14 boli cronice care apar după vârsta de 50 de ani. Ce trebuie să previi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Mare parte din bolile cronice apar, de regulă, după vârsta de 50 de ani, iar mai mult de nouă din 10 adulți în vârstă au un tip de afecțiune cronică. Există, însă, lucruri pe care le puteți face pentru a duce o viață mai sănătoasă și măcar a întârzia, dacă nu chiar împiedica, apariția unor boli cronice. 

Conform statisticilor americane, mai mult de nouă din 10 adulți în vârstă au un anumit tip de boală cronică și aproape opt din 10 au mai mult de una, arată statisticile. Multe dintre aceste boli cronice apar de regulă după vârsta de 50 de ani. Iată care sunt ele: 

1) Hipertensiunea

Pe măsură ce îmbătrânim, vasele de sânge devin mai puțin flexibile și asta pune presiune pe sistemul care transportă sângele prin organism. Asta ar putea explica de ce aproximativ doi din trei adulți cu vârsta peste 60 de ani au hipertensiune. Ca să preveniți apariția hipertensiunii, controlați-vă greutatea, faceți mișcare, renunțați la fumat, găsiți modalități de a face față stresului și mâncați sănătos.

2) Diabet

Riscul de a face diabet crește odată cu înaintarea în vârstă. Diabetul poate duce la boli de inimă, boli de rinichi, orbire și alte probleme. Discutați cu medicul dumneavoastră despre verificarea și controlul glicemiei.

3) Boli de inimă

Depunerea plăcii în artere este o cauză majoră a bolilor de inimă. Începe din copilărie și se înrăutățește pe măsură ce îmbătrânești. În grupul de vârstă între 40 și 59 de ani din SUA, 6,3% dintre bărbați și 5,6% dintre femei au boli de inimă. Între vârstele de 60 și 79 de ani, cazurile de boli de inimă cresc până la aproape 20% dintre bărbați și 9,7% dintre femei.

4) Obezitatea

Dacă cântărești mult mai mult decât este sănătos pentru înălțimea ta, trebuie să știi că obezitatea este legată de cel puțin 20 de boli cronice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, cancer, hipertensiune arterială și artrită. 

5) Osteoartrita

Pentru aceaasată boală a articulațiilor uzura dată de vârstă este un factor. Dar genetica și stilul de viață contribuie în egală măsură. Și leziunile articulare anterioare lăsate netratate, lipsa activității fizice, diabetul și supraponderabilitatea pot juca, de asemenea, un rol în apariția ei.

6) Osteoporoza

Osteoporoza provoacă slăbirea oaselor și poate duce la fracturi. Câteva lucruri care vă pot ajuta: o dietă sănătoasă, bogată în calciu și vitamina D (aveți nevoie de ea și pentru oase puternice), cât și exerciții fizice regulate, cum ar fi dansul, jogging-ul sau urcarea scărilor.

7) Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Bronhopneumopatia Obstructiva Cronică face ca plămânii și căile respiratorii (bronșiile) să sufere modificări importante, de cele mai multe ori ireversibile (care persistă toată viaţa). Aceste modificări determină manifestările (simptomele) din BPOC: dificultatea de a respira; tusea cronică (tusea prezentă mereu); producția de flegmă(denumită medical spută, mucus). Este o boală care avansează lent pe care ați putea să o aveți de ani de zile fără să știți - simptomele apar de obicei la vârsta de 40 – 50 de ani. Exercițiile fizice, o dietă sănătoasă și evitarea fumului și a poluării vă pot ajuta să preveniți apariția ei

8) Pierderea auzului

Poate că nimic nu spune mai mult că „îmbătrânești” decât să te întrebi „Ce ai spus?” de 10 ori pe zi. Zgomotul puternic, bolile și moștenirea genetică joacă un rol. Unele medicamente pot provoca și ele probleme de auz. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă nu puteți auzi la fel de bine ca înainte.

9) Probleme de vedere

Dificultatea enervantă de a citi ceva scris mic pe o etichetă sau în meniuri nu este singura amenințare pentru devedea dvs. pe măsură ce îmbătrâniți. Cataracta și glaucomul vă pot afecta vederea. Consultați-vă medicul oftalmolog pentru examene regulate.

10) Probleme ale vezicii urinare

Indiferent dacă nu puteți merge la baie atunci când aveți nevoie sau dacă mergeți prea des, problemele cu controlul vezicii urinare tind să apară pe măsură ce îmbătrânim. Acestea pot fi cauzate de probleme nervoase, slăbiciune musculară, îngroșarea țesutului sau o prostată mărită. Exercițiile și modificările stilului de viață - de exemplu, consumul mai mic de cofeină sau să nu ridicați lucruri grele - ajută adesea.

11) Cancer

Vârsta este cel mai mare factor de risc pentru cancer. Boala afectează și tinerii, dar probabilitatea de a o avea este mai mult decât dublă între 45 și 54 de ani. Nu vă puteți controla vârsta sau genele, dar aveți un cuvânt de spus în lucruri precum fumatul, alimentația nesănătoasă sau statul prea mult timp la soarele.

12) Depresia

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale în rândul persoanelor de 18 ani și peste, arată statisticile americane. Unii oameni cad pradă ei pe măsură ce îmbătrânesc, când apar probleme de sănătate, cei dragi dispar sau se îndepărtează, sau au loc alte schimbări de viață, precum ieșirea la pensie.

13) Durerile de spate

Cu cât îmbătrânești, cu atât sunt mai frecvente durerile de spate. O mulțime de lucruri vpot determina apariția lor: faptul că sunteți supraponderal sau obez, că fumați, că nu faceți suficient exercițiu fizic sau că aveți boli precum artrită și cancer. Controlați-vă greutatea, faceți exerciții fizice și obțineți cât mai multă vitamină D și calciu, de la soare și din alimentație, de preferat, pentru a vă menține oasele puternice. Și întăriți mușchii spatelui, pentru că veți avea nevoie de ei. 

14) Demenţă

Alzheimer, o formă de demență, nu apare de obicei până la 65 de ani. Unii factori de risc (cum ar fi vârsta și ereditatea) sunt lucruri pe care nu le puteți controla. Dar sunt dovezi care sugerează că o dietă sănătoasă pentru inimă și monitorizarea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge (glicemia) ar putea ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel