Potrivit Clinicii Mayo, adulții au nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte. De altfel, s-a constatat faptul că un somn insuficient crește riscul de a avea mai multă grăsime nesănătoasă în zona burții, o creștere de până la 9% a grăsimii de pe burtă și o creștere de 11% a grăsimii viscerale abdominale.
Pe lângă aceste lucruri, somnul insuficient a fost asociat cu diabetul, tensiunea arterială, bolile de inimp, accident vasculat cerebral, depreseie și multe altele, motiv pentru care este necesară o mai multă atenție asupra a ceea ce se consumă înainte de culcare.
Conform nutriționiștilor consultați de către site-ul EatThis, a fost realizată o listă scurtă de alimente ce se pot consuma seara, pentru un somn de calitate.
Cum prevenim oboseala de după amiază. Ce alimente trebuie evitate
Insomnia: cauzele și bolile ascunse în spatele ei
Laptele. Pentru mulți oameni, consumul de lapte seara îi poate ajuta să se relaxeze înainte de culcare și există mai multe moduri de a-l bea. Acesta poate fi sub formă de lapte cald, lapte cu cacao sau chiar lapte cu turmeric.
”Mulți oameni spun că îi ajută să se relaxeze și să se destreseze. Nu există nicio dovadă științifică, însă, dacă simțiți că o băutură plină de nutrienți înainte de culcare vă ajută să dormiți mai bine și să vă relaxați, atunci încercați-l”, spune nutriționistul Toby Amidor.
Consumul de lapte poate chiar să ajute la ameliorarea tulburărilor de somn. Băutura conține, de asemenea, triptofan, care este un precursor al melatoninei, hormonul care reglează somnul. Prin urmare, nu numai că un pahar de lapte înainte de culcare este o gustare sățioasă care vă oferă 13 nutrienți esențiali, dar poate contribui și la îmbunătățirea calității somnului.
Ceai de mușețel. Mușețelul este planta folosită de secole ca remediu natural pentru multe afecțiuni, cum ar fi scăderea glicemiei, reducerea inflamațiilor, tratarea simptomelor de răceală, ajutând și în cazul lipsei somnului. Mai mult, mușețelul a fost folosit pentru efectele sale sedative.
Suc de cireșe. Chiar dacă nu este o băutură foarte comună, sucul de cireșe conține un boost de beneficii pentru sănătate, printre acestea fiind creșterea imunității, reducerea inflamațiilor sau îmbunătățirea performanțelor sportive. Sucul de cireșe este similar laptelui, la care se adaugă conținutul de melatonină, care ajută pentru obținerea unui somn odihnitor.
Ceaiul de lavandă. Dacă inițial lavanda era folosită în aromaterapie, pentru efectele sale hipnotice, recent aceasta este utilizată pentru inducerea stării de bine, precum și o îmbunătățire a relației dintre mamă și bebeluș, pe perioada post-partum. Potrivit unui studiu realizat în Taiwan, s-a constatat că femeile care au participat la acesta au arătat o stare mai redusă de oboseală și depresie, precum și o legătură mult mai profundă cu bebelușii comparativ cu femeile din grupul de control.
Vezi și: Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.