Problemele de echilibru apărute brusc - amețeli - pot fi uneori un semn de probleme grave, cum ar fi un cheag de sânge sau un vas de sânge rupt, adică un accident vascular cerebral, anevrism sau embolie. Sună imediat la 112 dacă tu sau cineva din preajma ta:
- Nu se poate mișca sau nu poate simți unul sau ambele brațe, ori o parte a feței,
- Brusc, nu mai poate vedea cu unul sau ambii ochi,
- Vorbește confuz, ininteligibil sau prea tare,
- Are o durere de cap puternică bruscă,
- Are amețeli și nu-și poate păstra echilibrul.
Iată 11 boli care pot provoca amețeli:
1) Loviturile la cap
O lovitură la cap poate perturba echilibrul în multe moduri. În afară de afectarea urechii interne care duce la vertij sau de fistula perilimfatică, vă poate afecta și vederea, ceea care te ajută să te menții în poziție verticală. De asemenea, poate răni părți ale creierului care controlează mișcarea. Tratamentul depinde de ceea ce provoacă problema. Este posibil ca medicul și kinetoterapeutul să vă poată ajuta.
2) Răul de mișcare
Uneori, mersul cu o barcă, o mașină, un tren sau un avion vă poate produce greață și amețeală. De obicei se oprește când coborâți din vehiculul în cauză. Dar dacă trebuie să rămâi la bord, sunt medicamente te pot ajuta. De asemenea, este o idee bună să:
- Concentrează-te pe ceva aflat la depărtare.
- Ține-ți capul nemișcat.
- Evită mirosurile puternice, mâncarea grasă, cofeina și alcoolul.
- Mânâncă ceva ușor, sărățele și apă spre exemplu.
3) Vertijul și Vertijul paroxistic poziţional benign
Nu este o frică de înălțimi, deși mulți oameni cred că asta este. Și nu este o „tulburare" în adevăratul sens al cuvântului. Vertijul este un simptom - sentimentul că fie tu, fie spațiul din jurul tău se învârte. Asta vă poate deranja echilibrul sau vă poate face să vă fie rău la stomac. Afecțiunile care afectează urechea internă determină cel mai des vertijul, dar și cele care au un impact asupra creierului o pot face. În cazul Vertijului paroxistic poziţional benign, cristalele minuscule din interiorul urechii intră într-unul dintre canalele pline de lichid, adesea când te lovești de cap. Apoi, când te întorci sau stai în picioare, îți dau confuzie și te amețesc, îți provoacă greață sau te fac să îți miști ochii rapid înainte și înapoi, fără control. Afectarea poate dura de la câteva secunde până la câteva minute și, de obicei, dispare de la sine. Este posibil ca medicul să vă trateze cu manevre care să facă aceste cristalele să iasă din canalele urechii.
4) Labirintita
Un virus gripal sau unele bacterii infectează labirintul de canale pline cu fluide din adâncul urechii. Acest „labirint", care în mod normal vă ajută să vă mențineți echilibrul, se umflă, dă confuzie și provoacă vertij. De asemenea, s-ar putea să aveți febră, vărsături, pierderi de auz și sunete în ureche (tinitus). De obicei, trece fără tratament, dar în cazuri rare, poate fi nevoie de antibiotice pentru a elimina o infecție bacteriană.
5) Neuronita vestibulară
Un virus provoacă umflarea bruscă a nervului vestibular care leagă urechea internă și creierul. Acest lucru te poate face să te simți amețit, nesigur și deranjat la stomac, dar nu provoacă în mod normal pierderi de auz sau tinitus. Poate să dureze de la ore până la câteva zile, dar este posibil să dureze și o lună până când trece complet. De obicei trece de la sine, dar poate fi necesar să te odihnești la pat dacă simptomele sunt puternice.
6) Boala Meniere
Deși rară, poate provoca un vertij grav care durează de la circa 20 de minute până la câteva ore, adesea cu greață și vărsături. Este posibil să aveți acufene, pierderea auzului și o senzație de presiune în ureche. Medicamentele pot reduce numărul de atacuri și te pot face să te simți mai bine. Schimbările de dietă și exercițiile de echilibru ar putea ajuta și ele.
7) Fistula perilimfatică
O lovitură la cap poate produce o gaură în țesutul care împarte urechea medie umplută cu aer de urechea internă plină cu fluid. Acest lucru poate duce la probleme de echilibru. Urechea s-ar putea să țiuie, să se simtă plină sau poate fi sensibilă la zgomote puternice. Schimbările de presiune a aerului, ca atunci când sunteți într-un avion, pot înrăutăți afecțiunea. O săptămână sau două de odihnă în pat oferă găurii o șansă de a se vindeca. Chirurgia poate fi o opțiune dacă mai aveți probleme și după 6 luni.
8) Migrena vestibulară
Alimentele, stresul și alte cauze ale migrenei ar putea inflama nervul vestibular, ceea ce uneori duce la vertij. Este posibil să fii amețit, deranjat la stomac, sensibil la lumină și la sunet sau să îți țiuie urechile. În mod ciudat, s-ar putea să nu ai dureri de cap reale. O tratezi cu schimbări în alimentație, exerciții fizice, somn și alte metode. Medicul poate adăuga medicamente și terapie fizică dacă ai nevoie de ele.
9) Sindromul Mal de Debarquement
Când coborâți dintr-o barcă, s-ar putea să simți un moment ca și cum pământul se mișcă sub picioarele tale. Chiar și marinarii profesioniști simt asta. Acum imaginează-ți că starea nu dispare. Timp de săptămâni sau ani, când ești pe un teren solid. Medicii bănuiesc că este din cauză că creierul tău nu se reajustează atunci când se termină mișcarea din timpul călătoriei. În majoritatea cazurilor starea se îmbunătățește de la sine. Totuși, uneori simptomele pot persista săptămâni sau chiar ani și pot fi gestionate cu medicamente și reabilitare vestibulară. Și exerciții fizice.
10) Condiții neurologice
Boli precum scleroza multiplă, boala Parkinson și spondiloza cervicală afectează lent modul în care sistemul nervos vorbește cu creierul tău, ceea ce îți poate afecta echilibrul. Kinetoterapia te poate ajuta să gestionezi simptomele.
11) Sindromul Hunt Ramsay
Cunoscut și sub numele de Herpes zoster oticus, această afecțiune și problemele de echilibru care vin la pachet cu ea, apar din cauza infecției cu virusul zoster, atunci când acesta afectează un nerv facial. Provoacă o erupție dureroasă cu blistere pline de lichid în jurul unei urechi. Fața poate fi imobilă pe partea respectivă. Este posibil să ai, de asemenea, pierderi de auz, tinitus și vertij. Sună medicul dacă observi aceste simptome. Tratamentul rapid cu medicamente antivirale poate ajuta la calmarea durerii și la evitarea agravării afecțiunii, arată experții de la WebMD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.