"Azi sunt cele 44 de pahare şi din păcate în fiecare an există pacienți care vor să le bea neapărat pe toate. Excesele etanolice creează probleme serviciilor de urgență prin adresabilitate crescută datorată consumului de alcool precum și efectelor ,,secundare” - accidente rutiere și agresiuni.
Concret, studiul pe care l-am efectuat timp de cinci ani în Spitalul Clinic de Urgențe indică 3 lucruri alarmante: alcoolemia medie de pe 9 martie a ajuns la 330 mg% şi la fiecare al cincilea bărbat băut ajuns la urgențe apare şi o doamnă sau domnișoară cu exces etilic.
Valorile alcoolemiilor de peste 290mg% chiar și la pacientele petrecărețe de 67 de ani au ajuns să facă parte din patologia ,,sezonieră” din martie (!!!)
Alcoolemia medie de pe 9 martie a fost de 330 mg%.
Medico-legal: S-a ajuns ca în fiecare oră doi șoferi să fie depistați pozitiv la examenele toxicologice pentru alcool. 60% din șoferii testați pentru alcool au avut rezultate pozitive iar 40% dintre aceștia aveau alcoolemii de peste 0,8g/l. Alcoolul a fost cauza favorizantă sau determinantă pentru 645 de accidente reprezentând 7% din accidentele grave soldate cu 128 de morți și sute de pacienți în stare critică. Toți acești pacienți necesită măsuri complexe de stabilizare, resuscitare volemică şi suport respirator, evaluare clinică, imagistică şi biologică şi tratament simptomatic şi al complicațiilor imediate, precum bronhoaspiraţie, tulburări paroxistice de ritm dar şi a celor tardive, de tipul encefalopatiei Wernicke. Se asociază şi afecțiunile digestive, cuprinzând crize ulceroase, gastroduodenite, colici biliare, pancreatite, hemoragii digestive. Excesele bahice duc şi la creșterea numărului de cazuri de afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune, angină pectorală sau metabolice, diabet dezechilibrat, gută.
Atenție!
Metodele de a păcăli fiola sunt doar simple mituri. Spălatul pe dinți, utilizarea gumei de mestecat, scorțișoara ținută pe cerul gurii, mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de acid acetic sub formă de oțet (castraveți murați, salată etc) sau a ingestiei de medicamente sub formă de soluție alcoolică sau a bomboanelor ce conțin alcool, încercarea de a sufla pe lângă fiola nu au nicio legătură cu metabolismul alcoolului sau cu metodele de determinare a alcoolemiei.
2) Recomandăm (și nu doar în această zi) tuturor șoferilor, să nu consume alcool. Vă reamintesc doar că alcoolul vă afectează viteza de reacție, judecata şi simțul orientării şi vă face mai vulnerabil la accidente. Atunci când ieșiți cu prietenii în oraș și sunteți cu mașina:
Nu cedați presiunilor anturajului de a consuma alcool. Trei pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Dacă ați consumat alcool, alegeți întotdeauna altă modalitate de a ajunge acasă (transport public, taxi, un prieten în rolul ,,șoferului de serviciu”).
3) Recomandăm (și nu doar în această zi) să evitați excesele bahice, să respectați situațiile în care este contraindicată asocierea alcoolului cu medicația şi nu în ultimul rând, să nu lăsați sticlele de alcool nesupravegheate în prezența copiilor, aceștia fiind expuși la forme severe de intoxicații", transmite conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.