Cu atât de multe informații contradictorii și mituri care circulă în jurul a cum ar trebui să arate dieta ideală, poate fi dificil să navigăm în acest labirint nutrițional. Prezentul ne arată că trendurile dietetice vin și pleacă și că ar trebui să căutăm sfaturi și îndrumări solide pentru a ne ghida alegerile alimentare și pentru a ne asigura că ne hrănim corect.
Iar dacă dorim să avem un stil de viață sănătos și echilibrat, dieta joacă un rol foarte important. Pentru a înțelege cum să ne hrănim corect, ne-am întors la specialiștii în domeniul nutriției. Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, ne aduce în prim-plan importanța varietății și echilibrului în alimentație.
Varietatea este cheia, chiar și când vine vorba de alimentele de consumat zilnic
"Mergem pe principiul că trebuie să avem varietate", afirmă Ligia Pop, subliniind că o dietă sănătoasă nu înseamnă să consumăm mereu aceleași alimente sau să ne limităm la un singur tip de preparat.
Frunzele verzi sunt vedete în lumea nutriției, dar Ligia Pop ne avertizează să nu ne limităm doar la ele.
"Putem mânca frunze verzi în neștire, dar să avem varietate și acolo, nu să mâncăm salată și atât", spune ea.
Astfel, introducerea altor legume, precum cele rădăcinoase, poate însemna o diversificare a aportului nostru de nutrienți.
Legumele rădăcinoase sunt considerate unele dintre cele mai nutritive alimente pe care le putem consuma, fiind bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Ligia Pop ne îndeamnă să le includem în dietă în cât mai multe culori posibile - de la păstârnac și țelină, la morcovi în diverse nuanțe.
"Putem mânca câte dorim și în cât mai multe culori posibile. Păstârnac, țelină, rădăcină de pătrunjel, morcovi (care sunt de mai multe culori)", ne-a spus aceasta.
Nucile și semințele sunt alte elemente esențiale într-o dietă echilibrată.
"Trebuie să le mâncăm de 2-3 ori pe săptămână, dar nu zilnic", recomandă Pop, subliniind că o porție adecvată este aceea care încape într-un pumn.
În ceea ce privește grăsimile, acestea au fost uneori demonizate în trecut, însă Ligia Pop ne atrage atenția asupra importanței lor.
"Grăsimile sunt foarte, foarte importante pentru creier, pentru inimă, pentru tot, pentru funcționarea normală a creierului și a menținerii minții întregi. Grăsimile și Omega 3 sunt printre cele mai importante alimente", explică ea, insistând asupra consumului de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din uleiuri nerafinate și alimente, precum avocado și pește gras.
Cât despre sarea din dietă, există unele mituri. "Se spune foarte mult acum să nu mâncăm sare. Nu", contrazice Ligia Pop. Ea susține consumul sării, dar în cantități moderate și de calitate, precum sarea de ocnă românească, neiodată, fără adaosuri, " fără amelioratori, zilnic, în cantități mici, nu exagerate. Nu mâncăm sare cu lingura", ne-a mai sugerat aceasta.
Astfel că, cele 4 alimente pe care le putem mânca zilnic sunt:
Frunzele verzi: Consumul acestora în mod regulat, dar este importantă varietatea.
Legumele rădăcinoase: Consumul în cantități generoase și într-o varietate de culori.
Grăsimile: Subliniază importanța grăsimilor pentru sănătatea creierului, inimii și funcționarea generală a organismului, inclusiv a grăsimilor Omega 3.
Sarea: Sarea nu trebuie să fie evitată, dar se recomandă evitarea consumului exagerat.
Secretul unei diete sănătoase, se pare, constă în varietate și echilibru. Prin diversificarea alimentației noastre și prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, ne putem îmbunătăți starea noastră generală de sănătate și bunăstare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.