2 lecții importante învățate în pandemie. Gănescu (COPAC): Cred că și OMS a învățat. Sistemele de sănătate NU sunt încă pregătite

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
2 lectii importante. FOTO Pexels @ Gustavo Fring
2 lectii importante. FOTO Pexels @ Gustavo Fring

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a vorbit despre lecțiile pe care le-am învățat în timpul pandemiei Covid.

La mai bine de doi ani de la începutul pandemiei, intrați deja în al șaselea val, fiecare ne punem întrebarea cu privire la lecțiile pe care le-am învățat sau ar fi trebuit să le învățăm din această situație inedită pentru lumea actuală.

În cadrul dezbaterii organizate de DC Media Grup, "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022", autoritățile și nu numai au încercat să răspundă la această întrebare.

”Niște lecții pe care ar trebui să le avem ca învățătură de aici încolo pentru că, cu siguranță, Covid-ul nu va trece, și cu siguranță vom învăța să supraviețuim cu această boală infecțioasă. Cred că prima lecție a fost cea de a ne ajuta pe noi să fim preventivi. Faptul că am putut să ne pregătim prin a purta mască, prin a dezinfecta, a ne spăla pe mâini, a evita aglomerațiile.  Lucrurile acestea, cumva, le-am învățat să ne ajute pe noi, să putem să ne protejăm, și cred că este cea mai importantă lecție învățată de fiecare persoană, din punctul de vedere al pandemiei.

Din pasul 2, cred că sistemele de sănătate sunt cele care au avut de învățat și au avut de înțeles cât de mult au nevoie să se pregătească în astfel de cazuri și în astfel de situații. Să poată trata în același timp și fără a face discriminări pacienți care sunt într-o zonă de risc mare cu privire la anumite infecții și pacienți cronici sau acuți”, a declarat în exclusivitate Radu Gănescu, președinte Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

3. -imagine fara descriere- (image-2020-05-11-23988536-0-radu-ganescu-presedintele-copac_15805400.jpeg)

”Lucrul acesta cred că ne-a arătat, cel puțin nouă pacienților, dar cred că și la nivel de autorități, că încă sistemele de sănătate nu sunt pregătite și că trebuie să se adapteze și să schimbe modul în care tratează pacienții și să fie un mod mai preventiv. Cred că acesta este primul cuvânt pe care putem să îl scoatem din pandemie: prevenție și faptul de a fi preventiv.

Vedem că inovația și ce înseamnă tratament s-au adaptat, au evoluat, am început pandemia prin a nu ști exact cu ce ne confruntăm și am continuat prin a găsi soluții atât prin tratamente dedicate, cât și prin tratamente de genul vaccinurilor, care au dus discuția la un alt nivel. Vedem că ele evoluează pe zi ce trece. Astăzi putem vorbi chiar de tratamente profilactice, lucru care cu siguranță va fi un mare sprijin și este un mare sprijin pentru pacienții care sunt la risc și mă refer la acei pacienți care sunt imuno-compromiși, pacienții cu anumite afecțiuni oncologice sau hematologice, pacienți care chiar au nevoie să fie protejați de această infecție”, a mai spus Gănescu.

Care sunt lecțiile pe care România trebuia să le învețe

”Cred că și noi, ca învățăminte, mă refer la noi, la statul român și la pacienții din România, trebuie să ne schimbăm percepția și să găsim din punctul nostru de vedere alte soluții ale sistemului de sănătate care să sprijine pacienții.

Vedem în zilele noastre că deja avem un număr de cazuri, care din nefericire, încep să crească, este un trend ascendent, ceea ce înseamnă că toate lecțiile învățate ar trebui să le menținem și să le continuăm prin adăugarea și menținerea proceselor de purtare a măștii, distanțare, evitarea aglomerației, prin accesul la testare și accesul la vaccinare și nu în ultimul rând, printr-un protocol care să prescrie orice ar fi nevoie din punct de vedere al tratamentelor, la ora actuală, pacienților care sunt infectați sau care nu sunt infectați, spre expunere, medicamente care să le protejeze viața”, a concluzionat Radu Gănescu.

"Cred că lumea a învățat, toți am învățat. Cred că și OMS a învățat din această pandemie"

 

"Ce s-a schimbat în protocoalele tearapeutice COVID-19 pe plan internațional, în țările occidentale de la care ne inspirăm, în țările puternice în zona cercetării și inovării, cu sisteme sanitare reziliente", a întrebat Val Vâlcu.

"Ceea ce s-a schimbat cel mai mult este că deja avem studii și date pe anumite tratamente și scheme terapeutice, ceea ce la început, chiar dacă și noi și alte țări am fost cumva pionieri în ceea ce înseamnă tratamentul pacienților, am fost pionieri pe niște date și studii care nu erau făcute pentru a trata pacienții infectați cu COVID. Acum, vorbim deja de alt nivel, vorbim de medicamente dedicate și destinate anumitor forme de COVID și bineînțeles, mai ales pentru cei care sunt în anumite situații de complicații sau boli cronice și cred că aceste protocoale s-au adaptat de la zi la zi și s-au adaptat și prin faptul că deja avem medicamente profilactice pentru acele persoane imuno-compromise.

Sunt țări în Europa care au deja astfel de protocoale adaptate cu noile terapii și noile tratamente care sunt aprobate în cursul anului acesta, în 2022, și cu siguranță vom vedea în perioada următoare apărând noi terapii.

Ceea ce trebuie să facem și noi și să învățăm este să ne menținem aceste terapii în protocoale și să adaptăm protocolul atâta vreme cât avem inovații și inovația vedem că ne ajută în fiecare zi, ne ajută să salvăm vieți, să tratăm pacienții imuno-compromiși, să îmbunătățim calitatea vieții. Cred că lumea a învățat, toți am învățat. Cred că și OMS a învățat din această pandemie și vedem cum au început discuțiile și cum au continuat discuțiile de-a lungul celor doi ani.

Cred că cel mai important este să preluăm și noi ceea ce se întâmplă în alte țări, să menținem acel ritm de pionierat în ceea ce înseamnă acces la servicii medicale din punct de vedere al inovației și să tratăm pacienții din România ca pacienți europeni", a declarat Radu Gănescu, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere""

Mai multe în video:

Youtube video image

Vezi și: Bilanț COVID-19, 19 iulie. Ministerul Sănătății a publicat datele zilei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel