17 lucruri pe care nu le-ai știut despre ochii tăi. De ce uităm ceea ce vedem și de ce la naștere avem cu toții ochii albaștri

17 lucruri pe care nu le-ai știut despre ochii tăi - Foto: Freepick @wirestock
17 lucruri pe care nu le-ai știut despre ochii tăi - Foto: Freepick @wirestock

17 lucruri interesante despre ochii și vederea ta. Sigur nu știai lucrurile astea până acum.

Ochii sunt organe complexe. Există multe părți care trebuie să lucreze împreună pentru a produce o vedere clară.

Părțile ochiului. Din ce este format ochiul

1. Corneea

Corneea este un strat de țesut transparent în partea din față a ochiului care ajută la focalizarea luminii.

2. Canalele lacrimale

Deschiderile canalelor lacrimale sunt situate în pleoapele superioare și inferioare, în colțul interior al fiecărui ochi. Lacrimile sunt secretate de către glanda lacrimală de la pleoapa superioară, exterioară, către suprafața ochiului. Lacrimile mențin corneea lubrifiată și curățată de resturi. Canalele lacrimale drenează lacrimile.

3. Irisul și pupila

Partea colorată a ochiului este irisul. Este un set de mușchi care controlează pupila, care este deschiderea din mijlocul ochiului. Irisul controlează cantitatea de lumină care intră prin pupilă.

4. Cristalin și retină

Cristalinul se află în spatele pupilei. Acesta focalizează lumina pe retină, celulele sensibile la lumină aflate în partea din spate a globului ocular. Retina convertește imaginile în semnale electrice care sunt trimise la nervul optic.

5. Nervul optic

Nervul optic este un fascicul gros de fibre nervoase atașat la partea din spate a ochiului. Acesta transmite informațiile vizuale de la retină la creier.

17 lucruri interesante despre ochii și vederea ta

 

"1. Ochii reprezintă cel mai important analizor, procesând cea mai mare cantitate de informație din mediul înconjurător.

2. Două tipuri de celule transformă excitarea dată de fotoni în impulsuri nervoase: cele cu bastonașe sunt răspunzătoare pentru vederea alb-negru și în condiții de iluminare scăzută, iar cele cu conuri stau în spatele vederii color.

3. Cei mai fini mușchi se află în ochi, ei adaptând cristalinul.

4. Imaginea este proiectată răsucit pe retină, fiind apoi reorientată de către cortexul vizual aflat în zona occipitală.

5. Percepem doar lumina aflată între 300 și 700 nanometri în spectrul electromagnetic.

6. Creierul este răspunzător de mare parte din vedere. Vedem practic cu creierul.

7. În sindromul Charles Bonnet, când vederea este afectată semnificativ, creierul încearcă să compenseze pierderile și produce halucinații vizuale complexe.

8. Ochii sunt importanți nu numai pentru vedere. În ei avem celule care, odată impresionate de fotoni, transmit semnale la un sistem melatoninoreglator, implicat în reglarea ritmului circadian. Stimularea luminoasă scade producția de melatonină și ne ajută să intrăm în partea de veghe. Întunericul determină producție de melatonină și trecem în partea de somn.

9. Uităm mare parte din ceea ce vedem. Cantitatea de informație e pur și simplu prea mare, iar creierul nu are ce să facă cu ea. Uitarea este un proces pur fiziologic (până la un punct, pentru că există și uitare patologică – a se vedea maladia Alzheimer).

10. Majoritatea copiilor au ochii albaștri la naștere. Când începe producția de melanină irisul de regulă se pigmentează și se închide la culoare.

11. Câmpurile vizuale ale fiecărui ochi se suprapun. Cu toate acestea nu vedem dublu. Răspunsul stă în creier, care integrează imaginile și corectează orice neajuns.

12. Mediile luminoase și colorate cresc productivitatea și buna dispoziție. Este important să ne expunem la lumină ziua și pentru a a avea un somn bun noaptea.

13. Tinzi să citești ceva bazat pe recunoașterea unor forme ale cuvintelor: 4C3ST M354J 4R4T4 CL4R C4…

14. Surprinzător, există persoane care pot mirosi culori, vedea gusturi, gusta sunete. Se numește sinestezie.

15. Ochii își păstrează aceeași dimensiune pe tot parcursul vieții.

16. Irisul are peste 200 de caracteristici unice la fiecare individ. De aici și sistemele de recunoaștere bazate pe scanarea irisului.

17. Un om clipește în medie de 12 ori pe minut. Cred că ai clipit și când ai citit asta", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Boli ale ochilor

Atunci când lumina nu este focalizată corespunzător, aceasta provoacă o vedere încețoșată. Ochelarii, lentilele de contact sau intervenția chirurgicală pot corecta, de obicei, erorile de refracție, care includ:

- miopia (miopie), care este atunci când obiectele îndepărtate par neclare

- hipermetropia (hipermetropie), care este atunci când obiectele apropiate par neclare

- astigmatismul, care poate duce la vedere încețoșată, deoarece corneea nu este perfect conturată pentru a direcționa lumina în ochi

- presbiopia, care este hipermetropia cauzată de pierderea elasticității cristalinului ochiului din cauza îmbătrânirii.

Alte boli ale ochilor includ:

- Glaucom

Glaucomul reprezintă creșterea presiunii lichidului din interiorul ochiului. Acest lucru poate provoca deteriorarea nervului optic. Glaucomul este o cauză frecventă de orbire. Vârsta, rasa și istoricul familial sunt factori de risc importanți..

- Cataractă

Cataracta este o opacizare a cristalinului, care provoacă o vedere încețoșată sau colorată. Persoanele cu cataractă raportează adesea "aureole" în jurul obiectelor pe care le privesc, în special noaptea. Această afecțiune este cea mai frecventă la adulții în vârstă, notează Healthline.

Cataracta poate fi îndepărtată printr-o intervenție chirurgicală care înlocuiește cristalinul deteriorat cu o lentilă artificială.

- Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD)

Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) reprezintă deteriorarea treptată a celulelor maculei. Această afecțiune este cea mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

AMD provoacă vedere încețoșată, în special în centrul câmpului vizual. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, AMD este cea mai răspândită cauză de orbire și pierdere a vederii la persoanele de peste 65 de ani din Statele Unite.

- Ambliopie

Ambliopia este denumită în mod obișnuit "ochi leneș". Aceasta apare atunci când vederea nu s-a dezvoltat în mod corespunzător la nivelul ochilor, iar creierul începe să favorizeze ochiul cu o vedere mai bună.

Acest lucru se întâmplă în cazul în care unul dintre ochi este blocat să producă imagini clare în timpul anilor critici de la naștere până la 6 ani. Unul dintre ochi poate fi inhibat de probleme cum ar fi o cădere a pleoapelor, o tumoare sau ochi nealiniați (strabism) care nu sunt corectate atunci când copilul este mic.

- Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este deteriorarea vaselor de sânge ale retinei cauzată de diabet. Aceasta provoacă pete încețoșate sau întunecate în câmpul vizual și poate duce în cele din urmă la orbire.

Cel mai bun mod de a evita aceste probleme de vedere este să vă mențineți glicemia sub control și să vă consultați medicul oftalmolog în fiecare an pentru un examen de dilatare a ochilor. Îngrijirea adecvată poate diminua complicațiile.

- Dezlipire sau ruptură de retină

Atunci când retina se separă de partea din spate a ochiului, se numește dezlipire de retină. Aceasta provoacă vedere încețoșată și pierderea parțială sau completă a vederii și trebuie tratată ca o urgență medicală.

- Sindromul ochiului uscat

Ochiul uscat este o lipsă de lacrimi. De obicei, se datorează unei probleme cu formarea lacrimilor, a canalelor lacrimale sau a pleoapelor, sau este un efect secundar al anumitor medicamente. Această afecțiune poate provoca durere și vedere încețoșată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel