Curcuma, cunoscută și ca Turmeric, este un condiment care conține curcumină - un compus antioxidant și antiinflamator despre care se crede că este bun pentru sănătate. Deși e nevoie de mai multe cercetări, experții și unele studii arată că turmericul este un adaos sănătos la dietă din următoarele motive:
1) Poate stimula pierderea în greutate
Cercetări publicate în European Review for Medical and Pharmacological Studies, în Frontiers in Pharmacology și în Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets leagă turmericul de scăderea în greutate și de o reducere a indicelui de masă corporală (IMC).
Deși doar creșterea consumului de turmeric nu este o strategie excelentă pentru pierderea în greutate, vă poate ajuta să atenuați inflamația asociată cu obezitatea și să vă va da o ușoară creștere a arderii grăsimilor
2) Dacă aveți artrită
Curcumina este un polifenol - un tip de antioxidant - care contribuie la proprietățile antiinflamatorii ale turmericului. Mai multe studii, inclusiv unul publicat în Journal of Medicinal Food (link direct studiu), au sugerat că curcumina are capacitatea de a reduce durerea, rigiditatea și umflarea articulațiilor afectate de artrită.
3) Îmbunătățește starea de spirit
Curcumina poate ajuta la combaterea inflamației în organism - iar inflamația poate juca un rol în depresie. O meta-analiză a 10 studii despre curcumină și depresie publicată în 2019 în Critical Reviews in Food Science and Nutrition (link direct studiu) a sugerat că turmericul ar putea îmbunătăți simptomele de anxietate și depresie la cei care utilizează deja un antidepresiv.
4) Scade glicemia
Potrivit Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), peste 100 de milioane de adulți doar din Statele Unite au fie diabet, fie prediabet. Diabetul de tip 2, care se datorează unei combinații de factori genetici și de stil de viață, reprezintă 90-95% din toate cazurile de diabet. Cercetările privind curcumina publicate în Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism (link direct studiu) sugerează că turmericul poate funcționa ca agent hipoglicemiant – ajută la scăderea și controlul nivelului de glucoză din sânge (zahăr din sânge) la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Un control bun al zahărului din sânge poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave de sănătate asociate diabetului, cum ar fi neuropatia diabetică (afectarea sistemului nervos) și nefropatia diabetică (boala renală).
5) Turmeric, preventiv pentru Alzheimer
Persoanele care locuiesc în India au rate mai scăzute ale bolii Alzheimer în comparație cu cele din Europa și Statele Unite. Motivele disparității sunt complexe și probabil datorate unui număr de factori diferiți. Turmericul este folosit în Ayurveda, un sistem holistic de vindecare care a luat naștere în India cu mii de ani în urmă și este încă popular astăzi. Și apoi trebuie notată preponderența turmericului în bucătăria indiană, așa că este posibil ca turmericul să ajute la prevenirea sau întârzierea apariției bolii Alzheimer pentru că se pare că ajută la inhibarea plăcilor legate de deteriorarea neuronilor din creier. În plus, arată unele studii, turmericul îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive (link direct studiu).
6) Curcuma poate avea proprietăți anti-cancer
Din nou, inflamația joacă un rol aici: studii de laborator sugerează că ar putea exista o legătură între acțiunea calmantă a inflamației curcuminei și cancerul. O revizuire din 2019 din jurnalul Nutrients (link direct studiu) notează că turmericul pare să aibă potențial anticancer, deoarece interferează cu căile de semnalizare celulară în celulele canceroase cultivate în laborator.
7) Sindronul de intestin iritabil și colita
Cei care suferă de sindromul intestinului iritabil luptă continuu cu crampele stomacale, balonarea, diareea și numeroase alte probleme intestinale neplăcute. Turmericul are potențialul de a atenua o parte din acest disconfort abdominal, potrivit unei meta-analize publicată în 2018 în Journal of Clinical Medicine (link direct studiu). Un alt studiu din jurnalul de Gastroenterologie clinică și hepatologie (link direct studiu) care a analizat persoanele care luau medicamentul mesalamină pentru a trata colita ulcerativă a sugerat că turmericul este mai bun decât un placebo pentru a ajuta la reducerea simptomelor. Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală gravă care provoacă ulcere în tractul digestiv datorită unei reacții autoimune.
8) Scade colesterolul
Turmericul pare să scadă nivelurile de grăsimi din sânge numite trigliceride. Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se formează în sânge atunci când mănânci mai multe calorii decât arzi. În timp, ele se pot acumula și lucra în tandem cu colesterolul rău numit LDL, întărind pereții arterelor, crescând riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli cardiovasculare. Cercetările publicate în Nutrition Journal (link direct studiu) au constatat că persoanele care consumă turmeric au niveluri mai scăzute de colesterol LDL și trigliceride în comparație cu ceilalți.
9) Reduce riscul bolilor cardiovasculare
Un studiu din 2020 publicat în Biotechnology Advances sugerează că turmericul ar putea fi bun pentru prevenirea sau tratarea bolilor cardiovasculare. Alte studii au sugerat că acțiunea antiinflamatorie a turmericului poate ajuta la prevenirea bolilor arteriale. Studii recente sugerează că curcumina poate proteja inima de ischemie - un aport inadecvat de sânge către un organ sau o parte a corpului, în special mușchii din inimă.
10) Poate bloca moleculele periculoase
Curcumina poate bloca moleculele instabile de oxigen cunoscute sub numele de radicali liberi - le lipsește un electron, ceea ce le determină să deterioreze alte molecule în încercarea de a-și înlocui electronii, potrivit cercetărilor publicate în Nutrients despre turmeric și boli hepatice. În timp, adicalii liberi deteriorează arterele, cresc tumorile și sunt principala cauză a îmbătrânirii. Antioxidanții - cum ar fi curcumina - ne protejează de radicalii liberi oferind un electron și neutralizând molecula periculoasă (fără a deveni ei înșiși un radical liber).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.