22 de lucruri interesante despre inima ta. Câte bătăi pe minut trebuie să ai: Inima nu generează iubirea, ci creierul. Dar inima se modifică în iubire și poate suferi în lipsa ei

22 de lucruri interesante despre inima ta - Foto: Freepick @ksandrphoto
22 de lucruri interesante despre inima ta - Foto: Freepick @ksandrphoto

22 de lucruri interesante pe care trebuie să le știi despre inima ta.

"Știai că la început, în viața embrionară, inima și creierul sunt practic lipite? Ți-am pregătit o listă cu 22 de lucruri interesante despre inima ta:

1. Inima nu doare. Nu are receptori propriu-ziși de durere. Durerea se resimte la periferia corpului și se numește angor (niciodată mai jos de ombilic, dacă e durere în partea inferioară, nu e angină).

2. Cea mai bună frecvență cardiacă este între 55 și 65 de bătăi pe minut. Atunci există cel mai bun raport performanță-consum de oxigen.

3. Perfuzia în arterele inimii (numite coronare) se face în diastolă (pauza dintre două contracții, denumite sistole).

4. Există un „creier” în inimă, unde niște celule emit spontan impulsuri electrice. Ele formează nodul sinusal și dictează întreaga activitate a cordului. Impulsurile circulă prin căi preferențiale, ca niște autostrăzi, dar și din aproape în aproape, de la celulă la celulă.

5. Electrocardiograma înregistrează la suprafața corpului activitatea electrică a inimii. Este încă deosebit de utilă în depistarea unor boli, monitorizare, screening.

6. Frecvența cardiacă nu e bătută în cuie, ci dinamică. Ea crește la efort, emoții, situații stresante, respectiv scade în calm, repaus, somn.

7. În timpul somnului se instalează o bradicardie fiziologică. Frecvența poate scădea la 40-50 bpm. Nu e nimic rău (patologic) aici.

8. 200 de oameni pot descrie 200 de simptome și toate pot fi angor (angină). Durere, disconfort, gheară, înțepături în piept, brațe, mâini, gât, mandibulă, dinți, spate, abdomen (nu mai jos de ombilic) – toate pot fi angor.

9. Sângele nu curge continuu prin artere cu aceeași viteză; curgerea e mai degrabă laminară, dictată și de sistolele cordului, dar și de particularitățile vasului de sânge. Avem peste 100.000 de kilometri de rețele vasculare în corp!

10. Inima nu generează iubirea. Nu secretă nicio substanță care să aibă legătură cu acest cocktail de sentimente. Creierul se ocupă de asta. Dar inima se modifică în iubire și poate suferi în lipsa ei. A se vedea mai jos punctul cu sindromul inimii frânte.

11. Funcția principală este de pompă, dar mai există și funcție hormonală (anumite peptide care pot face dilatație și stimula diureza – sunt sintetizate sub efectul presiunii asupra ventriculilor).

"Inima nu este așezată în partea stângă, ci pe centrul toracelui". Cum menții inima sănătoasă

 

12. Curgerea sângelui prin inimă este bine calculată, într-o singură direcție. Patru aparate valvulare complexe fac asta. Între atriul stâng și ventriculul stâng există valva mitrală. Între atriul drept și ventriculul drept există valva tricuspidă. Între VS și aortă există valva aortică, iar între VD și artera pulmonară există valva pulmonară.

13. Inima nu este așezată în partea stângă, ci pe centrul toracelui. Apexul (vârful) bombează către stânga. Acel vârf se lovește chiar de torace în timpul sistolei și lovitura se poate palpa – se numește șoc apexian.

14. Inima la adult are aproximativ mărimea pumnului drept.

15. Există un sindrom al inimii frânte (broken heart syndrome sau tako tsubo) care apare mai des la femeile trecute prin suferințe mari (iubire, pierderi umane). Vârful inimii se balonizează. Este de regulă reversibil. Tako tsubo este o capcană pentru caracatițe folosită de japonezi – în acest sindrom, inima se transformă precum forma acelei capcane.

16. Inima se poate mări compensator la sportivii de performanță. De regulă scade și frecvența, pentru că volumul de sânge expulzat este crescut. Există sportivi de performanță care au 35-40 de bătăi pe minut.

17. Inima stă sub control nervos simpatic și parasimpatic. Aceste sisteme controlează dinamic frecvența, printre alți parametri. Sistemul nervos simpatic crește frecvența și tensiunea arterială, iar parasimpaticul scade acești parametri.

18. Cordul transplantat nu mai are control direct nervos și de regulă frecvența nu mai oscilează mult.

19. Palpitațiile reprezintă conștientizarea bătăilor inimii. În mod normal, activitatea cardiacă nu este simțită.

20. Inima se menține sănătoasă prin evitarea fumatului, sedentarismului, corecția obezității, menținerea unui status psihic echilibrat, o alimentație în care doza fiecărei componente să fie aleasă cu bun simț, mișcare, odihnă suficientă.

21. Inima începe să bată când embrionul are vârsta de patru săptămâni. Este primul organ funcțional al omului.

22. Mugurele embrionar din care apare inima este la început lipit de cel din care se dezvoltă creierul, ambele fiind plasate în extremitatea cefalică (cap) a embrionului. Inima apoi coboară treptat până la nivelul toracelui", a scris Vasi Rădulescu pe blogul său. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel