11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului

Sonia Baciu |
Data publicării:
11 superalimente hipocalorice. FOTO: Freepik @poringdown
11 superalimente hipocalorice. FOTO: Freepik @poringdown

Care sunt cele 11 superalimente care vin cu un plus de vitamine, dar și de sănătate.

Dacă te afli în rândul persoanelor care țin cură de slăbire sau care doresc să își mențină greutatea, cu siguranță ți-ai pregătit liste: cu alimentele pe care poți să le consumi fără probleme, pe care le poți consuma, dar nu în exces sau combinații nepotrivite, ori chiar o listă ”interzisă”.

Lista cu alimentele hipocalorice poate să își vină de ajutor atât pentru introducerea cu ușurință a acestora în meniu, dar mai ales pentru o cât mai bună alternanță a lor, astfel încât să nu se ajungă la faza în care te plictisești de același fel de mâncare sau gustare. Nutriționiștii au realizat o listă cu 11 astfel de alimente, notează EatThis.

Cele 11 alimente hipocalorice

Lista cu cele mai hipocalorice alimente este formată din:

Afinele. O gustare din aceste fructe de pădure este binevenită, oricât de des își dorești. ”Cu un conținut de aproximativ 80 de calorii pe cană, afinele proaspete nu sunt doar scăzute în calorii, ci și bogate în antioxidanți care stimulează sănătatea creierului", spune nutriționistul Lisa Moskovitz.

Studiile au arătat că afinele sunt benefice în lupta împotriva împotriva pierderii memoriei la persoanele în vârstă, având efect și asupra digestiei, prin conținutul de vitamina C, vitamina K și fibre.

Kale. ”Folosită inițial ca garnitură, kale a devenit între timp unul dintre cele mai importante superalimente. Această legumă verde cu frunze închise este o sursă excelentă de nutrienți, cum ar fi vitamina K, magneziu, calciu, fier, vitamina C și fibre. Și toate acestea cu numai 10 calorii la o porție”, mai spune Moskovitz.

Merele. Un măr de mărime medie are doar 95 de calorii, mai puțin decât un pachet de biscuiți dietetici. Însă mărul este mult mai bun pentru sănătate, eventual mâncat cu tot cu coajă, căci acolo se află cei mai mulți nutrienți, dar și fibrele necesare unei digestii bune.

Merele conțin o varietate de substanțe fitochimice, inclusiv quercitină, catehină, cloridzin și acid clorogenic, care sunt antioxidanți foarte puternici, cu rol de prevenire a deteriorării ADN-ului care duce la apariția cancerului, arată studiile.

Rodia și sucul său. Rodiile sunt pline de polifenoli, compuși despre care se crede că protejează organismul împotriva stresului oxidativ și reduc riscul de inflamații, boli de inimă și cancere.

”Un studiu in vitro la UCLA a constatat că sucul de rodie 100% are mai multă putere antioxidantă decât vinul roșu, sucul de struguri Concord sau ceaiul verde, în medie”, spune nutriționistul Toby Amidor.

Sucul de rodie este o bună sursă de potasiu, un electrolit important pentru funcția musculară. De menționat, că pe lângă beneficiile pe care le are pentru sănătate, rodia are și câteva contraindicații, date de capacitatea de a interacționa cu o serie de medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune, scăderea colesterolului sau cele pentru subțierea sângelui.

Vezi și: Beneficiile consumului de rodie. Sucul, doza de vitamine cu efecte antiinflamatoare

Iaurtul grecesc degresat. Acest tip de iaurt este o sursă importantă de proteine, contribuind din plin la necesarul de calciu. O porție de 150 de grame de iaurt conține aproximativ 80 de calorii și 14 grame de proteine. Ca sugestie de consum, nutriționiștii îl recomandă în combinație cu fructe, granola sau nuci, pentru a-i crește numărul de fibre.

Legumele fără amidon. ”Toate aceste legume sunt, în opinia mea, superalimente”, susține nutriționistul Ami Shapiro. ”Ele te umplu cu fibre, vitamine, minerale și apă, ajutând în lupta împotriva radicalilor liberi, dar și la prevenirea îmbătrânirii sau a bolilor metabolice.

Cele mai comune legume fără amidon sunt:

- spanacul;

- mugurii de bambus;

- fasolea, germenii de fasole și mazăre;

- sfecla roșie;

- broccoli, varza și conopida;

- morcovii, țelina;

- castravetele și dovleceii;

- ardeii și roșiile;

- vinetele;

- ciupercile;

- napii.

Vezi și: Broccoli, printre cele mai bune legume care scad glicemia. Cum să te împrietenești cu ea

Algele marine. În rândul populației din Japonia, unde algele sunt un fel popular de mâncare, s-a constatat că există rate foarte scăzute de cancer colorectal. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că algele roșii ar putea avea un efect protector împotriva cancerului.

Spanacul. Ca și alte legume cu frunzele verzi și spanacul este un ”pachet” de nutrieți la un conținut redus de calorii. Spanacul este bogat în fier și magneziu, doi dintre nutrienții asociați cu un metabolism sănătos de ardere a caloriilor.

Semințele sunt considerate un superaliment pentru conținutul de grăsimi sănătoase, proteine, fibre, vitamine și minerale. Unele dintre cele mai bune sunt semințele de dovleac, 126 calorii la 30 de grame, bogate în magneziu, care este responsabil cu menținerea sub control a nivelului de zahăr sin sânge, starea de spirit și somnul.

Broccoli este una dintre legumele cele mai întâlnite în dietele de menținerea greutății sau de slăbit și nu doar pentru că are un conținut redus de calorii, dar este și bogat în sulforafan, un compus care, potrivit cercetărilor, luptă împotriva depozitării grăsimilor corporale.

Morcovii au numai 41 de calorii la o porție, dar un conținut important de antioxidanți puternici, luteină și zeaxantină, care pot preveni degenerescența maculară, o afecțiune comună legată de vârstă care duce la pierderea vederii.

Astfel, cu lista la îndemână vă poate fi foarte ușor să realizați combinații nu doar gustoase, dar și sănătoase.

Vezi și: 5 obiceiuri pentru reducerea colesterolului. Medic: Pot avea un impact mai îndelungat 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel