Iată trei alimente care cresc semnificativ riscul de Alzheimer:
1. Carne roșie
Carnea roșie este bogată în fier, de care organismul uman are nevoie pentru a evita anemia, oboseala cronică și stresul. Cu toate acestea, prea mult fier poate ajunge să provoace daune cauzate de prea mulți radicali liberi în organism. Când fierul se acumulează în creier, acesta umple o zonă cunoscută sub numele de „substanță cenușie” - o parte a creierului care prezintă unul dintre primele semne de degenerare pe măsură ce îmbătrânim. Prea mult fier în această zonă poate accelera procesul de îmbătrânire.
2. Carbohidrați și zaharuri rafinate
Într-un studiu din 2012, cercetătorii au descoperit că persoanele cu vârsta de 70 de ani sau mai mult, care consumau o dietă bogată în carbohidrați, aveau de patru ori mai multe șanse să sufere de Alzheimer decât cele care consumau o dietă mai sănătoasă. Carbohidrații care se găsesc în mod natural în alimente includ zaharuri, amidon și fibre, dar alimentele procesate sunt adesea încărcate cu zahăr. Acestea cresc nivelul de glucoză și insulină din organism, determinând creșterea glicemiei. O dietă pe termen lung, bogată în carbohidrați, poate duce la rezistență la insulină în timp. Nivelurile ridicate de insulină pot duce la deteriorarea vaselor de sânge din creier, provocând probleme de memorie. La pacienții cu Alzheimer, părți ale creierului devin rezistente la insulină.
3. Alimente bogate în produși de glicare avansată (n.r. AGE – advanced glycation end products)
Oamenii de știință au descoperit că alimentele bogate în produși de glicare avansată joacă un rol important în declanșarea Alzheimerului. Un studiu făcut în anul 2014 pe șoareci a scos la iveală faptul că persoanele care au o dietă slabă în asemenea produși AGE se bucură de funcții cognitive în stare mai bună, comparativ cu persoanele care au o dietă bogată în AGE. Printre alimentele bogate în AGE se află: alimentele bogate în proteine (carne roșie, brânză), cerealele fierte (orezul sau ovăzul fiert), unele produse lactate (smântână, untul sau brânză).
Există metode de preparare a alimentelor care reduc formarea de produși de glicare avansată și este vorba despre gătitul la aburi, fierberea alimentelor, posarea lor și înăbușirea. Prăjirea trebuie evitată cu orice preț!
Alimente care ajută la scăderea riscului de Alzheimer
Cercetările au arătat că o dietă mediteraneană poate ajuta la reducerea riscului de Alzheimer. Fiind bogată în fructe și legume, fructe de mare, carne de pui, nuci, ulei de măsline și produse lactate în cantități moderate, această dietă este cea mai potrivită pentru reducerea riscului de Alzheimer. Nucile și semințele încolțite oferă grăsimi sănătoase și o sursă bună de proteine. Avocado, cu un conținut mai ridicat de grăsimi, poate satisface cu adevărat foamea. Acizii grași omega-3 - un semn distinctiv al dietei mediteraneene - pot fi obținuți din plante, cum ar fi semințele de in, cânepă și chia; pește etc.
În plus față de alimentele care se găsesc în dieta mediteraneană, Rudolf Steiner (creatorul Waldorf Education și BioDynamic Farming) recomandă consumul unei mari varietăți de rădăcinoase pentru a îmbunătăți cunoașterea, memoria și funcția creierului: ceapă, usturoi și ridichi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.