15 aprilie, Ziua Națională a Transplantului

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
15 aprilie ziua nationala a transplantului. FOTO Transplant
15 aprilie ziua nationala a transplantului. FOTO Transplant

Ziua Națională a Transplantului, modul de conștientizare al importanței transplantului, prin promovarea activităților de donare. 

15 aprilie este Ziua Națională a Transplantului, iar evenimentul este unul menit să aducă în consțiința publicului faptul că transplantul poate salva vieți. 

”Evenimentul “Ziua Națională a Transplantului” reprezintă o conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă şi este organizat în conformitate cu atribuţiile Agenţiei Naţionale de Transplant privind promovarea activităţilor  de donare şi transplant organe, ţesuturi şi celule umane, precum şi cu directivele şi recomandările Uniunii Europene.

În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc împreuna cu familiile lor, cu specialiştii din domeniul transplantului, alături de reprezentanţii mass-media și de personalități ale societății civile, noua viaţă dobândită odată cu transplantul, având drept scop creşterea numărului de donatori, deci implicit creşterea numărului de pacienţi salvaţi”, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale de transplant.

30 de ani de la primul program modern de transplant în România

Bazele unui program modern de transplant în România au fost puse începând cu anul 1992, cu mari eforturi din partea unui grup restrâns de specialişti, astfel încât în anul 1997 vorbim de prima prelevare de multiorgan de la un donator decedat, iar în anul 2004 se înfiinţează Agenţia Naţională de Transplant. De atunci şi până acum, transplantul a devenit o metodă terapeutică consolidată în România și au fost salvați mii de pacienţi prin transplant de organe (mai mult de 1.000 de români au fost salvaţi doar prin transplant de ficat), iar şi mai mulţi s-au putut bucura de o viaţă normală în urma intervenţiilor de transplant de ţesuturi.

Porivit ANT, contribuțiile întregului colectiv au făcut ca anul acesta, în România să se realizeze:

-23 transplanturi hepatice, din care 1 cu donator în viață. 2 români au fost salvați la Centrul de Transplant IC Fundeni cu organe provenite de la donatori bulgari;

-71 transplanturi renale, din care 16 cu donator în viață;

- 4 transplanturi au fost realizate cu grefe renale provenite de la donatori bulgari;

- 2 transplanturi de cord, din care unul realizat în urma prelevării grefei de la un donator bulgar, la Spitalul “Dr Stefan Chekezov” Veliko Tarnovo, Bulgaria;

- 2 transplanturi de plămân;

32 transplanturi cornee de la 5 donatori decedaţi au fost prelevate ţesuturi ostetendinoase.

Vezi și: Doar 10% dintre pacienții români DIALIZAȚI, pe lista de așteptare

 

                             

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel