30 de copii decedați la Spitalul „Marie Curie”, pentru că nu există aparatură și medici! Dr Cârstoveanu: „Astăzi am avut doi morți”

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Nou-născuți
Nou-născuți

În Spitalul Marie Curie, cel mai mare spital pediatric din țară, pentru că statul nu asigură aparatură și specialiști, mor zeci de copii. Este semnalul de alarmă tras de medicul Mihai Cârstoveanu. 

Dr Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de Terapiei Intensivă de la spitalul „Marie Curie” din București a vorbit despre un adevăr ascuns de autorități. În ultimul an, zeci de bebeluși au murit în saloanele spitalului pentru că medicii nu au avut dotările necesare să-i salveze.

„Noi spunem de ani de zile că situația copiilor este foarte gravă în România și trebuie să recunosc că noi nu am prea avut o înțelegere la nivel politic referitor la lucrul acesta. A trebuit să monitorizăm informatic ce se întâmplă cu acești copii. De un an și jumătate avem aplicații care monitorizează lucrul acesta și într-adevăr au murit 30 de copii pentru că stau pe listele de așteptare. Mai mult decât atâta, sumele alocate pentru acțiunile prioritare de la an la an scad, deși memoriile sunt din ce în ce mai importante pentru lucrul acesta. Lucrurile sunt foarte simple. Atenția pentru pediatre, în țara aceasta, din nefericire, nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă adulții. Acesta este adevărul! Uitai-vă câte centre de traumă au copii... Niciunul! Uitați-vă cât centre de neurochirurgie dedicate, cu gărzi, cu medici care stau în spital să aștepte orice urgență avem. Uitați-vă ce procentaj de nou-născuți tratăm noi în România. Uitați-vă câți copii operăm pe cord dintre cei care sunt bolnavi în România. Astea sunt cifre care se rostogolesc de la an la an și pe nimeni nu doare. Iar anul acesta, și mai trist, înțelegem ce înseamnă pandemia, toți avem cunoscuți, prieteni bolnavi, însă aceste atitudini discreționare sunt convins că ne vor costa pe termen lung”, a spus medicul Mihai Cârstoveanu. 

El a dat exemplul unui caz de săptămâna trecută, al unui copil cu o afecțiune foarte gravă care a fost operat și care trebuia să fie pus pe un aparat care să-i asigure circulație extra-corporeală. „Tot ceea ce înseamnă această circulație extra-corporeală s-a cumpărat pe caiet, pentru că nu avem bani" - a explicat doctorul Cârstoveanu, la Antena3. 

O altă mare problemă a Spitalului Marie Curie e că de un an nu are un specialist în medicația copiilor.

„De un an de zile îi rog - dați-ne un farmacist clinician lângă noi care să verifice întotdeauna ceea ce scriem, pentru că sunt erori de medicație. România nu are erori de medicație pe nicăieri, în SUA mor mii de oameni de erori de medicație, noi nu avem erori de medicație, și facem un ping-pong al hârtiilor de un an de zile”, a explicat renumitul medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel