Despre aceste patru cauze relatate de endocrinologul american Sara Gottfried a vorbit biologul Lavinia Bratu pe blogul ei.
"1. Excesul de estrogen
Estrogenul este un hormon feminin care ”îi oferă femeii sâni și coapse”, fiind prezent și în organismul masculin, dar în proporții mult mai mici. Însă pentru ambele sexe există riscul excesului de estrogen. Estrogenul este produs în organism chiar și după menopauză, la femei și, ca și alți hormoni, răspunde de reacția organismului la mâncare. Din cauza lui, femeilor, odată cu vârsta, le este mai greu să slăbească.
Pentru a micșora nivelul de estrogen din organism, eu recomand a se consuma câte jumătate de kilogram de legume pe zi. Fibrele din legume ajută la eliminarea estrogenului din organism. Astfel, veți limita și consumul de carne pe timp de zi, aliment care contribuie la creșterea nivelului de estrogen.
2. Excesul de insulină
În societatea actuală, o mare parte din populație suferă de diabet, boală care este însoțită și de obezitate. Atunci când organismul are prea multă grăsime, nivelul de insulină se dereglează, iar celulele nu mai reacționează la acest hormon.Ca rezultat, reglatorul de glucoză nu mai funcționează cum trebuie, iar zahărul în sânge oscilează, astfel acumulându-se grăsimea.
Pentru a rezolva această problemă eu recomand consumul a 2 lingurițe de oțet de mere împreună cu apă plată. Un studiu desfășurat în 2004 a demonstrat că 2 lingurițe de acest oțet consumat înainte de o masă plină de carbohidrați, reduce nivelul de glucoză în sânge la oamenii cu rezistență la insulină. Pe lângă asta, e necesar să nu mâncați dulciuri în exces și să fiți atenți la metabolism, în caz că e dereglat, atunci cel mai probabil aveți probleme cu nivelul de insulină.
3. Excesul de corizol
Cortizolul este hormonul produs ca reacție la situațiile de stres, asta ce în timp mulți dintre noi sunt stresați permanent. În viziunea mea, cortizolul este cea mai importantă cauză a eșecului în slăbire.
Atât timp cât organismul este stresat, el va tinde să producă grăsime, mai ales în zona abdomenului. Unde mai pui că noi îl ajutăm cu dulciuri pentru a simți un pic de plăcere, ca să mai atenuăm stresul.
Prima mea recomandare în acest sens este excluderea consumului de cafea. Încercați să renunțați pentru început timp de o săptămână la ea și veți vedea că veți dormi mai bine și veți fi mai calm. Ulterior, înlocuiți cafeaua cu ceaiul verde, apoi cu ceaiul alb, iar după care, treceți la apă fierbinte cu lămâie. Cea din urmă va stimula și sistemul digestiv, precum va contribui și la eliminarea hormonilor toxici din organism.
4. Insuficiența de adiponectină
Adiponectina este un hormon care indică organismului necesitatea de a arde grăsimile. El este necesar pentru a regla nivelul de glucoză și procesul de scindare a acizilor grași. La unele persoane, acesta este prezent într-o cantiate mică, lucru care este determinat genetic, astfel există tendința de a acumula grăsimile. Acestor persoane eu le recomand să consume fistic (cât cuprinzi într-un pumn). Se pare că această alună este capabilă să mărească nivelul de adiponectină în organism.
Citește și Rețetă de vedetă. Paula Seling prepară BRÂNZĂ de POST: ingredientul inedit
Un ajutor la sporirea acestui hormon este și înfometarea. Cea mai potrivită e cea înainte de culcare, fiindcă va include și orele de somn. Astfel bărbații ar trebui să se înfometeze 16 ore, iar femeile 18 ore. Ce însemană asta? Mănânci ultima masă la or 17 și următoarea este pese 16, respectiv 18 ore.", a precizat Lavinia Bratu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.