20 de ani pentru înființarea singurului spital de mari arși, în România. Cât costă tratarea unui pacient ars. Lascăr: Cel mai complex și costisitor pacient imaginabil. Sunt necesare 8 - 10 centre

EXCLUSIV
20 de ani pentru înființarea singurului spital de mari arși, în România - Foto: Freepick
20 de ani pentru înființarea singurului spital de mari arși, în România - Foto: Freepick

De câte secții pentru pacienți arși ar avea nevoie România și cât costă tratarea unui pacient ars în străinătate. Ioan Lascăr, dezvăluire incredibilă. 

Dacă ar fi să facem o scurtă trecere în revistă a uriașei activități profesionale a academicianului profesor emerit dr. Ioan Lascăr, v-am spune că este posesor al unui doctorat în științe medicale, Doctor „Honoris Causa", șef clinică Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca din București.

Are la activ peste 20 de procedee chirurgicale realizate în premiera națională în domeniul microchirurgiei reconstructive, începând cu prima replantare efectuată în România și continuând cu reconstrucția esofagiană cu ansă intestinală transferată liber, reconstrucție mamară cu lambouri musculo-tegumentare, reconstrucție perete toracic, reconstrucție mână cu transfer tridigital etc.

Căscatul: ce boli ascunde. Medic, declarația care a amuzat Internetul: Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap

Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine

Reflux gastroesofagian și Sindromul Barrett: simptome, tratament. Cum știi că ai reflux și ce cancer riști: E tot mai frecvent. Pastilele pentru arsură nu sunt singura soluție

Invitat la interviurile DC Medical și DC News, Ioan Lascăr ne-a vorbit despre spitalele pentru pacienții arși din România și despre nevoia uriașă pe care o avem în țară.

Ioan Lascăr și-a dorit întotdeauna să înființeze o secție pentru marii arși, însă procedurile i-au pus piedică de-a lungul anilor. Din 2003 de când a început demersurile, iată că visul său a devenit realitate. România are din luna decembrie 2022 prima și singura secție pentru marii arși la Spitalul Floreasca.

Până acum, România nu a avut centre de arși și nici centre de recuperare medicală a pacienților care au suferit arsuri severe. În momentul tragediei de la Colectiv, România a primit palma întregii țări, îndurerată de gravitatea incediului din club și de zecile de vieți afectate de foc. În urma Colectiv, 65 de persoane au murit, iar alte 150 au fost rănite, iar o mare parte dintre supraviețuitori au rămas mutilați pe viață. 

În urma unui raport al Ministerului Sănătății, în urma Colectiv, din cauza lipsei unui centru specializat în România, 52 de mari arși au fost transferați în spitalele din străinătate în perioada 2016 - 2021. Lipsa acută a unui spital de arși a afectat zilnic zeci și sute de vieți, o mulțime de pacienți cu arsuri grave au murit neavând acces la tratamente adecvate. 

În sfârșit, după 20 de ani de încercări, Ioan Lascăr ne-a putut vorbi despre primul spital de mari arși pe care România îl are de acum, un centru ce oferă o speranță în plus pacienților ce au nevoie de ajutor.

"Aș putea să menționez că în prezent, sau începând din luna decembrie a anului trecut, la Spitalul de Urgență Floreasca funcționează primul și singurul centru de îngrijire a arșilor grav din România.

Deci efortul pe care l-am început în 2003 s-a finalizat abia în acest moment prin oficializarea primei structuri având această încadrare ca și structură sanitară. Primul centru și este și singurul la ora actuală.

Dotarea este extrem de complexă și costisitoare, pentru că se adresează celui mai complex și costisitor tip de pacient imaginabil, pacientul ars", a declarat medicul Ioan Lascăr, pentru DC Medical.

"Ca să înțelegem, v-aș putea spune că, dacă e să ne referim la costuri, tratamentul normal în Occident, oriunde în Europa sau în Statele Unite pentru un bolnav ars grav oscilează între 500.000 și 1.000.000 euro pentru un pacient", a completat medicul.

Ce capacitate are secția de arși a Spitalului Floreasca

"Actualul centru de îngrijire a arșilor din Spitalul Floreasca are:

- șase paturi de pacienți critici, adică acea unitate de arși înființată care era funcțională sau aproape funcțională la Colectiv.

- încă șase paturi de pacienți post-critici

- încă șase paturi de pacienți sechelari, cei cu sechele complexe după arsurile grave, sechele care grevează uneori toată viața. Pacienții care au fost victimele unui astfel de accident", ne-a explicat Ioan Lascăr.

De câte astfel de secții ar avea nevoie România

"În proiectul pe care eu l-am formulat după întoarcerea din Statele Unite, proiect care avea ca și obiective organizarea asistenței de îngrijire a arșilor în toată țara, având ca prim pas unitatea de la Floreasca ce urma să devină și centru metodologic, în România, la numărul de arși pe care îi înregistrăm, statistic vorbind la Ministerul Sănătății, în fiecare an, între 700 și 800 de arși grav avem, nu intră în discuție arsurile minore, care sunt de ordinul miilor sau zecilor de mii, deci arșii grav, cei despre care noi vorbim, care necesită condiții cu totul speciale și care materializează conceptul acesta de pacient cel mai complex și mai costisitor, sunt un număr de 700 - 800.

Asta înseamnă că în centrul de la Floreasca să îngrijesc în jur de 100 de pacienți pe arși.

Iar raportat la numărul de pacienți din România ar fi necesare 8 - 10 astfel de centre, care, repartizate simetric din punctul de vedere geografic, să poată acoperi în timp util, cu maximă eficiență asistență.

E vorba de spitalele multidisciplinare cu profil de urgență. Mă refer, de exemplu, la spitale regionale, la viitoarele spitale regionale, care vor avea în structura lor astfel de unități", a conchis medicul Ioan Lascăr.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel