Vitamina D este vitamina responsabilă cu imunitatea și metabolismul și în ciuda faptului că aceasta se sintetizează ca urmare a expunerii la soare, și numai 10 minute, riscul de deficit este unul destul de mare.
Vitamina D, rolul său în organism
Vitamina D are un rol foarte important la nivelul organismului, acesta contribuind în reglarea nivelurilor de calciu și fosfor, ceea ce duce la întărirea oaselor. De asemenea, poate contribui și la sănătatea musculaturii, dar și a sistemului imunitar.
Vezi și: Care sunt macromineralele și ce beneficii au pentru sănătate. În ce alimente le găsim
19 simptome și semne ale deficitului de vitamina D
Aveți dureri inexplicabile
Așa cum am precizat deja, vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, ajutând la fixarea calciului în oase, dar și la reglarea nivelului de fosfor.
Astfel, deficitul de vitamina D are ca urmări dureri musculare sau durerii de oase, chiar și dacă nu ați avut o activitate fizică recentă, arată Medical News.
Deficitul de vitamina D face ca oasele să fie slabe și moi, mai ales în cazul copiilor mici, care sunt mai expuși la rahitism.
Transpirația capului
Un alt semn al deficitului de vitamina D este transpirația la nivelul capului, în special la bebeluși. Astfel, tulburările de transpirație care picură de pe frunte, dar și frecvența acestea trebuie luate în considerare și nu ignorate.
Acest semn nu este însă unul specific deficitului de vitamina D, ci este asociat și cu hipertiroidismul, de exemplu.
Vă îmbolnăviți prea des
Având în vedere că vitamina D este responsabilă și cu o bună funcționare a sistemului imunitar, deficitul acesteia poate duce la îmbolnăviri mai dese.
Pe de altă ăarte, deficitul de vitamina D este și o consecință a afecțiunilor inflamatorii cronice.
Aveți o boală cronică de rinichi
Boala cronică de rinichi poate produce deficit de vitamina D, iar acest lucru se întâmplă deoarece enzimele din rinichi sunt responsabile cu transformarea vitaminei din inactivă în vitamină activă.
Piele mai închisă la culoare
Vitamina D ajută, de asemenea, la formarea pigmentului pielii, care este foarte util în protejarea celulelor pielii împotriva cancerului și a arsurilor solare.
În lipsa unor niveluri adecvate de vitamina D în corpul nostru, procesul de formare a pigmentului este și el afectat.
Stare de indispoziție
Vitamina D are impact și asupra sistemului nervos central, astfel că un nivel insuficient de vitamina D în sânge poate duce la o stare de indispoziție. Cel mai probabil are legătură cu expunerea la soare, știut fiind faptul că lumina naturală ne creează o stare de bine.
De altfel, s-a observat că serotonina, hormonul care favorizează starea de relaxare a corpului și a minții, este producă în prezența unor niveluri suficiente de vitamina D în sânge.
Musculatura slăbită
Ținând cont de faptul că vitamina D, alături de calciu și fosfor, ajută la menținerea optimă a musculaturii, deficitul de vitamina D poate duce la durere musculară, dar și la musculatură slăbită.
Multe persoane acuză în mod frecvent acest lucru, mai mult, raportează inclusiv oboseală la nivelul mușchilor, mai mult decât înainte, chiar și după ce fac activități ușoare, ca de exemplu mutarea unor obiecte mai grele dintr-un loc în altul sau simpla mișcare.
Supraponderea
Deficitul de vitamina D vine ”la pachet” cu kilograme în plus, astfel, dacă sunteți în situația de avea mai multe kilograme, chiar dacă aveți o dietă bună, este necesar să o revizuiți și să aveți un aport echilibrat din toate mineralele și vitaminele.
Dificultăți în digestie
Parte dintre afecțiunile digestive pot duce la deficiența de vitamina D, ca urmare a malabsorbției. De altfel, la nivelul florei intestinale avem receptori pentru vitamina D, care se transformă în hormon, cu rol important în secretarea de insulină. Mai mult, un nivel scăzut de vitamina D duce inclusiv la golirea întârziată a stomacului, fapt ce poate produce simptome specifice indigestie, precum balonarea.
Fragilitatea pielii
În cazul persoanele în vârstă, cu o mobilitate mai restrânsă, o alimentație deficitară, dar și pe fondul afecțiunilor cronice, specifice vârstei, nivelul de vitamina D este în scădere, lucru care duce la afecțiuni ale pielii, dar și scăderea funcționării sistemului digestiv, a ficatului sau a rinichilor.
Deoarece fragilitatea pielii este cel mai ușor de remarcat, în cazul în care sunteți în această situație este indicat să vă faceți analizele pentru a vedea care este nivelul de vitamina D din sânge, dar mai ales de a acționa în consecință.
Afecțiuni dermatologice
Afecțiunile la nivelul pielii, precum psoriazisul sau eczemele, sunt de asemenea efect al deficitului de vitamina D, dar și de vitamina A.
Modificări ale părului și scalpului
Atât părul, cât și scalpul sunt un indicator al nivelului de vitamina d din sânge. Studiile au arătat că pierderea părului, în cazul femeilor, este un semn al deficitului de vitamina D.
Reducerea funcției cognitive
Deficitul de vitamina D a fost asociat cu un nivel mai slab al funcțiilor cognitive. Explicația este dată de faptul că vitamina D ajută la protejarea vaselor de sânge deteriorate, iar scăderea integrității acestora este crucială în dezvoltarea bolilor care duc la declinul funcțiilor cognitive.
Dificultate în vederea de noapte
La fel ca și vitamina A, și vitamina D este responsabilă cu sănătatea vederii, astfel, în cazul deficitului este afectată vederea, n special cea pe timp de noapte.
Un studiu de laborator a arătat că suplimentarea cu vitamina D la șobolani a dus la scăderea inflamației retinei și la îmbunătățirea vederii.
Afte
Infecțiile cu Candida, frecvente în rândul femeilor, sunt un al semn al deficitului de vitamina D. Acesta conține un compus antimicrobian, catelicidină, pe care organismul îl folosește să lupte împotriva Candidei.
Vindecare cu greutate
Deficitul de vitamina D are un impact important și în privința vindecării rănilor.
Vitamina K și vitamina A sunt cele mai cunoscute în acest caz.
Cu toate acestea, rareori acordăm importanță rolului vitaminei D în procesul de vindecare a rănilor.
Studiile au demonstrat că atunci când apare o rană, aceasta utilizează prea multă vitamina D. Și rănile de lungă durată pot produce, de asemenea, insuficiență de vitamina D.
Modificări ale unghiilor
Atunci când aveți un nivel scăzut de vitamina D, veți dezvolta, în consecință, o deficiență de calciu în scurt timp.
Cu niveluri scăzute de calciu în sânge, structura de bază a unghiilor este afectată.
Dureri în gură
Afte bucale, dinți dureroși, gingivită etc. toate aceste afecțiuni orale sunt susceptibile de a avea loc în cazul carenței de vitamina D.
Mai puțină vitamina D echivalează cu mai puțin calciu, ceea ce va afecta în cele din urmă structura dinților.
Probleme de reproducere
Deficitul de vitamina D este susceptibil să afecteze sănătatea reproducerii.
Vitamina D joacă un rol important în formarea colesterolului, care la rândul său este componenta de bază a hormonilor sexuali. Astfel, un nivel scăzut de vitamina D duce la un nivel scăzut de hormoni sexuali.
Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment
”Cu vitamina D este o întreagă aventură. Eu o recomand zilnic și cam acesta este trendul la nivelul societăților internaționale de pediatrie și de medicina muncii”, ne-a explicat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, specialist Medicină de familie Sanador.
”Statistica” pe care a realizat-o în ultima vreme, în privința vitaminei D - după seturi de analize în acest sens, a scos la iveală cifre alarmante, potrivit medicului.
”Din clinică și din experiență, constat deficite grave și insuficiențe la aproximativ 80% din populația investigată. Este un procent foarte mare. Iar perioada pandemiei, ultimii doi ani, este o cauză a acestui deficit.
Vitamina D se sintetizează în prezența ultravioletelor, deci strict legat de expunerea la soare, dar o luăm și pe exogen, din alimente. Și probabil, nici nu s-au mai consumat alimentele bogate în vitamina D, și atunci, o să ajungem și noi ca nordicii și o să luăm zilnic supliment de vitamina D.
O recomand zilnic și cam acesta este trendul la nivelul societăților internaționale de pediatrie și de medicină de familie. Din păcate nu ne mai expunem la soare și suntem majoritatea cu deficit. Acesta este implicat în partea de imunitate, de metabolism, de dezvoltare armonioasă”, a mai spus medicul Valentina Boantă.
Citește mai departe AICI.
Vezi și: Rinoreea, cauze, simptome și tratament. Popescu: Orice nas reacționează la variațiile de temperatură
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.