Pe lângă faptul că și iarna trebuie să rămâneți activ fizic și să respirați cât mai mult aer curat puteți, vă poate ajuta să vă concentrați dieta pentru a avea un aport mai mare din anumite minerale și vitamine, despre care se știe că echilibrează efectele iernii asupra corpului, în mod special asupra sistemului nostru imunitar.
Nutrienții din alimente întregi sunt întotdeauna cei mai buni, dar dacă deficiența este prea mare, medicii pot recomanda anumite suplimente. Iată de ce vitamine și minerale ai nevoie în cantitate mai mare iarna:
1) Vitamina C
Vitamina C este vitală pentru sistemul imunitar - deosebit de utilă în prevenirea răcelii și a gripei - ajutând în același timp corpul nostru să realizeze detoxifierea, hrănirea pielii, menținerea sănătoasă a oaselor și a dinților, și vindecarea rănilor.
Alimentele care îl conțin vitamina C sunt: ardei, legume cu frunze întunecate, citrice, căpșuni, roșii și multe alte legume și fructe.
2) Vitamina D
Cei mai mulți dintre noi devin deficienți în vitamina D în timpul iernii, deoarece în general o obținem de la soare. Dar fără ea, sănătatea noastră are de suferit. Vitamina D ne ajută să absorbim și să metabolizăm mineralele esențiale, promovează dezvoltarea corectă a celulelor și reglează sistemul imunitar, toate acestea cruciale pentru prevenirea bolilor și funcțiile de bază ale vieții.
Cum și din ce o puteți obține: ori de câte ori este posibil, ieșiți afară când e soare și stați cu fața expusă cel puțin 15-25 de minute. De asemenea, puteți obține vitamina D în alimente precum unt, lapte, ouă, ciuperci, ulei de ficat de cod și pește gras (somon, ton, hering etc.).
3) Fier
Fierul vă ajută să vă mențineți sistemul imunitar puternic pe tot parcursul sezonului rece și gripal, dar vă ajută și să vă mențineți un nivel ridicat de energie, în ciuda zilelor mai scurte și a scăderii activității fizice. De asemenea, fierul ajută la transportarea oxigenului în restul corpului, hrănind toate organele, astfel încât acestea să continue să funcționeze optim.
Alimente care o conțin fier sunt: fasole, legume cu frunze întunecate, carne roșie, carne de pasăre, fructe de mare.
4) Zinc
Zincul acționează ca un antioxidant în organism, luptând împotriva deteriorării radicalilor liberi, ajutând la repararea țesuturilor, echilibrând nivelul de hormoni și susținând imunitatea și digestia sănătoase. Fără el, probabil că vă veți simți rău și obosit.
Alimente care îl conțin fier sunt: spanac, carne de vită, fasole, fructe de mare, semințe de dovleac și nuci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.