A fi diabetic vine la pachet cu o serie de restricții din punct de vedere culinar, iar cei pofticioși trebuie să se reorienteze spre alte feluri de mâncare, aparent mai banale sau lipsite de savoare. Însă multitudinea de fructe și legume poate să ajute prin crearea unei diete sănătoase.
Când vine vorba de îmbunătățirea unei salate sau a unui grătar, prin adăugarea unui sos, trebuie ținut cont de mai multe lucruri, deoarece sosurile pot să aibă un impact negativ asupra glicemiei, în special acele sosuri cumpărate, care au un adaos peste ”limitele admise” de dieta diabeticului.
Nivelul ridicat din zahăr din sânge este determinat de mai mulți factori, printre care stresul, somnul insuficient și alimentație.
Cele mai periculoase 4 sosuri pentru diabetici
Ca multe dintre produsele procesate, ce par inofensive, sosurile sunt și ele pline de sare, zahăr ori de potențiatori de arome. Iar zahărul, unul dintre cele mai periculoase pentru diabet se află ”ascuns” sub tot felul de denumiri sofisticate, astfel, dacă pe etichetă veți regăsi ”sirop”, ”dextroză” sau ”melasă”, cel mai bine este să renunțați a cumpăra respectivul produs.
Nutriționistul Laura Burak susține că ideea de condiment trebuie să fie una care să aducă un plus de savoare mâncării, în timp ce sosurile nu fac decât să pună zahăr și sare în exces în farfurie.
”În loc să turnați zahăr și sare în exces pe mâncare, condimentele sunt o modalitate excelentă de a spori gustul alimentelor și de a introduce în dietă mai multe alimente sănătoase, cum ar fi legumele”, spune Burak, potrivit EatThis.
Potrivit nutriționistul, cele mai nocive 4 sosuri pentru diabetici sunt:
Ketchup-ul. ”Cele mai multe sortimente de ketchup din comerț au un conținut ridicat de zahăr, de obicei sub formă de sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză”, explică Burak. De altfel este cunoscut faptul că un consum mare de sirop de porumb bogat în fructoză duce la probleme de sănătate, inclusiv obezitate, rezistență la insulină și chiar diabet.
Muștarul cu miere. Cele două elemente, luate separat au beneficii dovedite asupra sănătății, însă mierea are un conținut bogat de zahăr natural, iar combinația nu are aceleași efecte pozitive, în special pentru diabetici.
”Organismul dumneavoastră îl va interpreta exact la fel ca pe zahărul de masă. Așadar, deși expresia muștar cu miere îl poate face să pară mai sănătos pe etichetă, aveți grijă la cuvântul miere atunci când este folosit în sosuri. Este doar un alt mod de a adăuga zahăr pur în alimente”, mai spune Burak. De altfel, aceasta recomandă muștarul simplu, la care să vă adăugați singuri un strop de miere, și astfel veți știi exact ce cantitate de zahăr trebuie redusă pe parcursul zilei.
Dressingul de salată. În mod normal un dressing simplu de salată se poate realiza, acasă, din ulei și oțet sau zeamă de lămâie. Însă atunci când trebuie să iei masa în oraș lucrurile se complică, deoarece nu ai niciun control asupra conținutului de sare, dar mai ales de zahăr din sosurile din meniu. Burak are o sugestie și în acest sens, comandarea dressingului separat, astfel încât să poată fi pusă o o cantitate mică peste mâncare.
Sosul Teriyaki. Acesta poate avea un conținut foarte mare de zahăr pentru a-i conferi acel gust siropos și vâscozitate. În plus, sosul cumpărat poate avea și aditivi, cum at fi amidonul de porumb și siropul bogat în fructoză, care poate avea un impact negativ asupra glicemiei.
”Asigură-te că folosești puțin atunci când faci următoarea ta mâncare prăjită", sugerează Burak.
Indicele glicemic și impactul asupra sănătății. "Scorurile" indicelui glicemic și la ce trebuie să fiți atenți dacă optați pentru dieta diabeticilor
Indicele glicemic reprezintă o scală care clasifică numărul de carbohidrați din alimente, de la zero la 100, indicând cât de repede un aliment determină creșterea glicemiei unei persoane.
Acesta este eficient atât pentru persoanele cu diabet, la care alimentele cu indice glicemic ridicat poate provoca creșteri dăunătoare ale glicemiei, cât și pentru cei care doresc să urmeze diete pentru menținerea în greutate sănătoasă.
O dietă echilibrată, nutritivă și sănătoasă include o gamă variată de alimente, astfel că o persoană nu este limitată la a consuma doar alimente cu indice glicemic scăzut, însă poate să fie de folos pentru a face alegeri sănătoase. De asemenea, trebuie menționat și faptul că o astfel de dietă poate avea unele beneficii, dat și unele probleme, printre acestea numărându-se combinațiile de alimente care pot avea impact diferit asupra glicemiei, potrivit Mayo Clinic.
Problemele pe care le include dieta pe baza indicelui glicemic pentru diabetici
- Nu arată modul în care un singur produs alimentar față de o combinație de alimente poate avea un impact diferit asupra glicemiei;
- Nu ia în considerare toate variabilele care afectează glicemia, cum ar fi modul în care sunt preparate alimentele sau cantitatea consumată; Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.