La finalul lunii aprilie a fost semnată o nouă anexa la Acordul Cadru încheiat de Ministerul Sănătății pentru achiziționare a dozelor de vaccin HPV. Noua tranșă de 40.000 de doze de vaccin HPV va acoperi cererile înregistrate la nivelul anului 2020 ele urmând să fie folosite pentru vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani ai căror părinți au solicitat acest lucru în 2020.
Vaccinarea anti HPV este o măsură de protecție împotriva cancerului de col uterin, infecțiile cu virusul HPV fiind principalul factor responsabil pentru acesta, dar și pentru multe alte tipuri de cancer, atât la femei, cât și la bărbați: infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian și 43% din cazurile de cancer vulvar.
România, din păcate, înregistrează cea mai mare incidență (cele mai multe cazuri noi depistate într-un an) și cea mai mare rată de mortalitate prin cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, rata de mortalitate fiind, în țara noastră, de patru ori mai mare decât media Uniunii Europene.
Concret, infecțiile cu virusul HPV sunt responsabile anual de 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin și 500 de alte tipuri de cancer (ale organelor genitale masculine sau feminine, cancere anale dar și ale regiunii orofaringeale respectiv ale gurii, corzilor vocale etc).
Deși vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani, și se realizează în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților, acoperirea vaccinală este extrem de scăzută – sub 10% - iar programul a suferit numeroase sincope de la lansarea să prima oară în 2008. În 2020, vaccinarea anti-HPV a fost reluată după o perioadă în care nu au mai fost alocate fonduri și s-au vaccinat 28.698 de fetițe.
Pornind de la această rată de vaccinare extrem de scăzută, România trebuie să facă progrese importante pentru a se alinia obiectivelor din Planul European de Lupta împotriva Cancerului, lansat de Comisia Europeană la începutul acestui an. Acest Plan European prevede vaccinarea a 90% dintre fete până la finalul anului 2030.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.