4 obiceiuri alimentare sănătoase pentru reducerea inflamațiilor. Ce nu trebuie să vă lipsească din meniu

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
4 obiceiuri alimentare sanatoase. FOTO: Pexels @Trang Doan
4 obiceiuri alimentare sanatoase. FOTO: Pexels @Trang Doan

Care sunt cele mai bune 4 obiceiuri alimentare ce reduc inflamațiile. Culoarea nu trebuie să lipsească din farfurie.

Durerea cronică, persistentă sau pe termen lung este durerea care durează mai mult de 3 luni. Durerea cronică reprezintă o problemă importantă la nivel global, specialiștii estimând că, în toată lumea, o persoană din cinci este afectată de durere cronică moderată sau severă.

Potrivit Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, durerea cronică este clasificată în durere cronică primară și durere cronică secundară altor afecțiuni și include următoarele grupe de condiții medicale:

- durere cronică primară

- durere cronică asociată cancerului

- durere cronică posttraumatică sau post intervenție chirurgicală

- durere cronică neuropatică

- durere cronică de cap secundară

- durere cronică secundară viscerală

- durere cronică secundară musculoscheletală.

Principalele afecțiuni care determină durere cronică:

- artritele și problemele articulare

- durerile de spate asociate unei patologii cervicale, toracale sau lombare

- rupturi musculare, întinderi musculare

- entorse

- traumatisme repetitive

- fracturi

- fibromialgia

- leziuni ale nervilor.

Severitatea durerii cronice poate duce la alte probleme, cum ar fi interferența cu activitățile zilnice și chiar probleme de somn. La rândul lor, toate aceste lucruri pot provoca și mai multă durere, intrându-se astfel într-un cerc vicios.

Și cum una dintre soluțiile pentru reducerea inflamației și combaterea durerii cronice stă în alimentație, experții în nutriție vin cu sfaturi în acest sens. Pe lângă dieta echilibrată, exercițiile fizice și un somn odihnitor pot face minuni.

Care sunt cele patru obiceiuri alimentare sănătoase

Adăugați mai multe grăsimi sănătoase în dietă. Când vine vorba de a mânca mai multe grăsimi sănătoase, deși toate sunt importante, nutriționistul Sydney Green pune în topul său acizii grași Omega 3, care pot fi luați din peștele gras, semințele de in și nuci. 

”Omega 3 ajută la susținerea unui sistem imunitar sănătos”, spune Green, citată de EatThis.

Potrivit unei cercetări publicate în International Journal of Molecular Sciences, acizii grași omega-3 au fost legați de promovarea funcțiilor imunitare sănătoase, în special în anumite tipuri de celule imunitare.

Creșteți consumul de verdețuri cu frunze. Nutriționistul sugerează că verdețurile cu frunze sunt bogate în mineral, magneziu. Magneziul poate ajuta în cazul spasmelor musculare, al inflamațiilor și al durerii care este rezultatul daunelor provocate nervilor.

Frunzele verzi închise la culoare, cum ar fi spanacul și varza kale, sunt bogate într-un antioxidant cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii numit beta-caroten.

Într-un mic studiu publicat în American Journal of Lifestyle Medicine, s-a arătat că nivelurile de proteină C-reactivă (CRP) - un marker al inflamației - au fost, în medie, reduse cu 400% în 6 luni de către cei care au consumat multe frunze verzi în dieta lor.

Mâncați cât mai colorat. A mânca fructe și legume cât mai colorate, asemeni unui curcubeu, vă poate ajuta cu durerile cronice. Astfel, dacă nu vă place un fruct sau o legumă, puteți alege oricând unul de altă culoare.

”Consumul a cât mai multe culori într-o zi este o modalitate excelentă de a vă asigura că consumați o mulțime de polifenoli și antioxidanți care ajută la combaterea inflamației”, mai spune Greene.

2. -imagine fara descriere- (pexels-photo-1196516_44743500.jpeg)

Potrivit Clinicii Mayo, consumul unei varietăți de fructe și legume nu numai că vă va ajuta cu inflamația, dar vă poate reduce și riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și diabetul. De asemenea, poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și a vederii.

Reduceți consumul de alcool. ”Deși un pahar de vin poate să înlăture durerea pe moment, pe termen lung, acesta nu va face decât să crească nivelul durerii. Alcoolul este toxic și consumul în exces va crește inflamația în tot corpul”, mai spune Green

Când vine vorba de cele mai rele obiceiuri alimentare pentru inflamație, multe dintre ele include chiar consumul de alcool, iar acestuia i se alătură consumul de alcool cu adaos de zahăr, dar și încorporarea sa într-o dietă săracă în vitamine, minerale și nutrienți.

Vezi și: Tom Cruise, dietă. Cum gătește mâncarea ca să nu facă inflamații cronice și să nu îmbătrânească. Alimentele ce-l mențin în formă, la 60 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel