Greața este o disconfortul la nivelul stomacului și senzația de a vomita. Uneori se si întâmplă acest lucru. Greața de după masă poate avea însă o serie de cauze și este important ca acestea să fie cunoscute pentru a putea preveni aceste episoade.
Greața, cauze
Unele dintre cauze pot avea legătură cu o condiție medicală, cum sunt grețurile de sarcină, altele cu răul de mișcare, dar și cu afecțiuni medicale ce au greața ca simptom.
Cauzele senzației de greață de după masă includ:
- Infecție bacteriană sau virală
- Toxiinfecție alimentară
- Alergiile alimentare
- Stresul și anxietatea
- Arsurile gastrice sau boala refluxului gastric
- Sindromul intestinului iritabil
- Excesul alimentar
- Medicația
- Diabetul
- Calculii biliari
- Pancreatita
- Sindrom ischemic intestinal.
3 remedii naturiste pentru greața de după mesele copioase
Perioada sărbătorilor vine cu mese copioase, cu preparate tradiționale, cărora cu greu reușești să le reziști. În preajma sărbătorlor, cohorte de nutriținist ne spun că trebuie să fim moderați cu ceea ce mâncăm și bem, mai ales că trecem de la restricțiile postului la carnea de porc, preparată sub diverse forme, de la cârnați la tobă sau piftii, la sarmalele aburinde ori la cozonacul plin cu de toate și vinul ori țuica fiartă.
Dar ce poți face dacă ai fost atât de pofticios și ai mâncat peste măsură, iar organismul se revoltă?
Poți apela la câteva remedii naturiste, cu ingrediente pe care le avem la îndemână.
Excesul de acid gastric poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi arsurile arsurile la stomac, greața, vărsăturile și indigestia.
Bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie
Prin combinația celor două ingredinte putem să neutralizăm acidul gastric, acesta devenind un antiacid la îndemâna noastră. Un studiu din 2017 a examinat efectele antiacide ale diferitelor alimente. Autorii acestui studiu au creat un acid gastric artificial cu un pH de 1,2. Deși sucul de lămâie în sine nu a avut aproape niciun efect, bicarbonatul de sodiu a neutralizat cu succes acidul gastric sintetic, arată Medical News Today.
Pentru a obține acest antiacid natural este nevoie de 150 ml de apă, o jumătate de lămâie și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Pe lângă efectul benefic pe care îl are asupra stării de greață, băutura aceasta vă și hidratează. De alfel, chiar este recomandat să acordați o atenție deosebită hidratării cțnd treceți prin astfel de episoade digestive.
Ghimbir
Ghimbirul are o lungă istorie în tratarea afecțiunilor digestive, printr care greața, durerea de stomac și diareea. Deși nu este încă pe deplin cunoscut modul în care ghimbirul acționează pentru a ușura greața, se crede că parte dintre compușii activi, cum ar fi gingerolul, ar avea efect direct asupra sistemului digestiv și a sistemului nervos central.
Condimentul are proprietăți antiinflamatorii și poate îmbunătăți digestia și susține eliberarea de hormoni care reglează tensiunea arterială pentru a vă calma organismul și a reduce greața, arată Healthline.
Ghimbirul poate fi folosit sub formă de ceai, dar și în suplimente sau ca ulei esențial. Pentru a reduce greața, cantitatea recomandată este de 4 căni de ceai de ghimbir. Pregătiți-l prin infuzarea ghimbirului proaspăt tăiat felii sau ras în apă fierbinte. Sorbiți ceaiul încet, deoarece dacă îl beți prea repede poate crește starea de greață.
Menta
Menta este un alt remediu tradițional care vă poate scăpa de senzația de greață. Atțt sub formă de ceai, cât și de ulei esențial, menta este de ajutor în indigestie și sindromul intestinului iritabil.
Un mic studiu din 2014, publicat în Journal of PeriAnesthesia Nursing a sugerat că mirosul uleiului de mentă poate ameliora greața, arată EveryDayHealth.
Ceaiul de mentă este cel mai comun și la îndemână remediu pentru greață, însă menta se poate folosi și sub formă de capsule. În cazul în care suferiți de boala refluxului gastric este indicat să evitați menta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.