11 infecții periculoase ignorate, pe care le facem foarte ușor. Unele sunt fatale și contagioase

Dana Lascu |
Data publicării:
COVID-19, infecție
COVID-19, infecție

Sunt infecții cunoscute, precum cele cu coronavirus (COVID), gripa, rujeola, rubeola, oreionul, HPV sau HIV, dar sunt și alți germeni periculoși care provoacă infecții și care pot fi transmiși de la persoană la alta sau pot fi răspândiți prin contactul cu suprafețele contaminate sau prin consumul a ceva infestat. Iată 11 infecții periculoase comune, deseori ignorate, pe care le putem face foarte ușor dacă nu suntem atenți:

Unii germeni sunt contagioși, iar asta înseamnă că se răspândesc de la o persoană la alta. Dar există multe tipuri de infecții pe care nu le vei primi de la o altă persoană ci le vei lua de la lucrurile din jurul tău. Puteți contacta microbi atingând suprafețele sau mâncând sau bând lucruri care conțin bacterii sau virusuri în ele. Unele boli se răspândesc doar prin insecte infectate sau prin animale. Uneori, microbii care trăiesc în sau pe corpul nostru pot începe să crească necontrolat și să provoace o infecție. Iată 11 infecții periculoase pe care le poți face foarte ușor: 

1) Infecții ale urechii

Acestea se produc de obicei atunci când o boală sau o alergie provoacă congestie în nas, gât și trompele lui Eustachio, care ajung de la fiecare ureche la partea din spate a gâtului. Lichidul care se acumulează în urechea medie permite germenilor să se dezvolte. În timp ce răceala și gripa contagioasă duc uneori la o infecție a urechii, nu poți lua o infecție la ureche de la o altă persoană. 

2) Infecții urinare

O infecție urinară se declanșează atunci când bacteriile din rect sau din altă parte a pielii intră în tractul urinar prin uretră. Femeile fac mai des infecții urinare decât bărbații, în principal pentru că uretra lor este mai aproape de rect. Unii oameni fac aceste infecții după sex, atunci când bacteriile unui partener își fac drum în uretră. 

3) Sinuzita

La fel ca o infecție a urechii, infecțiile sinusurilor apar atunci când mucusul se acumulează în sinusuri și germenii încep să se înmulțească acolo. Răceala, care este o infecție virală, este cel mai adesea cauza infecțiilor sinusurilor. Uneori, o infecție bacteriană se află în spatele sinuzitei. Dacă un virus este cauza, infecția este contagioasă.

4) Salmonella

Acest tip de bacterii poate provoca o infecție intestinală. Dacă mănânci alimente crude sau insuficient gătite care sunt contaminate cu bacterii salmonella - carne, ouă sau păsări de curte - poți să faci o infecție cu salmonella. Salmonella poate rezita pe blaturi și aparate de bucătărie și apoi poate contamina alte alimente. Gătitul temeinic ucide această bacterie. Simptomele infecției cu salmonella pot include greață, vărsături, diaree, crampe, febră, frisoane și dureri de cap.

5) Escherichia coli (E. Coli)

Este normal să ai acest tip de bacterii în intestine. Dar unele tulpini de Escherichia coli îmbolnăvesc oamenii, ar la copii infecția poate fi chiar fatală pentru că provoacă Sindromul Hemolitic Uremic. Oamenii le fac de obicei mâncând alimente sau bând apă contaminată cu E. coli. Este mai frecventă cauză este consumul de legumele crude sau carnea de vită tocată insuficient gătită. Infecția poate provoca diaree severă, cu sânge, greață, vărsături și crampe stomacale.

6) Naegleria fowleri

S-ar putea să fi auzit că se numește ameba care mănâncă creierul. Naegleria fowleri provoacă o infecție mortală rară a creierului. Acest mic organism, sau amebă, care intră în creier prin nas. Trăiește în lacuri sau râuri calde sau în apă caldă naturală. Piscinele fără suficient clor pot fi și ele contaminate. Infecția, care provoacă convulsii, confuzie și halucinații, poate ucide oameni în doar 5 zile.

7) Rabia

Te îmbolnăvești de rabie când te mușcă un animal care poartă virusul. Majoritatea cazurilor implică lilieci, coioți, câini și pisici infectați. Rabia este o boală mortală, dar este rar ca oamenii să o facă. Dacă sunteți mușcat sau zgâriat de un animal care ar putea avea rabie, un medic vă poate administra un vaccin pentru a vă proteja de virus. Dar trebuie să mergeți de fiecare dată urgent la doctor!

8) Boala legionarilor

Este un tip de pneumonie severă pe care îl faceți atunci când inhalați picături de apă sau inhalați accidental apă care conține bacterii Legionella. Legionella trăiește în lacuri, râuri și pâraie. Dar oamenii se pot infecta dacă bacteriile își fac loc în sistemele de apă și încep să se înmulțească acolo sau în lucruri care nu sunt suficient curățate, precum capete de duș, robinete de la chiuvetă, căzi cu hidromasaj, încălzitoare de apă sau țevi.

9) Infecții de la căpușe

Căpușele pot transmite oamenilor multe bacterii și virusuri diferite printr-o mușcătură. Unele infecții bacteriene pe care le transmit căpușele includ boala Lyme (peste tot în lume) și Febra pătată a Munților Stâncoși (în SUA). În SUA au mai fost identificate două tipuri de boli transmise de căpușe febra de Colorado și boala virusului Bourbon. Dacă o căpușă îți pătrunde în piele, îndepărtează-o cu o pensetă sau mergi la doctor să o scoată. 

10) Infecții de la țânțari

Țânțarii sunt mari purtători de virusuri, aceștia provocând boli extrem de grave precum malaria, Zika, West Nile, febra galbenă, febra dengue și chikungunya. Țânțarii infectați le pot transmite oamenilor agenții patogeni printr-o înțepătură. 

11) Infecții de la rozătoare

Acestea se produc de obicei atunci când oamenii sunt în contact cu excremente de la șobolani, șoareci sau alte rozătoare infectate. De asemenea, puteți respira praful care poartă particule de excremente sau de urină de rozătoare. Puteți fi infectați cu hantavirus, febră hemoragică și alte boli. Dacă trebuie să curățați excrementele, nu agitați praful cu o mătură sau cu un aspirator. Pune-ți mănuși, pulverizează zona cu dezinfectant și ștergeți-o. Exterminați rozătoarele. De regulă o mare problemă cu aceste animale e în silozurile unde sunt depozitate grâne, în hambare sau în cămări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel