O cercetare de la Institutul Național al Cancerului din Maryland susține că dacă americanii între 40 și 85 de ani ar fi face mișcare cu 10 minute mai mult pe zi, mai mult de 110.000 de vieți din SUA ar fi salvate în fiecare an.
”Proiecțiile noastre se bazează pe încă 10 minute de activitate fizică moderată până la viguroasă”, a spus cercetătorul principal Pedro Saint-Maurice de la Filiala de Epidemiologie Metabolic de la Institutul Național al Cancerului din Bethesda, Maryland.
În cadrul studiului au fost examinate datele a peste 4.800 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă, care au făcut parte dintr-un studiu guvernamental de sănătate și nutriție între 2003 și 2006. Timp de șapte zile, participanții au purtat monitoare care le-au înregistrat activitatea. Cercetătorii au analizat apoi datele deceselor la nivel național pentru a vedea câți au murit până la sfârșitul anului 2015.
Concluzia: 10 minute de exercițiu în plus a scăzut riscul de deces al participanților pe parcursul perioadei cu 7%; 20 de minute suplimentare au redus riscul cu 13%; iar o jumătate de oră suplimentară de activitate moderată până la viguroasă a redus riscul de deces cu 17%. Cu alte cuvinte, 20 de minute suplimentare de exercițiu ar putea preveni aproape 210.000 de decese pe an, iar cu 30 de minute în plus ar putea preveni peste 270.000 de decese, susțin cercetătorii.
Medicul David Katz, președintele True Health Initiative, o organizație nonprofit care promovează viața sănătoasă ca cea mai bună modalitate de a preveni bolile, susține că unele dintre cele mai frecvente afecțiuni din SUA - boli de inimă, diabet și unele tipuri de cancer – „pot fi prevenite la adulții care sunt mai activi”.
Și ghidurile de activitate fizică pentru americani recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă de intensitate moderată; 75 de minute de aerobic viguros; sau o combinație a ambelor pe parcursul săptămânii; activitate de întărire a mușchilor de intensitate moderată până la mare (cum ar fi rezistența sau greutățile) în cel puțin două zile pe săptămână; mai puțin timp stând pe scaun, arată webmd.Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că mai mult de 60% dintre adulții americani nu fac mișcare nici la nivel moderat. Și aproximativ un sfert nu sunt activi deloc.
Mișcarea e esențială pentru o viață sănătoasă. O spun și o recomandă toți medicii. Doctorul cardiolog Vasi Rădulescu pledează, încă o dată, pe rețelele sociale, pentru a face sport.
”De o săptămână am reluat alergarea de la 5 dimineața. Mi-am propus minimum 10 km pe zi. Tu ce faci pentru sănătatea ta? Nu e obligatoriu să alergi. Important e să faci orice tip de mișcare poți. Eu alerg pentru că fac asta de mult timp, sunt atletic, mă simt grozav când alerg, nu am probleme articulare, nu am surplus de kilograme care să solicite în plus aparatul locomotor. 45 de minute de mișcare susținută sunt sănătate curată”, notează acesta.
Specialistul explică și efectele pozitive ale mișcării asupra organismului: ”Tot ce e peste 40 de minute se pare că stimulează și creierul - se dezvoltă sinapsele, apar neuroni noi. Iar sistemul cardiovascular (desigur, să ai aprobare de la medic dacă există probleme speciale, dar îți spun că și după un infarct sau fibrilație atrială, mișcarea e recomandată la anumite niveluri) îți va mulțumi zilnic. Mișcare, mișcare, mișcare. Înăuntru, afară, unde poți. Ai grijă de corpul tău. Cum îl întreții așa îl ai”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.