3 mituri despre menstruație pe care să nu le mai crezi niciodată. E bine sau nu să faci duș în timpul menstruației

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
3 mituri despre menstruatie - Foto: Freepick
3 mituri despre menstruatie - Foto: Freepick

Ciclul menstrual este un fenomen biologic care vine la pachet cu o multitudine de concepții greșite, mituri și rușine, fiind totodată și un subiect tabu.

Iată care sunt cele mai comune mituri în privința menstruației și explicația din spatele acestora.

Nu poți rămâne însărcinată în perioada menstruației

Unul dintre cele mai răspândite mituri cu privire la menstruație se referă la incapacitatea de a rămâne însărcinată pe durata ciclului menstrual.

Este adevărat că pentru multe persoane, menstruația este perioada în care acestea sunt cel mai puțin fertile, dar asta depinde de durata ciclului lunar. 

Apogeul fertilității are loc în timpul etapei de ovulație - care de obicei începe cu aproximativ 12 până la 16 zile înainte de începerea următoarei perioade - când ovarele produc și eliberează ovule proaspete, conform MedicalNewsToday.

Și în timp ce majoritatea ciclurilor menstruale durează aproximativ 28 de zile, unele cicluri pot fi de până la 21 de zile, ceea ce afectează și momentul în care are loc ovulația. Mai mult, spermatozoizii pot trăi în interiorul tractului genital până la 5 zile sau chiar 7 zile.

Astfel, a întreține relații intime în timpul menstruației ar putea însemna că spermatozoidul ajunge să rămână suficient de mult pentru a coincide cu ovulația și a fertiliza un ovul, ducând la sarcină.

Nu e bine să faci baie sau duș în timpul menstruației

Multe femei cred că a face baie sau duș în timpul menstruației poate cauza efecte negative. Sunt două mituri care circulă în jurul acestui subiect: Fie ca apa fierbinte stimulează sângerarea și fluxul va fi mai mare, fie, la polul opus, că apa oprește sângerarea.

În realitate, nu există niciun motiv să nu faci baie sau duș în timpul menstruației. O baie fierbinte ar putea aduce o serie de alte beneficii pentru sănătate. Apa caldă poate ajuta la stimularea fluxului sanguin, aceasta poate ajuta de fapt la ameliorarea crampelor menstruale și la ușurarea tensiunii musculare. 

Sângerarea nu se oprește, însă este posibil ca presiunea apei să împiedice temporar fluxul menstruației.

Îți poți pierde virginitatea utilizând un tampon

Cel mai circulat mit se referă la utilizarea tampoanelor. Unii consideră că introducerea unui tampon poate rupe himenul, care, după cum spune concepția populară, este un „semn al virginității”.

În realitate, himenul este o membrană elastică care căptușește deschiderea vaginului și nu acoperă de obicei deschiderea vaginală.

Dacă himenul ar acoperi deschiderea vaginală, sângele menstrual ar fi blocat și alte tipuri de scurgeri nu ar putea părăsi corpul.  Acest lucru ar fi periculos, necesitând intervenție chirurgicală.

Deoarece himenul este elastic, utilizarea tamponului nu va cauza daune dacă este  introdus corect. Cel mai important lucru este ca acesta să fie schimbat în mod regulat, la aproximativ fiecare 4-8 ore.

Un al doilea mit circulat despre utilizarea tampoanelor este că acestea se pot pierde în interiorul vaginului. 

Acest lucru nu este adevărat pentru că nu există unde să meargă tamponul. Colul uterin se află în partea de sus a vaginului, iar deschiderea lui este mult prea mică pentru ca un tampon să poată pătrunde.

Mai mult decât atât, un vagin are în medie o adâncime de aproximativ 9,6 centimetri, iar tampoanele au un șnur care ajută la îndepărtarea acestora. Deci, dacă se întâmplă să se ridice tamponul, puteți oricând să căutați sfoara și să scoateți tamponul cu atenție.

Dacă auziți vreodată o informație despre care nu sunteți sigure sau despre care vi se pare alarmantă, cel mai bine ar fi să discutați cu un medic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel