După ce ai exagerat cu băutura, a doua zi dimineață capul îți duduie, gura ți-e făcută pungă, orice miros îți face greață, poți avea diaree, poți tremura și poți avea probleme cu echilibrul. Cauzele mahmurelii sunt la fel de variate ca și simptomele. Alcoolul este metabolizat în acetaldehidă, o substanță toxică când este în cantități mari. Cu toate acestea, concentrațiile acesteia rareori ajung atât de mari, deci nu aceasta este explicația completă.
Consumul de alcool interferează cu activitatea creierului în timpul somnului, astfel încât mahmureala poate fi o formă de privare de somn. Alcoolul deshidratează, dă peste cap hormonii care ne reglează ceasul biologic și poate declanșa, de asemenea, migrene.
Mahmureala începe după ce alcoolemia începe să scadă. De fapt, potrivit unor experți, cele mai grave simptome apar atunci când nivelurile de alcool în sânge ating valoarea zero.
Cât ai băut pentru a ajunge la acest nivel este mai puțin important, pentru că depinde de toleranța fiecăruia. De fapt, mai multe studii sugerează că cei care beau puțin sau moderat au risc mai mare de a avea mahmureală decât cei care beau mult de obicei.
Iată însă ce te poate ajuta să scapi de mahmureală
1. Trebuie să vă hidratați
Cu apă! Alcoolul deshidratează, favorizând urinarea, deoarece inhibă eliberarea de vasopresină, un hormon care scade volumul de urină produs de rinichi. Dacă mahmureala include diaree, transpirație abundentă sau vărsături, este posibil să fiți și mai deshidratat. Deși greața poate face dificilă, chiar și câteva înghițituri de apă sau ceai pot ameliora mahmureala.
2. Consumați carbohidrați
Consumul de alcool poate reduce nivelul zahărului din sânge, deci, teoretic, o parte din oboseală și din durerile de cap date de mahmureală pot fi declanșate pentru că creierul nu are suficient combustibil ca să funcționeze. Apoi, mulți oameni uită să mănânce atunci când beau, scăzând și mai mult glicemia. Pâinea prăjită și sucul de citrice sunt o modalitate bună de a reduce efectul negativ.
3. Luați un calmant, dar nu orice
Aspirina, ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta cu durerea de cap și u senzația de durere generală. În schimb, efectele toxice ale acetaminofenului (paracetamolului) asupra ficatului pot fi accentuate de prezența alcoolului în sistemul dumneavoastră.
4. Vitaminele B și zincul
Un studiu de mică anvergura, publicat în Journal of Clinical Medicine (link direct studiu), care a evaluat dietele timp de 24 de ore înainte și după excesul de alcool, arată că mai multe componente dietetice influențează metabolismul alcoolului și, prin urmare, pot afecta dezvoltarea unei mahmureli. Cercetătorii au descoperit că persoanele al căror consum de alimente și băuturi conținea cantități mai mari de zinc și vitamine B aveau mahmureală mai puțin severă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.