Menopauza de obicei apare între 45 și 55 de ani, dar se poate dezvolta și înainte sau după această grupă de vârstă. Simptomele menopauzei includ transpirații nocturne, bufeuri, concentrare slabă, anxietate, uscăciune vaginală și schimbări de dispoziție.
Menținerea unei diete sănătoase și exerciții fizice regulate nu numai că le poate ajuta pe femei să se simtă mai bine, ci și să le îmbnătțească sănătatea generală pe termen lung.
Există anumite probleme de sănătate pe termen scurt și lung asociate menopauzei de care femeile ar trebui să fie conștiente. Din fericire, cele mai multe dintre acestea pot fi abordate cu îngrijiri medicale adecvate.
Pe termen scurt:
Evitarea alimentelor picante, fumatul, consumul de alimente bogate în calorii și băuturile gazoase pot ajuta la simptomele menopauzei.
Consumul de produse din soia poate ajuta la simptomele menopauzei, deoarece soia conține un compus numit izoflavone care imită acțiunea estrogenului.
Pe termen lung
Pe termen lung, simptomele recurente ale menopauzei pot provoca osteoporoză și probleme cardiovasculare.
Este esențial să te odihnești mult cu obiceiuri bune de somn.
Antrenamentele precum exercițiile Kegel întăresc mușchii pelvisului, ceea ce ajută la prevenirea sau reducerea incontinenței urinare / intestinale.
Menopauza poate duce la anxietate. Exercițiile de meditație și respirație pot ajuta la relaxarea corpului și a minții.
Alimente care combat osteoporoza
Scăderea estrogenului în timpul menopauzei poate duce la pierderea masei osoase, deoarece hormonul este esențial în protejarea oaselor la femei. Pentru a compensa pierderea, o femeie aflată la menopauză ar trebui să urmeze o dietă care întărește oasele și să prevină osteoporoza. Ar trebui să mănânce mese bogate în calciu, vitamina D și magneziu.
Alimente de adăugat la dieta:
Fructe de pădure: sunt antiinflamatoare naturale și susțin sănătatea creierului, reduc tensiunea arterială și poate sunt bune pentru inimă. Având în vedere beneficiile cardioprotectoare ale estrogenului pierdut în timpul menopauzei, beneficiile fructelor de pădure în întărirea sănătății inimii sunt foarte importante.
Fructele de pădure sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți care ajută la tratarea stresului, care pot ajuta la combaterea insomniei, o afecțiune frecventă în rândul femeilor aflate la menopauză.
Somon: o sursă excelentă de vitamina D, omega-3 și alți acizi grași, somonul ajută la scăderea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii. Cercetările au arătat beneficiile acizilor grași omega-3 în abordarea anxietății, depresiei și în potențialul de a ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale a femeilor în vârstă. Femeile vegetariene pot opta pentru suplimente omega-3 ca alternativă.
Leguminoase: Leguminoasele precum năutul, fasolea neagră și fasolea albă ajută la reducerea zahărului din sânge și la creșterea sensibilității la insulină. Pe lângă furnizarea de calciu și vitamina D, leguminoasele pot ajuta și la reducerea pierderii densității osoase.
Cereale integrale: cerealele integrale trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă pentru femeile aflate la menopauză. Cerealele integrale precum hrișca și quinoa conțin proteine, fibre, vitamina B și magneziu. Aceste boabe sunt, de asemenea, fără gluten, care au o valoare nutritivă mai mare decât majoritatea boabelor tradiționale. Conținutul lor de fibre și proteine poate ajuta factorul de sațietate. Cu alte cuvinte, ajută pe cineva să rămână plin mai mult timp.
Îmbunătățirea sănătății inimii
Reduceți grăsimile saturate. Înlocuiți-le cu grăsimi nesaturate. De exemplu, atunci când gătiți, folosiți ulei de măsline în locul untului.
Ori de câte ori este posibil, alegeți alimente bogate în fibre și cereale integrale, cum ar fi paste integrale, cereale integrale pentru micul dejun și leguminoase (de exemplu, linte și fasole). Optați pentru fructe și legume, deoarece au un conținut ridicat de fibre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.