10 REGULI OBLIGATORII la masa de Paște. Medicul de Urgență Ciuhodaru: În caz contrar ne vedem la spital!

Dana Lascu |
Data publicării:
Dr Tudor Ciuhodaru expică ce reguli trebuie să respectăm la masa de Paște. Foto: Facebook
Dr Tudor Ciuhodaru expică ce reguli trebuie să respectăm la masa de Paște. Foto: Facebook

Medicul Tudor Ciuhodaru a compus un mini-ghid cu 10 reguli obligatorii la masa de Paște dacă vrem să nu ajungem la Urgență după ce am dat iama în bucatele tradiționale. 

„Sărbători liniștite! Moderația ar trebui să fie cheia alimentației și de sărbatorile pascale. În caz contrar veți avea nevoie de serviciul de urgență și ne vom vedea în gardă chiar din prima zi”, atrage atenția medicul de urgență Tudor Ciuhodaru.

El a alcătuit un mini-ghid cu regulile pe care trebuie să le repectăm la o masă așa copioasă cum este cea de Paște. 

10 reguli pentru pentru masa pascală

„Dacă vreți însă să petreceti în familie și nu prin spitale:

1.  Nu dați startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat dupa slujbă. Așteptați măcar până dimineață sau mai bine până la orele prânzului.

2.  Alimentele trebuie introduse treptat. Puteți începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudități, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit  trebuie să reia cu prudență alimentația normală începand cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă și drob.

3.  Fiecare masă trebuie să conțină un singur aliment ,,concentrat”. Considerați ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, așa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii și nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

4.  Asigurați o pauză de cel puțin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturație cât și sindroamele dispeptice.

5.  Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudență putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

6.  Precauții speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecțiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) și medicamentos. 

7.  Pacienții cu afecțiuni metabolice (diabet) vor respecta indicațiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensarile pot fi grave, mergând până la comă.

8.  Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficiență cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenți la excesul de sare și grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

9.  Cei cunoscuți cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicația de urgență și se vor prezenta la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburarilor respiratorii.

10. Nu întrerupeți medicația cronică pentru a manca sau bea în exces”, a explicat conf . univ.dr Tudor Ciuhodaru. 

El spune că este vital ca atunci când avem anumite simptome să mergem urgent la Spital.

„Rețineți:

1. Când mergem la spital: Nu ignorați apariția simptomelor digestive precum greață, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitații, cefalee, vertij și nu temporizați prezentarea la consult...

2. Excesul caloric va creea suficiente probleme celor care țin la siluetă. Încercați să înlocuiți carnea, dulciurile și grasimile cu salate și fructe și rezervați timp pentru plimbari în aer liber sau sport sau veți fi nevoiți sau nevoite să vă luptați mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile.

3. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!”, a mai punctat dr Tudor Ciuhodaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel