă și să ne hidratăm eficient.

Noi uităm să bem apă și dacă am lega de obiceiurile pe care deja le avem, la masă să bem câte un pahar de apă, când ne ridicăm să facem cele cinci minute de stat în picioare, pentru că se știe să statul prelungit pe scaun este un factor de risc cardiovascular echivalent cu fumatul”, a mai spus medicul.

Vezi și: Alegerea partenerului de cuplu, ideal sau "pliat" pe nevoile noastre. Leca: Credem că e important doar să simțim. Grijă mare ce alegi

”Suntem un popor carnivor”

”Suntem obișnuiți să mâncăm carne, suntem un popor carnivor. Este bine, pentru că totuși carnea are proteină de cea mai bună calitate, ajută la creșterea și regenerarea organelor, dar așa cum Ce-i puțin ajunge, ce-i mult strică asta este și cu carnea.

O masă de carne pe zi ar trebui să fie suficientă, la prânz sau seara, depinde când o preferăm, pentru dacă alegem o masă de proteină vegetală care vine la pachet cu mult carbohidrat, mă refer la linte, la fasole boabe, la paste, la orez, la năut, la cartof, pentru masa de prânz, atunci am putea să lăsăm masa de carne seara”, a spus nutriționistul cu privire la consumul mare de carne.

Pâine îngrașă, mit demontat

Multă vreme s-a spus despre pâine că îngrașă, însă nutriționistul a ținut să demonteze acest mit și susține că nu, mai mult, le cere celor oamenilor să se uite pe etichetă și să vadă ”câte calorii sunt pe suta de grame de pâine și câte calorii regăsim pe suta de grame de covrigei, de chipsuri, ca să nu mai vorbim de covrigi, merdenele, produsele de patiserie”, a explicat medicul.

În schimb, în privința berii, mai ales în cantități mari, nutriționistul afirmă că acesta îngrașă.

”Un pahar de 330 ml de bere se duce spre 150 de calorii. Berea crește glicemia, îngrașă și ficatul, mai mult decât alte tipuri de băuturi”.

”Nutriția nu este un panaceu”

”Nu un singur aliment ne va salva și ne va duce către o viață plină de sănătate și vitalitate, pentru că până la urmă despre asta este vorba.

Nutriția nu este un panaceu, nu trebuie tratată ca atare, nu promite viață fără de moarte și tinerețe fără bătrânețe, că nici nu are cum. Pe lângă nutriție este important ce facem cu restul vieții noastre, cât ne odihnim, câtă apă bem, câtă mișcare facem. Nu e doar despre ce mâncăm”, a concluzionat medicul.

Vezi și: Sam Neill, diagnosticat cu limfom non-Hodgkin: Adevărul este că sunt bolnav. Poate pe moarte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel