Când nu dormi suficient, este mai probabil să faci alegeri alimentare proaste. Și nu este o coincidență. Există mai multe motive pentru care oamenii obosiți tind să mănânce mai mult și ajung să se îngrașe.
1. Lipsa somnului îți face poftă de carbohidrați
Când corpul tău nu primește cantitatea de odihnă de care are nevoie, acesta intră în modul de privare a somnului, ceea ce te poate determina să începi să poftești mai mulți carbohidrați. Când te simți obosit, instinctul tău este să înfuleci ceva dulce și plin de carbohidrați simpli. Aceste alimente ar putea să-ți ofere o explozie de energie, dar va dura doar aproximativ 30-45 de minute. După aceea, te vei simți din nou obosit.
Privarea de somn poate duce, de asemenea, la niveluri mai ridicate de stres, determinându-te să mănânci chestii nesănătoase. Michael Brues, doctor specialist în somnologie, explică: „Când ești stresat, corpul tău încearcă să producă serotonină pentru a te calma. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este consumând alimente bogate în grăsimi și carbohidrați, care produc o reacție neurochimică”.
2. Privarea de somn duce la creșterea în greutate
Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate, chiar dacă ai o dietă sănătoasă. Când nu dormi suficient, corpul tău are dificultăți în încercarea de a-ți echilibra hormonii, în special grelina și leptina. Grelina îți stimulează pofta de mâncare, iar leptina o suprimă. Când acești hormoni sunt dezechilibrați, metabolismul va încetini și pofta de mâncare va crește. Acest lucru poate determina acumularea de kilograme.
Un studiu a arătat că persoanele care nu aveau somn mâncau în medie cu 300 de calorii în plus pe zi. Un alt studiu a constatat că persoanele care au petrecut doar patru ore în pat timp de cinci nopți consecutive au câștigat cu aproape două kilograme mai mult decât cele care au stat în pat timp de aproximativ zece ore pe noapte, pe parcursul unei săptămâni.
3. Organismul se obișnuiește cu această rutină
Dacă suferi de prea mult timp de insomnii, organismul tău se poate adapta la cele câteva ore de odihnă, dar nivelurile hormonale devin dezechilibrate, nivelul de stres crește și continui să faci alegeri culinare nesănătoase. S-ar putea să începi să comanzi o ceașcă mai mare de cafea cu frișcă și zahăr în plus dimineața, să cedezi mai multor băuturi energizante pe zi sau să te bazezi pe băuturi acidulate și mâncare rapidă.
Somnul îți afectează în mod direct starea de spirit, nivelul de energie, nivelul hormonilor, bunăstarea emoțională și bunăstarea mentală, printre altele! Lipsa somnului determină slăbirea sistemului imunitar, ceea ce te face mai vulnerabil la virusuri, infecții și alte boli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.