12 alimente comune care dau pietre la rinichi. Ce simptome are litiaza renală

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Pietre. Foto: Pixabay
Pietre. Foto: Pixabay

Dieta joacă un rol important în apariția pietrelor la rinichi. Iată ce se eviți să consumi des și ce simptome dă litiaza renală

Dacă vreți să evitați apariția unor pietre la rinichi, este important să vă uitați atent la dietă, spun specialiștii. Există mai multe alimente care pot să provoace litiaza renală (pietrele la rinichi sau calculii renali). 

Pietrele la rinichi pot fi cauzate de o varietate de factori, dar în aproximativ 75% din cazuri, spun experții, acestea sunt compuse din oxalat de calciu. Când mâncăm alimente bogate în oxalat, acesta se poate lega de calciu, în organism.  Atunci când concentrația de oxalat de calciu în organism devine mai mare decât în mod normal și rinichii nu o pot excreta suficient de repede, începe să se cristalizeze. Aglomerarea acestor cristale înseamnă de fapt apariția de pietre la rinichi (calculi renali).

„Așa cum le spune și numele, reprezintă formarea unor calculi, concrețiuni calcare la nivelul căilor urinare. Rinichiul are o parte care produce urina și un sistem colector, un sistem de tuburi care conduce urina de la rinichi către vezica urinară. În acest sistem de tuburi, în anumite situații, deoarece urina conține o concentrație mare de săruri minerale, aceste săruri minerale se pot depune și pot duce la formarea de pietre la rinichi”, a declarat dr. urolog Gheorghe Niță, pentru DICȚIONAR DC MEDICAL.

Unul dintre factorii de risc majori pentru formarea de piatră renală este aportul mare de oxalat din dietă. Cercetătorii recomandă un aport de 40 până la 50 mg de oxalat pe zi prin dietă, pentru a preveni formarea de pietre la rinichi. 

Alimente bogate în oxalați care trebuie evitate

1) Sfecla (inclusiv frunzele),
2) Spanacul,
3) Rubarba,
4) Proteinele animale,
5) Nucile,
6) Tărâțele de grâu,
7) Prea mult sodiu (sare) în dietă,
8) Pudra de cacao și ciocolata
9) Migdale și caju
10) Cartofi coapți cu coajă sau cei prăjiți și cei dulci
11) Vitamina C.  Prea mult poate face ca organismul dvs. să producă oxalat. Așadar, nu luați mai mult de 500 mg pe zi.
12) Alimentele procesate. Fosforul este un aditiv și conservant obișnuit. Citiți eticheta pentru ingrediente începând cu „phos”, pe acelea trebuie să le evitați.

Sfecla, cea mai periculoasă

Sfecla este unul dintre alimentele cele mai bogate bogate în oxalați, alături de spanac, rubarba și multe altele. În 100 g de frunze de sfeclă există 610 mg de oxalat. În 100 mg sfeclă fiartă, există aproximativ 675 mg oxalat. (link direct studiu)

Studiile arată că fierberea sfeclei poate fi cea mai bună modalitate de a consuma aceste legume rădăcinoase, reducând în același timp riscul de pietre la rinichi – pentru că fierberea reduce cantitatea de oxalați. (link direct studiu)

Ce simptome dau pietrele la rinichi

Simptomele care ar trebui să te facă să te gândești că ai putea avea calculi renali sunt: dureri severe la nivelul spatelui, abdomenului inferior sau inghinale, care pot fi, de asemenea, însoțite de febră, frisoane sau simptome asemănătoare gripei. Urinarea poate fi dureroasă sau mai frecventă decât de obicei. Urina poate apărea tulbure sau sângeroasă.

„În situațiile inițiale, dacă o piatră se formează în interiorul rinichiului și stă acolo, de cele mai multe ori nu deranjează. Pacientul poate fi depistat întâmplător, poate face un examen ecografic și găsește o piatră la rinichi, fără ca el să știe de ea. Deranjează mai mult când pleacă piatra, când se mobilizează. Atunci când pleacă din rinichi, există un traseu foarte subțire, se numește ureter - un canal foarte subțire care leagă rinichiul de vezica urinară și când un calcul care a stat în rinichi fără să deranjeze pleacă pe acest traseu, atunci blochează evacuarea urinei din rinichi, se acumulează urina în rinichi, crește presiunea și atunci apare simptomatologia. Adică dureri, sunt dureri importante determinate de creșterea presiunii în rinichi. Asta este o cauză frecventă. Există însă și situații de pietre care se dezvoltă încetul cu încetul la nivelul rinichiului, fără să dea niciun fel de simptomatologie, așa-numiții calculi coraliformi, calculi care pot ocupa întreg sistemul colector renal, care arată așa ca un coral, de aici și denumirea de calculi coraliformi. Aceștia sunt foarte periculoși, fiindcă pot da cel mult niște dureri surde lombare care, dacă sunt ignorate, pacientul poate să ajungă cu o degradare profundă a funcției renale prin faptul că nu apare simptomatologie”, a explicat medicul urolog Gheorghe Niță, la DICȚIONAR DC MEDICAL.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel