O ”epidemie” de supraponderabilitate și obezitate, responsabilă de peste 1,2 milioane de decese pe an, face ravagii în Europa, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un nou raport, publicat marți.
Potrivit OMS, obezitatea ar putea depăși fumatul ca principal risc pentru cancerul care poate fi prevenit. Altfel, supraponderabilitatea și obezitatea ocupă locul patru ca factor de risc de deces, după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun.
Cele mai recente date complete disponibile, din 2016, arată că 59% dintre adulți și aproape unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) sunt supraponderali în Europa. Cifrele sunt alarmante, deoarece în 1975, doar 40% dintre adulții europeni erau supraponderali. Prevalența obezității în rândul adulților a crescut cu 138% de atunci, cu o creștere de 21% între 2006 și 2016.
OMS arată că pandemia Covid-19 a ajutat la măsurarea impactului epidemiei de exces de greutate în regiune. În același timp, restricțiile (închiderea școlilor, încuviințări) ”au dus la o expunere crescută la anumiți factori de risc care influențează probabilitatea ca o persoană să fie obeză sau supraponderală”, a spus Kluge.
Potrivit OMS, pandemia provoacă schimbări negative în obiceiurile alimentare și sportive, ale căror efecte de durată trebuie să fie inversate.
”Intervențiile politice care vizează factorii determinanți de mediu și comerciali ai alimentației deficitare (...) sunt probabil cele mai eficiente pentru a inversa epidemia”, se arată în raport. Alte intervenții includ taxarea băuturilor zaharoase, subvenționarea alimentelor sănătoase, limitarea comercializării alimentelor nesănătoase către copii și promovarea eforturilor de încurajare a activității fizice pe tot parcursul vieții.
Cifre îngrijorătoare în România. De ce nu fac românii sport
În ceea ce privește România, media obezității e de 58%, adică aproape 6 din 10 români sunt obezi.
Viorel Sandu, antrenor de fitness, a vorbit despre problema românilor în ceea ce privește greutatea și a spus de ce nu merg oamenii la sală.
"Există mai multe motive pentru care oamenii nu fac mișcare sau nu vor să vină la sală. Cele mai des întâlnite ar fi acelea că nu au timp. Apoi că nu au motivație, nu au bani să investească în asta și ar ma fi și factorul rușinii. Oamenii pur și simplu nu vin la sală să facă mișcare pentru că pur și simplu nu se simt în largul lor făcând acest lucru.
Majoritatea persoanelor supraponderale sau cele care au obezitate se simt jenate când vin la sală și când văd că toată lumea se descurcă bine și arată altfel. Acesta e un factor care ține oamenii acasă.
Noi sfătuim oamenii să facă pasul în a căuta soluții ca să scape de supraponderabilitate, să facă mișcare zilnic, la sală sau acasă.
Să vorbească cu specialiștii în nutriție, pentru că această problemă ar putea fi din mai multe motive precum: consumul alimentelor în mod excesiv, factor genetic sau din cauze pandemice, oamenii fiind nevoiți să stea acasă, izolați", a declarat antrenorul, în direct la Antena 1, în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.