Artrita este o afecțiune comună ce implică o inflamație la nivelul articulațiilor. Artrita, în funcție de tip, provoacă durere și deteriorarea articulațiilor, oaselor și altor părți ale corpului.
Durerile articulare sunt determinate de înaintarea în vârstă, de slăbirea mobilității articulațiilor, dar și ca urmare a unor accidentele la nivelul încheieturilor. Potrivit Centrului de Control și Prevenție al Bolilor, aproape un sfert dintre americani suferă de dureri articulare, un număr mare, având în vedere că aceste dureri pot avea impact asupra vieții cotidiene.
Dacă de cele mai multe ori se apelează la medicamente pentru tratarea simptomelor, nutriționiștii au alcătuit o listă cu superalimente care pot fi de ajutor în cazul durerilor articulare. De altfel, osteoartrita, cea mai frecventă dintre tipurile de artrită, a fost asociată cu supraponderabilitatea și obezitatea, semn că o alimentație echilibrată poate ajuta atât la reducerea greutății, cât și la ținerea sub control a osteoartritei, deci și a durerilor articulare.
Un alt tip de artrită, cu impact asupra sănătății, este artrita reumatoidă, care apare atunci când sistemul imunitar atacă sinoviul, iar tendoanele și ligamentele care adăpostesc articulația slăbesc și se întind, treptat, iar articulația își pierde forma și alinierea.
Superalimentele ce te scapă de durerile articulare
”Sfatul dietetic atât pentru osteoartrită, cât și pentru artrita reumatoidă este, în esență, aceeași dietă echilibrată, bogată în fibre, bazată pe farfurii, care include fructe de mare în mod regulat.
Grăsimea corporală este pro-inflamatorie. Mâncând în acest mod, oamenii pot constata că pierd în greutate, păstrând în același timp mușchii, care susțin articulațiile, reducând presiunea asupra articulațiilor care suportă greutatea și reducând inflamația generală și durerea articulară”, spune nutriționistul Elizabeth Ward, notează EatThis.
Lista superalimentelor care vă pot ajuta în remedierea durerilor articulare include:
Mere, broccoli și citrice. Acestea sunt pline de antioxidanți cu efect antiinflamator asupra încheieturilor și mușchilor. Sunt de asemenea bogate în fibre care vă oferă sațietate și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge mai mult decât alimentele bogate în zaharuri simple. Ward recomandă consumul a două porții de fructe și trei de legume pe zi.
Fructe de pădure și rodie. Sunt pline de compuși bioactivi cu efect antiinflamator și analgezic. Conțin, de asemenea, polifenoli, precum quercitină și flavonoide, care au demonstrat că ameliorează în mod specific simptomele artritei reumatoide.
Peștele gras, somon, sardine sau ton, bogat în acizi grași Omega 3 consumat de câteva ori pe săptămână poate reduce simptomele artritei reumatoide. Studiile arată că un raport mare între acizii grași Omega 3 și acizii grași Omega 6 supirmă inflamația la persoanele cu artrită reumatoidă.
Turmericul, utilizat de obicei în curry și în alte alimente din Asia de Sud-Est, a fost folosit pentru a remedia durerile articulare de mii de ani. Ingredientul activ din acest condiment este curcumina, un polifenol cu proprietăți antiinflamatorii, care prezintă potențialul de a atenua durerile cauzate de osteoartrită.
Cereale integrale. Un marker al bolii la persoanele cu artrită reumatoiă este proteina C reactivă (CRP), care poate fi detectată cu un simplu test de sânge.
Consumul mai multor cereale integrale, cum ar fi pâinea 100% integrală, quinoa, orezul brun și ovăzul, poate reduce nivelul acestei proteine.
Nucile sunt o sursă importantă de acid alfa-linolenic (ALA), un caid gras Omega 3 derivat din plante și care s-a dovedit a oferi beneficii cardioprotectoare și cognitive, ca și uleiul de pește, având în același timp și efect antiinflamator. ALA reduce proteina C reactivă și inflamațiile de la nivelul articulațiilor în cazul pacienților cu osteoartrită și artrită reumatoidă.
Uleiul de măsline introdus în dietă poate controla nivelul de colesterol din sânge, oferind și o cantitate importantă de antioxidanți. Grăsimea mononesaturată sănătoasă pentru inimă conține, de asemenea, un compus polifenol numit oleocanthal care acționează ca ibuprofenul în ameliorarea durerii, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Molecular Science, mai notează sursa menționată.
Vezi și: Topul alimentelor de evitat în cazul artritei. Pot avea efecte și în alte afecțiuni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.