Bolile cardiovasculare sunt, la nivel mondial, pe primul loc în rândul cauzelor de deces, potrivit Organizație Mondiale a Sănătății (OMS) 17,9 milioane de oameni mor în fiecare an din această cauză, cifra reprezentând 32% din numărul total al deceselor.
Bolile de inimă reprezintă o serie de afecțiuni care afectează structura sau funcționarea inimii, acestea incluzând boala arterială coronariană și boala vasculară.
4 obiceiuri pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare
Cardiologul Norman Lepor a prezentat care sunt cele mai bune 4 obiceiuri pentru a vă reduce riscul de boli de inimă, dar și pentru a vă menține sănătatea inimii.
Menținerea unei diete sănătoase. ”Le recomand pacienților mei să urmeze o dietă săracă în grăsimi saturate, cum ar fi dieta mediteraneană, ca un pas pentru a contribui la reducerea riscului de boli de inimă.
De asemenea, ei ar trebui să urmărească să mențină o greutate corporală sănătoasă. Acest lucru poate fi realizat prin urmarea unei diete bune și încorporarea exercițiilor fizice în rutina lor săptămânală”, spune dr. Lepor.
Această recomandare are în spate o serie de cercetări care au evidențiat faptul că o dietă săracă în grăsimi saturate ajută inima, pe termen lung. O analiză a Asociației Americane a Inimii spune că dieta mediteraneană este ”asociată cu rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, inclusiv cu reduceri semnificative din punct de vedere clinic ale ratelor de boli coronariene, accident vascular cerebral ischemic și boli cardiovasculare totale”, notează The Healthy.
Îmbinați alimentația echilibrată cu exerciții fizice regulate. Menținerea unui stil de viață activ, cum ar fi combinarea exercițiilor aerobice, cardio, cu cele ce impun un efort crescut, ridicare de greutăți, de câteva ori pe săptămână, poate fi benefică pentru sănătatea inimii.
Un studiu publicat în JAMA a constatat că, după trei ani de studiu asupra pacienților cu insuficiență cardiacă, participanții care au făcut exerciții fizice de trei până la cinci ori pe săptămână (cu o frecvență cardiacă crescută cu 60% până la 70%) au observat o îmbunătățire a sănătății și a calității vieții.
Cunoașterea factorilor de risc. Dr. Leport subliniază importanța cunoașterii istoricului de boli cardiovasculare, aspect ce face parte din factorii de risc nemodificabili.
”A vorbi deschis cu familia ta despre istoricul tău de sănătate - inclusiv dacă ai un istoric familial de atac de cord/apoplexie sau alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau fumatul, precum și propriul nivel de colesterol - este un obicei important pentru a te asigura că tu și medicul tău puteți evalua corect riscul de boli de inimă”, spune el.
Controale regulate la medic. Chiar dacă vă aflați sau nu sub ”semnul” factorilor de risc, este recomandat să discutați cu medicul de familie despre sănătatea inimii, dar și despre alte obiceiuri sănătoase pe care ar trebui să le adoptați, cu înaintarea în vârstă.
”Recomand ca toată lumea - dar mai ales cei care ar putea fi mai expuși la risc, au 45 de ani și mai mult sau sunt în post-menopauză - să fie proactivi atunci când vine vorba de sănătatea inimii lor și să își facă timp pentru a programa controale anuale, unde puteți vorbi cu medicul dumneavoastră despre riscul dumneavoastră, să vă evaluați nivelul de colesterol și să comandați orice teste necesare”, mai spune cardiologul.
Vezi și: Activitatea fizică, necesară. Ce și câte boli pot fi prevenite dacă faci puțină mișcare
Factorii de risc ai bolilor cardiovasculare
Factorii de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare sunt de două categorii: nemodificabili și modificabili.
Din rândul factorilor nemodificabili amintim:
- vârsta înaintată. Aproximativ 85% dintre decesele din cauza bolii arteriale coronariene sunt la persoanele de peste 65 de ani;
- sexul. Bărbații au un risc mai crescut de infarct de miocard în comparație cu femeile;
- menopauza. După intrarea în această etapă a vieții, crește riscul unei gemei de a dezvolta boala cardiovasculară;
- istoricul familial. Riscul de boală cardiovasculară crește dacă părinții, frații sau copiii au boala, în special dacă rudele de gen masculin au avut sub vârsta de 55 de ani când au fost diagnosticate sau dacă rudele de gen feminin au avut sub 65 de ani la momentul diagnosticării.
Din rândul factorilor de risc modificabili reamintim:
- fumatul;
- alimentația bogată în grăsimi saturate;
- obezitatea;
- sedentarismul.
De asemenea, există și o serie de factori care cresc riscul de apariție al bolilor de inimă:
- stresul. Deși nu este considerat un factor de risc tradițional, unele cercetări au observat o asociere între riscul la boala cardiovasculară și stresul din viața unei persoane.
- consumul excesiv de alcool. Acesta poate determina creșterea tensiunii arteriale, poate favoriza infarctul de miocard, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. De asemenea, consumul de alcool este asociat cu trigliceridele crescute, cu aritmia, obezitatea și cancerul, potrivit Cleveland Clinic.
Fumatul și alcoolul, factori de risc pentru aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer
Peste 44% dintre decesele cauzate de cancer, la nivel mondial, au avut ca factori de risc fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală (IMC) ridicat, potrivit unei cercetări publicate în revista The Lancet folosind studiul Global Burden of Disease, Injuries and Risk Factors (GBD) din 2019, notează Agerpres, citând AFP.
Acest vast program de cercetare, finanţat de Fundaţia Bill Gates, este de o amploare inegalabilă, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii.
Studiul a analizat impactul a 34 de factori de risc asupra deceselor și a problemelor de sănătate cauzate de 23 de tipuri de cancer, a sugerat că aceștia au fost atribuite pentru 4,45 milioane de decese cauzate de cancer în 2019 (44,4% din totalul deceselor cauzate de cancer) pentru ambele sexe combinate, fumatul (33,9%), consumul de alcool (7,4%) și IMC ridicat printre principalele cauze. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.