Oboseala și problemele de respirație sunt câteva dintre dintre sechelele post-Covid, acestea afectând aproximativ 20% din adulții americani diagnosticați cu Covid-19. Iar acestea au un impact asupra vieții de zi cu zi, mulți dintre cei care au rămas cu sechele după infectare se confruntă cu dificultăți în efectuarea activităților cotidiene, fie că e vorba de activitate fizică sau de banale activități casnice.
Pe lângă oboseală și probleme de respirație, pacienții cu long-Covid au acuzat și ceața cerebrală sau tusea. Toate aceste simptome pot rezulta din deteriorarea sau funcționarea precară a organismului, cei mai mulți dintre pacienți având în istoricul lor medical și alte afecțiuni înainte de infectarea cu Covid-19.
Deși nu toate problemele de respirație sunt legate de plămâni, în multe dintre cazuri aceștia sunt afectați. Potrivit studiilor realizate de americani, examinarea funcțiilor de bază ale plămânilor și a modului în care acestea pot fi afectate de boală poate ajuta la clarificarea problemelor respiratorii pentru unii pacienți după o infecție cu Covid-19.
Astfel, funcția principală a plămânilor este de a aduce aer bogat în oxigen în organism și de a expulza dioxidul de carbon. Acest proces, aparent simplu, necesită o coordonare extraordinară a fluxului de aer, de ventilație și a celui de sânge și a perfuziei.
Potrivirea ”ratelor de ventilație” și perfuzie este esențială pentru funcția pulmonară de bază, astfel că orice deteriorare de-a lungul căilor respiratorii poate duce la probleme de respirație în mai multe moduri.
Probleme de respirație, obstrucția - scăderea fluxului de aer
O formă de boală pulmonară este obstrucția fluxului de aer în și dinspre corp. Două cauze comune pentru acest tip de deficiență sunt boala pulmonară obstructivă cronică și astmul.
Cauze, simptome și tratament
Căile respiratorii se îngustează, iar ca și cauze pot fi fumatul sau inflamațiile alergice, acestea din urmă fiind cele mai frecvente în cazul astmului. În ambele cazuri pacientul are dificultăți în a scoate aerul din plămâni.
Cercetătorii au observat obstrucția continuă a fluxului de aer la unii pacienți care s-au recuperat de Covid-19, notează Science Alert.
Această afecțiune este tratată de obicei cu inhalatoare care administrează medicamente care deschid căile respiratorii. Astfel de tratamente pot fi, de asemenea, utile în timpul recuperării de la Covid-19.
Probleme de respirație, restricția - volum pulmonar redus
O altă formă de afecțiune pulmonară este restricția, adică dificultate în extinderea plămânilor. Aceasta scade volumul plămânilor, deci și a cantității de aer pe care o pot inspira.
Cauze și tratament
Restricția rezultă, adesea, din formarea de țesut cicatricial - fibroză - în plămâni din caua unor leziuni. Fibroza îngroașă pereții alveolelor, ceea ce face ca schimbul de gaze să fie mai dificil. Acest tip de cicatrizare poate apărea în cazul bolilor pulmonare cronice (fibroza pulmonară idiopatică) sau ca urmare a unor leziuni pulmonare grave (sindrom de detresă respiratorie acută).
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pacienții care s-au recuperat din Covid-19, în special cei care au avut o boală severă, pot dezvolta ulterior o boală pulmonară restrictivă, iar recuperarea pe termen lung este încă necunoscută.
Probleme de respirație - perfuzia afectată
Chiar dacă fluxul și volumul pulmonar nu sunt afectate, plămânii nu își pot îndeplini funcția dacă fluxul sanguin către alveole este afectat. Astfel, Covid-19 a fost asociat cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge, care pot pune în pericol viața pacienților.
Dacă cheagurile de sânge se deplasează către plămâni, acestea pot provoca embolie pulmonară. Pe termen lung, cheagurile de sânge pot duce la probleme cronice cu fluxul sanguin către plămâni, adică hipertensiune pulmonară tromboembolică cronică.
Potrivit cercetătorilor, există dovezi că infecțiile severe cu Covid-19 pot afecta direct vasele de sânge ale plămânilor și pot afecta fluxul sanguin în timpul recuperării.
Astfel, cercetătorii și clinicienii sunt încă în căutarea celor mai bune metode de a trata sechelele pulmonare rămase în urma infectării cu Covid-19.
Deși pandemia pare să se apropie de final, după cum au anunțat oficialii OMS, măsurile de precauție nu trebuie uitate, mai ales în contextul în care suntem în prag de sezon gripal, dar și cu o nouă amenințare cu un virus similar coronavirusului - Khosta-2.
Simptome noi ale long Covid. Căderea părului și disfuncția sexuală se află pe listă
O serie de noi simptome ale long-Covid au fost identificate de oamenii de știință britanici, în urma unui studiu recent, notează Sky News.
Oficiul Național de Statistică (ONS) din Regatul Unit a estimat că două milioane de persoane au rămas cu sechele post Covid, în baza propriilor declarații, potrivit sursei menționate.
Dintre acestea, 1,4 milioane au declarat că au avut prima dată Covid sau au suspectat că au avut boala cu cel puțin trei luni ănainte, în timp de peste 800.000 au fost infectați pentru prima dată cu cel puțin 12 luni înainte.
Alți peste 370.000 au declarat că au avut Covid la începutul pandemiei.
Acum, o nouă cercetare, bazată pe dosarele de sănătate anonime a 2,4 milioane de persoane din Marea Britanie, care a fost realizată la Universitatea din Birmingham și este publicată în revista Nature Medicine, a descoperit mai multe simptome noi.
Potrivit ONS, ratele sechelelor Covid sunt mai mari în rândul femeilor, al celor cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani, al persoanelor care locuiesc în zonele mai defavorizate, al celor care lucrează în domeniul asistenței sociale, al învățământului și educației sau al asistenței medicale și al celor care au alte afecțiuni sau dizabilități. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.