4 aparate medicale pe care e bine să le ai ÎNTOTDEAUNA în casă, mai ales în pandemia COVID-19

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Glicemia
Glicemia

Pandemia COVID-19 ne-a făcut poate mai conștienți și problemele de sănătate pe care putem să le avem și de modul în care le putem identifica. Dacă în ce privește cunoașterea simptomelor lucrurile țin de cultura generală, în ce privește analiza unor parametri medicali ține de aparate și instrumente medicale pe care este bine să le avem în casă. Iată care sunt acestea din urmă și la ce îți folosesc: 

Bolile stilului de viață precum diabetul, hipertensiunea arterială și diversele formă de gripă/viroze sunt mai frecvente acum ca niciodată. Prin urmare, devine vital să-ți monitorizezi starea de sănătate în mod regulat acasă, mai ales dacă în familie există membri care sunt mai în vârstă sau mai tineri. Pentru asta ai nevoie de informații legate de simptome, dar și de aparate cu care să verifici anumiți parametri ca să știi dacă e ceva sau nu în regulă. De asemenea, atunci când achiziționezi un astfel de aparat e bine să îl cumperi din farmacii sau din magazine cub dispozitive medicale, pentru a avea un aparat autorizat, a cărui acuratețe e verificată de ANMDM, nu aparate ieftine și imprecise cumpărate de pe site-uri obscure. Iată 4 astfel de aparate medicale pe care e bine să le ai în casă: 

1. Un termometru modern

Termometrul cu mercur moștenit de la bunica e piesă de muzeu și dacă nu știi cum să-l folosești poți foarte bine să nu-ți dai seama că ai temperatură. Există termometre moderne care în câteva scunde îți spun ce temperatură ai, care se bazează pe raze infraroșii. Unele se îndreaptă spre piele, altele se bagă în ureche. Cele care citesc de la o distanță de 2-5 cm de pe piele sunt cele mai bune în contextul pandemiei COVID-19, pentru că practic nu atingi cu ele. Dar și cele care se bagă în ureche au un sistem de protecție de unică folosință din plastic, care se aplică pe indicator și apoi se aruncă. Practic nu trebuie igienizate după fiecare folosire, deși o pază bună nu strică. Cum unul dintre semnele infecției cu SARS-CoV-2 poate fi temperatura ridicată, la fel ca și la gripă, de altfel, e bine să ai așa ceva în casă. 

2. Monitor de tensiune arterială

Cun nu ne putem pricepe cu toții să folosim un stetoscop, cu tensiometru clasic cu pompiță și un ceas, cel mai bine e să ai în casă un monitor de tensiune arterială compact, complet automat, care funcționează pe principiul oscilometric pentru măsurători precise și rezultate precise. Îți măsoară tensiunea arterială și frecvența pulsului cu o operație ușoară. Se montează ca un manșon și el gradează  automat presiunea aerului din manșon și eliberarea acestuia. Împreună cu monitorizarea tensiunii arteriale, astfel de produse detectează și bătăile neregulate ale inimii. Și cum hipertensiunea este o afecțiuni foarte gravă, care duce la numeroase alte boli care pot fi fatale, e bine să îți controlezi tensiunea constant. 

Totodată, trebuie să știi că valorile tensiunii arteriale variază de la un moment la altul și sunt influențate de poziția corpului, de respirație, de starea emoțională, de exercițiile fizice și de cât de mult ai dormit și de bine sau prost ai dormit. Teoretic, tensiunea arterială are cel mai mic nivel atunci când dormi și crește când ești agitat, stresat sau când faci mișcare. De aceea, tensiunea se ia corect după cum urmează: Trebuie să vă asigurați că sunteți relaxat în momentul măsurătorii și că au trecut minim 15 minute de la ultima țigară fumată sau de la un efort fizic mai intens. Rezultatul, cele două numere obținute, tensiunea arterială sistolică și diastolică, nu trebuie să depășească valorile de 130 și 85 de milimetri coloană de mercur, notează experții de la cardioportal.ro.

3. Pulsoximetru de pus pe vârful degetului

Acest tip de oximetru este conceput pentru măsurători non-invazive ale frecvenței pulsului și a saturației arteriale de oxigen din sânge (SpO2). Acest dispozitiv afișează o citire în timp real în decurs de 6-9 secunde și se oprește automat când scoateți degetul din el. Clema care prinde vârful degetului este moale și ușor de aplicat, și suficient de largă cât să acopere și degetele mai grăsane. Totul e să ții cont de câteva reguli: atunci când pui acest pulsoximetru, trebuie să ai unghia curată (fără lac de unghii, unghii false sau mizerie aduna pe dedesubt) și să împingi degetul până în spatele clemei astfel încât unghia să-ți fie proptită bine în dispozitiv, și asta pentru că senzorul dispozitivului citește de fapt saturația de oxigen din capilarele de sub unghie!

4. Glucometrul din sânge

Glucometrele sunt dispozitive medicale portabile (conțin glucometrul în sine, benzi de testare și dispozitiv de înțepare)care măsoară concentrația de glucoză din sânge. Pacienții cu diabet le folosesc des pentru a-și ține sub control glicemia. Aceste dispozitive sunt ușor de utilizat, deoarece nu necesită niciun cip de cod pentru codificarea glucometrului. Astfel, monitorizarea zahărului este simplă și fără probleme, presupunând doar o înțepătură mică într-un deget. 

Trebuie să știți însă că nivelurile glicemiei pot fi influențate, printre altele, de sedentarism, de stres, de diverse modificări la nivel hormonal (spre exemplu în cazul femeilor când sunt în timpul menstruației), inclusiv pot da valori greșite din cauza unor reacțiile adverse ale unor medicamente sau în cazul în care ai consumat alimente cu mulți carbohidrați.

Există două momente din zi când îți iei corect glicemia:

a) Testul „a jeun” sau „chiar înainte de masă” – care te ajută să stabilești care este glicemia din corpul tău înainte de a mânca și te ajuta să vezi cum lucrează insulina sau alte medicamente pentru a-ți menține glicemia sub control pe parcursul zilei;
b) Testul postprandial sau „de după masă”, făcut la 1–2 ore de la momentul începerii unei mese, care îți  arată cum îți afectează anumite mâncăruri nivelurile glicemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel