Românii aruncă în fiecare zi în jur de 6.000 de tone de alimente echivalentul a 300 de camioane pline cu mâncare, în timp de 4,5 milioane de persoane trăiesc la limita sărăciei, potrivit conducerii Asociaţiei ”Banca pentru alimente”.
Un proiect legislativ asumat de parlamentarii din majoritatea partidelor are ca scop reducerea risipei alimentare în România la jumătate, până în 2030. Acesta vine în momentul în care inflația a ajuns la valori foarte mari, iar experții vorbesc de o criză alimentară mondială iminentă.
România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra plasează România la jumătatea clasamentului european al țărilor care trimit mâncarea la pubelă, după numărul de kilograme pe cap de locuitor.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că 49% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor individuale ale populației; sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă; alimentația publică - 5%, iar sectorul agricol - 2%, potrivit romania.europalibera.
"Este atât de ușor să reduceți risipa de alimente din gospodărie atunci când știți cum să o faceți - urmați cele 10 sfaturi pe care vi le oferim.
Suntem cu toții din ce în ce mai conștienți de risipa de alimente, nu numai pentru a contribui la reducerea impactului pe care îl avem asupra planetei, ci și pentru că, practic, este vorba de bani aruncați. Și cine își poate permite așa ceva?
Statisticile sugerează că o familie medie din Marea Britanie aruncă alimente în valoare de 700 de lire sterline pe an, ceea ce înseamnă 12 miliarde de lire sterline la nivel național. Aceasta nu este doar o risipă de alimente bune, ci și o risipă de resurse care au fost folosite pentru a le produce - de la apa, căldura și îngrășămintele folosite în procesul de creștere până la energia consumată în timpul transportului.
Este atât de important să reducem la minimum risipa de alimente, nu doar pentru a contribui la menținerea unui sistem alimentar responsabil și durabil, ci și pentru că, individual, vom simți și noi beneficiile. Dacă luăm măsuri simple pentru a ne asigura că folosim tot ceea ce cumpărăm, vom fi pe drumul cel bun pentru a mânca mai bine, pentru a ne reduce amprenta de carbon și pentru a economisi bani la fiecare masă pe care o gătim.
Iată câteva sfaturi și trucuri rapide pentru a începe să reduceți risipa de alimente care vă vor ajuta, de asemenea, să economisiți bani în bucătărie
1. Planificați-vă mesele săptămânale
Respectarea unui plan de masă este o modalitate atât de ușoară de a reduce risipa de alimente. Cumpărați doar ceea ce aveți nevoie pentru săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să faceți cumpărături în exces și să aruncați inutil mâncarea neconsumată, ceea ce înseamnă că este mai blând și cu soldul bancar.
2. Scrieți o listă de cumpărături
Verificați frigiderul, congelatorul și dulapurile înainte de a merge la cumpărături, astfel încât să știți exact ce aveți și, prin urmare, veți cumpăra doar ceea ce aveți nevoie. Scrierea unei liste vă ajută, de asemenea, să vă țineți de ea, astfel încât este mai puțin probabil să fiți tentat.
3. Datele de valabilitate și de consum limită
Înțelegeți diferența dintre data limită de consum și data limită de consum, astfel încât să nu aruncați alimente comestibile.
4. Acceptați fructele și legumele ciudate
Acestea au la fel de multe substanțe nutritive și sunt la fel de gustoase ca și produsele cu formă perfectă, chiar dacă sunt puțin urâte. Mesele dvs. vor avea un gust mai bun, știind că faceți un efort pentru a reduce risipa de alimente!
5. Deschideți-vă mintea
Fiți mai deschis la modul în care cumpărați și mâncați alimente - încercați tăieturi mai neobișnuite de carne sau cumpărați pește întreg durabil și folosiți oasele și capul rămas pentru a face un bulion delicios.
6. Fiți atenți la ouăle de găină
Aceste ouă mici, provenite de la găini tinere, nu sunt suficient de mari pentru a îndeplini criteriile multor supermarketuri, așa că sunt adesea irosite. Dar sunt la fel de bune ca orice alt ou și, în timp ce sunt neobișnuite, fiți cu ochii în patru în magazinele agricole locale și luați-le de unde puteți!
7. Verifică-ți frigiderul și congelatorul
Asigurați-vă că frigiderul și congelatorul dvs. sunt setate la temperatura potrivită - acest lucru va ajuta alimentele să se păstreze mai mult timp. Rețetele noastre de gătit pe loturi, potrivite pentru congelator, sunt minunate pentru a folosi resturile de legume, pentru a economisi bani și pentru a elimina stresul de a găti. Și nu uitați să aveți zile în săptămână în care să vă mâncați frigiderul și congelatorul, astfel încât să folosiți tot ce se află acolo.
8. Porționați mâncarea
Cântărește alimentele, cum ar fi orezul, pastele și legumele, astfel încât să nu ajungi să gătești prea mult și să îl arunci.
9. Îmbrățișează-ți resturile de mâncare
Porționați resturile în pungi de congelator, etichetați-le și datați-le, apoi congelați-le gata pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Consultați colecția noastră de rețete minunate cu resturi pentru a vă inspira cum puteți face ca mai multe dintre mesele dvs. să meargă mai departe.
10. Economisiți
În bucătăriile restaurantelor noastre din întreaga lume, suntem foarte atenți la risipa de alimente și folosim o serie de sisteme și procese pentru a ne asigura că orice risipă este menținută la un nivel minim absolut. Adoptăm controale stricte în ceea ce privește gestionarea stocurilor și producția de alimente. De asemenea, ne dezvoltăm meniurile și specialitățile cu atenție pentru a minimiza risipa.
Reducerea risipei de alimente este o călătorie pe care noi și partenerii noștri de franciză o facem și noi înșine și, la fel ca majoritatea lucrurilor în viață, credem că prevenirea este mai bună decât vindecarea", a scris celebrul bucărat Jamie Oliver pe blogul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.